על עובד שמתפטר בשל מצב בריאותי מוטלת החובה להודיע למעבידו על סיבת ההתפטרות, כדי לאפשר למעביד להציע תנאי עבודה אשר יתאימו למצבו הרפואי
העובדות ------------------ ולנטינה בורק (להלן: "העובדת") החלה לעבוד בעמותת בית הורים "הדקל" (להלן:"המעבידה") בשנת 1998.
בשנת 2003 נפגעה העובדת בגבה בעת שהרימה קשישה, אירוע שהוכר כתאונת עבודה ע"י המוסד לביטוח לאומי, והוכרו לה אחוזי נכות מעבודה. בתום תקופת ימי אי הכושר שבה העובדת לעבודתה, אולם בסופו של דבר התפטרה מעבודתה.
העובדת הגישה תביעה לבית הדין האזורי נגד המעבידה לתשלום פיצויי פיטורים. לטענתה סיום עבודתה היה בשל מצב בריאותי לקוי ובהסתמך על ממצאים רפואיים, אשר על פיהם הייתה מנועה מלעבוד בעבודות שהוצעו לה על ידי המעבידה.
המעבידה מצידה הגישה תביעה שכנגד לקבלת פיצוי בגובה שכר חודש כדמי הודעה מוקדמת.
ביה"ד האזורי פסק לעובדת פיצויי פיטורים חלקיים ודחה את התביעה שכנגד של המעבידה.
המעבידה הלינה על עצם חיובה בתשלום פיצויי פיטורים ועל דחיית התביעה שכנגד. מכאן הערעור.
פסק הדין ------------------- בית הדין הארצי קבע, כי המסקנה המשפטית המתבקשת מהתשתית העובדתית שנקבעה על ידי ביה"ד האזורי היא, שאין חולק שהעובדת התפטרה מעבודתה.
לטענת העובדת, היא זכאית לפיצויי פיטורים הואיל והתפטרותה הייתה כדין פיטורים, בהתאם לחריג הקבוע בסעיף 6 לחוק פיצויי פיטורים, הקובע כי "התפטר עובד לרגל מצב בריאותו הוא או של בן- משפחתו, ולאור הממצאים הרפואיים, תנאי העבודה ושאר נסיבות העניין היתה סיבה מספקת להתפטרות – רואים לעניין פיצויי פיטורים את התפטרותו כפיטורים".
עפ"י הפסיקה, מוטל על העובד הנטל להוכיח, כי מתקיים בעניינו החריג הקבוע בסעיף 6 לחוק פיצויי פיטורים, המקנה לו זכאות לפיצויים (דב"ע נג/3-210 אהרון רביוב נ' נאקו שיווק בע"מ ואח', פד"ע כז 514(1994)). על העובד להוכיח באמצעות תעודות ומסמכים רפואיים, כי מצב בריאותו אינו מאפשר לו להמשיך בעבודתו, ולכן מצב בריאותו מהווה סיבה מספקת להתפטרות. על עובד המתפטר בשל מצב בריאותו מוטלת החובה להודיע למעבידו על סיבת ההתפטרות, כדי לאפשר למעביד להציע תנאי עבודה אשר יתאימו למצבו הרפואי של העובד כך שלא תתקיים "סיבה מספקת" להתפטרות. בחינת תחולתה של הוראות החוק כאמור מחייבת בדיקה של כל עניין לגופו לפי נסיבותיו המיוחדות.
במקרה דנן, המציאה העובדת מסמכים, לפיהם היא יכולה לעבוד בכפוף למגבלות רפואיות מסוימות. המעבידה הביעה נכונות לשלב את העובדת חזרה בעבודתה ולהקל על תנאי העסקתה באופן שיתאימו למגבלותיה כפי שפורטו במסמכים הרפואיים. העובדת מצידה לא שיתפה פעולה עם המעבידה, סירבה לקבל את מרות המעביד ולדברי ביה"ד האזורי יצרה "מצג" המחמיר את מצבה הרפואי.
לאור האמור נקבע, כי העובדת התפטרה מעבודתה בנסיבות אשר אין לראות בהן משום פיטורים המקנים זכאות לפיצויי פיטורים.
(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".