האוצר מזרים חמצן לקבלנים: אישר הטבות והזרמה של כ-500 מיליון שקלים
הבוקר אישר משרד האוצר תוכנית סיוע לקבלנים במטרה לסייע לענף הבנייה להתמודד עם משבר האשראי. התוכנית כולל שורה של הטבות לקבלנים וכן הזרמה של 500 מיליון שקלים לבנקים (בשני שלבים), שישמשו ערבות מדינה לצורך העמדת הלוואות לקבלנים.
"ההחלטות יביאו סוף להקטנת הסיכון אותו לוקחים הבנקים והקבלנים. מעתה הקבלנים יוכלו לצאת לפרוייקטים חדשים ובכך יגדל היצע הדיור, דבר שיוביל למינוף ענף הנדל"ן ולצמיחת המשק כולו", ציין זאב בוים, שר השיכון והבינוי.
בשלב הראשון יעמיד אוצר ערבויות בהיקף של 200 מיליון שקלים, כדי לסייע לקבלנים להשלים את ההון העצמי, כך שיוכלו לעמוד בדרישות החדשות של הבנקים. ככל שתנוצל הערבות באופן שיאיץ התחלות בנייה חדשות, יבחן משרד האוצר את הגדלת היקף הערבויות לסך של 500 מיליון שקלים, ערבות שלהערכתו תאיץ את בנייתן של כ-6,000 יחידות דיור.
בין ההטבות שכוללת התוכנית: ביטול דמי ההיתר במינהל מקרקעי ישראל, העברת תשלומים לקבלני תשתיות תוך צמצום מספר ימי האשראי, שחרור מהיר של ערבויות ומתן אםשרות לקבלנים להשכיר דירות למשך שנתיים בלי לשלם עליהם מע"מ.מדובר בדירות שבנייתן הסתיימה והן טרם נמכרו. ההוראה תעודד קבלנים שהתקשו במכירת דירות מגורים להשכיר את הדירות לתקופה של עד 24 חודשים, מהלך שצפוי להביא להקלת ניהול מלאי הדירות, ודחיית תשלומים למע"מ בהיקף כולל של כ-30 מיליון שקלים.
להערכת האוצר, ביטול דמי ההיתר בגין ניצול זכויות בנייה למגורים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בשנה, בהתאם לפרמטרים מקצועיים שייקבעו, צפויים להביא לעידוד תוספות לבנייה הקיימת ולמיצוי זכויות הבנייה בקרקעות שכבר הוקצו על ידי מינהל מקרקעי ישראל.
"תוכנית האוצר היא זריקת חמצן לענף הבנייה. הזרמת אשראי לשוק הבנייה היום תגדיל את התחלות הבנייה בענף, תקל על המחסור הצפוי בדירות ותמנע קפיצה במחירי הדירות אחרי המיתון", ציין יוסי גורדון, מנכ"ל התאחדות הקבלנים.
גורדון , שקידם את תוכנית הסיוע לענף הבנייה מול משרד האוצר, משרד השיכון ומנהל מקרקעי ישראל בשבועות האחרונים, מציין כי התוכנית מהווה זריקת חמצן משמעותית לענף הבנייה.לדבריו, המצוקה הקשה ביותר של ענף הבנייה היום היא מצוקת האשראי שכן הבנקים החמירו את תנאי מתן האשראי לקבלנים המעוניינם להיכנס לפרויקטים חדשים. עוד הוא מציין כי למרות הפחתת הריבית החדה של נגיד בנק ישראל , הבנקים לא הורידו את הריבית באשראי הניתן לקבלנים ולכן הקבלנים לא יכולים להיכנס לפרויקטים חדשים.
בנוגע לביטול דמי ההיתר במנהל מקרקעי ישראל מציין גורדון, כי מדובר בבפעולה ברוכה שתקטין את החיכוך של הקבלנים עם מנהל מקרקעי ישראל ותחסוך לענף סכומים בהיקף של מעל ל-100 מיליון שקלים בשנה.
גם קבלני התשתיות העובדים מול משרד השיכון והמינהל ייהנו מצמצום מספר ימי האשראי, שחרור מהיר יותר של ערבויות וצמצום ההיקף של הערבויות ללא יותר מ-5% מהיקף הפרויקט.
הטבה נוספת שעשוייה לסייע לחברות הקבלניות בתקופה המשבר היא מתן אפשרות לקבלן לבחור, בהתאם לתנאי השוק, להשכיר דירות חדשות שבנייתן הסתיימה, לתקופה של שנתיים מבלי לשלם את המע"מ על הדירה. מדובר בהטבה מימונית שמאריכה את תקופת הזמן שבה הקבלן יכול למכור את הדירה תוך שהוא נהנה בינתיים מדמי השכירות בלי לשלם את המע"מ.
"ענף הנדל"ן למגורים אליו מתייחסת תוכנית זו מגלגל מחזור כולל של מעל 20 מיליארד שקלים בשנה. פעילות הנדל"ן למגורים מספקת מקומות עבודה ישירים ועקיפים לעשרות אלפי עובדים ובנוסף תומכת במעגלים רחבים יותר. הסיוע שאנו מעמידים לענף זה יאיץ בנייתן של אלפי יחידות דיור חדשות וישמר את מקומות עבודתם של אלפי עובדים ברמות שונות של שכר", ציין רוני בר-און, שר האוצר.