רשות ההגבלים מבטלת 6 הסכמים לאל על: בשל פגיעה ממשית בתחרות המתבטאת במחירים גבוהים לצרכן
הממונה על הגבלים עסקיים, רונית קן, החליטה היום, (ב'), לאחר התייעצות בוועדה לפטורים ומיזוגים, שלא לתת פטור לשישה הסכמים בין חברת התעופה 'אל על' לבין חברות תעופה זרות, לאור פגיעתם בתחרות.
מדובר בהסכמים לשיתוף פעולה בשיווק של כרטיסים, המכונים הסכמי קוד שייר, של 'אל על' עם החברות Austrian Airlines, Tandem-Aero, Aerosvit Airlines, LOT , Bulgaria Air וכן הסכם מסחרי עם Air India. בנוסף, החליטה הממונה לתת פטור לחמישה הסכמי קוד-שייר של 'אל על' עם החברות American Airlines, Czech Airlines, Iberia, Swiss, ו- Thai.
יש לציין כי חמישה הסכמי קוד-שייר נמשכו על-ידי 'אל על' בטרם התקבלה החלטה לגביהם. מדובר בהסכמים עם החברות Korean Airlines, Tarom, Belavia -Belarusian Airlines, Brussels Airlines ו- South African Airways. הסכם קוד-שייר נוסף בין 'אל ע'ל ל- AirChina הוגש לקבלת פטור וטרם התקבלה החלטה לגביו. יצוין כי בהתאם לחוק, ל'אל על' שמורה הזכות להביא את ההסכמים לאישור בית הדין להגבלים עסקיים.
טיסות 'קוד שר' (Code Sharing), הינו מושג מתחום התעופה האזרחית והכוונה היא להסכם מסחרי בין שתי חברות תעופה (או יותר), שנותנות שירות משולב בטיסה המבוצעת על ידי אחת מהן. כלומר, חברת תעופה אחת רוכשת מקומות על טיסה של חברת תעופה אחרת, במטרה להגדיל את מספר נוסעיה (וכך לצמצם את הוצאותיה), ובמקביל להרחיב את אפשרויות הטיסה של הנוסע.
משמעות ההחלטה היא ש'אל על' נדרשת לבטל את ההסכמים שלא קיבלו פטור עד ליום ל-24 באוקטובר או לחלופין לשנות אותם ולהגיש בקשה מחודשת למתן פטור. ברשות ההגבלים מציינים כי "בעקבות הרפורמה להגברת התחרות בענף התעופה שהובילה הממונה על הגבלים עסקיים, בוטלה ההחרגה הגורפת של הסכמים בין חברות תעופה מתחולתו של חוק ההגבלים העסקיים, וכך בא לקיצו עידן החסינות של ענף התעופה מפני פיקוח תחרותי ולממונה ניתנה סמכות על השפעתם של הסכמי קוד שייר על התחרות והצרכנים".
'אל על' הביאה את ההסכמים בפני הממונה בבקשה לקבלת פטור מאחר ולא עמדה בתנאי פטור להסדרים בין מובילים באוויר. פטור שהותקן ומבחין בין הסכמים שאינם פוגעים בתחרות ועל כן אינם טעונים אישור, ביניהם הסכמים הנוגעים לתחזוקה טכנית, לבין הסכמים מסחריים, דוגמת הסכמי הקוד-שייר, הטעונים אישור מכיוון שהם עלולים לפגוע בתחרות.
עוד נמסר מהרשות, כי "החלטת הממונה מבוססת הן על בחינת תוכנם של הסכמי שיתוף הפעולה בין המובילים באוויר והן על ניתוח כלכלי תחרותי. תהליך הבדיקה, נסמך על בסיסי נתונים מקיפים שנדרשו מ'אל על', חברות תעופה זרות וגורמים נוספים בענף".
"בקווים כלליים, ניתן לומר כי בחלק מהקווים שבהם יש ל'אל על' הסכם קוד שייר עם המתחרה היחיד בקו קיימים חסמים ממשיים לכניסתם של מתחרים נוספים או להרחבת הפעילות של השחקנים הקיימים. הסכמים אלו תרמו הלכה ולמעשה לפגיעה בתחרות. פגיעה המתבטאת, בין היתר, במחירים גבוהים הנגבים מן הצרכנים על ידי החברות הפועלות בקו ואל על ביניהן" אומרים ברשות ההגבלים.
הממונה, רונית קן, ציינה כי "מהנתונים שבידי הרשות ועל סמך הניתוח התחרותי שנערך, ניכר כי חלק מהסכמי הקוד שייר מביאים לפגיעה בתחרות, ועל כן הוריתי על ביטולם. ממצאי הבדיקה מהווים עדות ישירה לחשיבות הרפורמה להגברת התחרות שיזמה הרשות ולתרומתה הרבה לרווחת הצרכנים." לדברי קן, "אין ספק היום שישנה חשיבות עצומה לעצם קיומה של ביקורת תחרותית על תחום התעופה לאור השפעתו הניכרת של הענף על המשק ועל הצרכנים".
תגובת אל על להחלטת הממונה על ההגבלים העסקיים ביחס להסכמי הקוד שייר של אל על: "אל על סבורה כי היה מקום לאשר את כל הסכמי הקוד שייר ומאוכזבת מעמדת הממונה ביחס לאותם הסכמים שלא אושרו. עמדה זו אינה משרתת את אינטרס התחרות ואינה עומדת בקנה אחד עם עמדת רשויות התחרות בעולם ומגמת ההתקשרות בהסכמי קוד שייר ובריתות הקיימת בכל העולם".
"יש לציין כי מרבית ההסכמים שלא אושרו נחתמו טרם הפרטת אל על, כשעוד היתה חברה ממשלתית. העובדה שמדינת ישראל אינה מצליחה לשלב את אל על באף ברית תעופה עולמית משאירה את אל על נחותה בתחרות עם תאגידים ובריתות ענק, הכוללים בתוכם 70% מחברות התעופה בעולם, בדגש על הגדולות בהן".
"הפגיעה בהסכמים תפגע באופן משמעותי באפשרות הבחירה של הנוסע הישראלי לטיסות המשך וכן תקטין את מגוון החלופות העומדות בפני הנוסע באותם קווים בהם לא אושרו ההסכמים".
"החלטה זו תפגע בקשרי המסחר והתיירות של ישראל עם המדינות לגביהן לא אושרו הסכמי הקוד שייר, תעמיד בסכנה את המשך הפעילות התעופתית בחלק מקווי התעופה הבינלאומיים ותפגע בנוסע הישראלי. לכשיתקבלו הנימוקים אל על תלמד את החלטת הממונה ותדרוש מהרגולטור לפעול בנושא".