
בגלל פסח? ירידה קלה בשיעור האבטלה במרץ
שיעור הלא מועסקים בישראל ירד בחודש מרץ ל-3.4%, לעומת 3.5% בפברואר, לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. האבטלה ירדה בעיקר בקרב עובדים בענפי המכירות ושירות הלקוחות, ככל הנראה בזכות התקופה של לפני חג הפסח והשיפור בפעילות המסחרית
שיעור האבטלה בישראל ממשיך להפגין יציבות יחסית, אך מצביע על שינויים מעניינים בשוק העבודה. על פי הנתונים החדשים שפרסמה היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) עבור מרץ, שיעור האבטלה היה 3.4% - ירידה קלה לעומת 3.5% בפברואר. בסך הכל, מספר המובטלים היה כ-152.6 אלף איש במרץ, ירידה לעומת כ-156.4 אלף בפברואר. מדובר באנשים בני 15 ויותר שנכללו בכוח העבודה, אך לא עבדו אפילו שעה אחת במהלך השבוע שבו נערך הסקר - וחיפשו עבודה באופן פעיל.
לצד הירידה בשיעור האבטלה, נרשמה עלייה במספר המועסקים: 4.28 מיליון איש עבדו במרץ. מדובר בעלייה של כ-26 אלף מועסקים לעומת פברואר. שיעור התעסוקה (כלומר שיעור המועסקים מבין כלל בני ה-15 ויותר) הגיע ל-62.4% - עלייה קלה לעומת 62.1% בפברואר.
אחד הנתונים הבולטים הוא המשך הירידה בעבודה מהבית. רק 10.6% מהמועסקים דיווחו כי עבדו לפחות יום אחד מהבית בשבוע שבו נערך הסקר, לעומת 11.1% בחודש הקודם. מדובר במגמה מתמשכת של חזרה לעבודה פיזית במקומות העבודה, בעיקר בענפים כמו חינוך, שירותים ומסחר.
אם כוללים גם את מי שלא עבדו כלל ולא מחפשים עבודה באופן פעיל (למשל מתוך ייאוש או מגבלות זמניות), שיעור האבטלה הרחב הגיע במרץ ל-5.5% - ירידה לעומת 5.8% בפברואר. גם כאן מדובר בכ-248.9 אלף איש, שהם ירידה של כ-15 אלף לעומת החודש הקודם.
- חוזרים למשרד: שיעור האבטלה המשיך לרדת בדצמבר
- הלחימה בלבנון משפיעה גם על שוק העבודה - זינוק בהיעדרויות עקב מילואים
בקרב בני 24-15 נרשם שיעור אבטלה גבוה יותר מהממוצע - 6.7%, אך מדובר בירידה לעומת 7.1% בפברואר. המשמעות היא שיותר צעירים מצליחים להשתלב בעבודה, אולי בזכות התחזקות מגזרי השירותים והמסעדנות עם בוא האביב.
האבטלה ירדה בעיקר בקרב עובדים במכירות ושירות לקוחות, ככל הנראה בזכות התקופה של לפני חג הפסח והשיפור בפעילות המסחרית. עסקים קטנים ובינוניים הגדילו גיוסים בעיקר במרכזי קניות ובקניונים. בתחום החינוך נרשמה עלייה קלה במספר המועסקים, בייחוד בקרב סייעות ומורים זמניים. עם זאת, יש עדיין מחסור במורים בפריפריה ובחינוך המיוחד. לגבי ענף ההייטק וטכנולוגיות המידע (IT) ניכר כי התחום שומר על יציבות. שיעור האבטלה בו נמוך מהממוצע הארצי, אך מספר העובדים שעבדו מהבית ירד ל-21%, לעומת כ-24% בפברואר, מה שמעיד על חזרה הדרגתית לעבודה מהמשרד. בענפי התעשייה והבנייה מספר המועסקים נותר כמעט ללא שינוי. עם זאת, יש ירידה במספר שעות העבודה בקרב עובדים פלסטינים וזרים - כנראה עקב מגבלות ביטחוניות ואישורי כניסה.