כסף מזומן
צילום: רשות המסים

חשד להונאת מס של כ-8 מיליון שקלים בתחום הבניה וההסעות בדרום הארץ

על פי החשד, החשוד המרכזי, שרון דהן, פעל יחד עם גורמים נוספים בתחומי הבנייה וההסעות, תוך שימוש בחשבוניות כוזבות להסתרת פעילות בלתי מדווחת והעסקת עובדים ללא תלושי שכר

רן קידר | (1)

במסגרת חקירה רחבת היקף שמובילה רשות המסים, עלה חשד לפעילות פלילית שיטתית שבמרכזה הפצת חשבוניות מס פיקטיביות בסכום מצטבר של כ־8 מיליון שקלים. החשוד המרכזי, שרון דהן, תושב הדרום, פעל לפי החשד יחד עם גורמים נוספים בתחומי הבנייה וההסעות, תוך שימוש בחשבוניות כוזבות להסתרת פעילות בלתי מדווחת והעסקת עובדים ללא תלושי שכר.

על פי ממצאי החקירה שמנהלת מחלקת חקירות מכס ומע"מ ירושלים, דהן חשוד כי הפיץ חשבוניות פיקטיביות עבור נהגי מוניות שהועסקו בניגוד לחוק וללא דיווח רשמי, וכן עבור פועלים בענף הבנייה, במטרה לאפשר להם להתחמק מתשלום מסים כחוק. החקירה מתמקדת בפעילות שהתרחשה בין יוני 2023 ליוני 2025, תקופה שבה הוערך היקף העבירות במיליוני שקלים.

היום הובא דהן בפני בית משפט השלום בירושלים, אשר שחרר אותו בתנאים מגבילים, ככל הנראה תוך הגבלות על תנועה וקשר עם מעורבים נוספים. החקירה עצמה עדיין נמשכת, כאשר ברשות המסים ממשיכים לבדוק את היקף הפעילות, מעורבות של חברות נוספות ומידת הנזק שנגרם לקופת המדינה.

במקרים מסוג זה, רשות המסים נוקטת צעדים חריפים לא רק נגד המפיצים אלא גם נגד מקבלי החשבוניות, הנחשבים לפי החוק כשותפים לעבירה. מדובר באירועים בעלי השלכות משמעותיות על ענפים שלמים – כמו ענף ההסעות והבנייה – שבהם העסקה לא מוסדרת נפוצה, והפיקוח מתמודד עם אתגרים מהותיים.

מבחינת רשויות האכיפה, החשיפה הזו משתלבת במאבק מתמשך נגד תופעת החשבוניות הפיקטיביות – אחת מתופעות ההונאה המשמעותיות בישראל, הפוגעת הן בהכנסות המדינה והן בתחרות ההוגנת במשק. ברשות המסים ממשיכים לפעול למיצוי הדין עם גורמים המעורבים בפרשות מסוג זה. 

הקשר ל-"חשבונית ישראל"

אין לא הפעם הראשונה שרשות המסים חושפת הונאות בסדרי גודל עצומים,  בחודשים האחרונים נתגלו מקרים של הפצת חשבוניות פיקטיביות בסכומים אדירים. בפברואר 2025, התגלה כי חברת שיפוצים הפיצה חשבוניות פיקטיביות בהיקף של 981 מיליון שקל, שהתגלו עם אובדן מס מוערך של 166 מיליון שקל, בינואר 2025 הואשם שרון אשטמקר, בעל חברת כוח אדם, בהפצת 264 חשבוניות פיקטיביות בהיקף של כ־85 מיליון שקל. ועוד, בספטמבר 2024, נעצר בן סויסה מהוד השרון בחשד להפקת 146 חשבוניות כוזבות בהיקף כולל של כ־135 מיליון שקל, לאחר איתור על ידי מערכת "חשבונית ישראל". 

מודל "חשבוניות ישראל", שהוקם כדי להיאבק בפשיעה הכלכלית נכנס ב‑2024 והכריח עסקים לקבל מספר הקצאה ייחודי לחשבוניות מעל תקרה של 25,000 שקל. הדבר מאפשר בקרה בזמן אמת על עסקאות ועל חשדות לפישינג. במהלך שנת 2025 הורדה התקרה ל־20,000 ששקל, והתכנית היא שמתישהו במהלך 2026 היא תרד עד 5,000 שקל – באופן הדרגתי. בנוסף, הרשות קיבלה סמכות לסרב להקצאת מספר הקצאה במקרה של חשד לזדון. 

קיראו עוד ב"בארץ"

חשבוניות פיקטיביות: המכה השקטה של הכלכלה הישראלית ואיך רשות המסים מצליחה למגר את התופעה?

אושר: שתי פעימות למודל החשבוניות הפיקטיביות

החשיפה של הפרשה הנוכחית מאותתת על המשך תופעה שמערבת ענפי תעשייה כמו בנייה, כוח אדם והסעות, שבמסגרתם נוסדות חברות קש המונפקות חשבוניות שאינן משקפות פעילות אמיתית. התופעה גורמת לנזק עצום לקופת המדינה (מוערכת בעשרות מיליארדים של שקלים בשנה), פוגעת בעסקים חוקיים שמתקשים להתחרות, ומחזקת פשיעה כלכלית והלבנת הון.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אנונימי 13/07/2025 18:35
    הגב לתגובה זו
    טוב מאוד שהרשות מנהלת את המלחמה הזאת אבל נראה שהרשות עדיין מפחדת מהמגזר הערבי שכן התופעה הזו קיימת בעיקר במגזר זה אז איך זה שעיקר העצורים הם יהודים