משרד האוצר מגבה את הבנקים: ערבות מדינה להלוואות לעסקים בדרום בהיקף של כ-300 מ' ש'
במקביל למהלכים האחרונים של בנק ישראל, לתמרוץ הכלכלה הישראלית בכלל וכלכלת דרום הארץ בפרט, פועל גם משרד האוצר. שר האוצר, רוני בר-און, הודיע הבוקר על מתן ערבות מדינה להלוואות לטובת העסקים הקטנים בדרום.
ההלוואות שיינתנו על ידי הבנקים, יאפשרו להם להגדיל את היקף האשראי להון חוזר לעסקים הקטנים, כך שהעסקים יוכלו לתפקד ולקבל "מרווח נשימה" עד לחזרה לפעילות מלאה. בנוסף, תיועד ערבות המדינה גם למתן הלוואות לעסקים קטנים מחוץ לאזור הדרום, הנמצאים בבעלות חיילי מילואים שגוייסו לשירות מילואים של שבועיים לפחות במהלך הלחימה בדרום.
המדינה תערוב להלוואות שינתנו על ידי המערכת הבנקאית בהיקף כולל של עד 300 מיליון שקלים כאשר שיעור הערבות לכל הלוואה יעמוד על 70%, ובלבד ששיעור הערבות הכולל במסגרת כתב הערבות לא יעלה על 40% מכלל ההלוואות.
בר-און ציין כי "כתוצאה מהמצב הביטחוני פעלנו לגיבוש מהיר של תוכנית סיוע לעסקים הקטנים בדרום הארץ, יזמנו מהלך בזק, במינימום בירוקרטיה, אשר יאפשר לעסקים הקטנים בדרום לעבור את תקופת הלחימה באמצעות הגדלת היקף האשראי הניתן להם מהמערכת הבנקאית". השר הוסיף ואמר כי "ההחלטה מדגישה את מחוייבותינו לסייע לחיילי המילואים שנטשו את עסקיהם לטובת הלחימה".
החשב הכללי, שוקי אורן, אמר כי "מהלך זה מצטרף למהלכים אותם מוביל משרד האוצר במסגרת תכנית ההאצה לסיוע לעסקים קטנים ובינוניים בשל המצב במשק. בין השאר הורחבה הקרן לעסקים קטנים לכ-440 מיליון שקל והוקמה קרן אשראי לעסקים בינוניים בהיקף של כ-1.3 מיליארד שקל". שר האוצר העביר את הערבות לאישור ועדת הכספים של הכנסת.
ההלוואות תועמדנה על ידי הבנקים על פי התנאים הבאים: ההלוואה תינתן על ידי הבנקים עד לסוף חודש אפריל השנה, ההלוואות תינתנה ע"י הבנקים כאשראי נוסף על המסגרות הקיימות, ההלוואות תינתנה לעסקים אשר המחזור החודשי הממוצע שלהם בשנת 2008 לא עלה על 200,000 שקל.
בנוסף, סכום ההלוואה יהיה עפ"י המדרגות הבאות : ללווה שהמחזור החודשי הממוצע שלו הינו עד לסכום של 100,000 שקל - סכום ההלוואה בערבות מדינה לא יעלה 75% מהמחזור החודשי הממוצע. ללווה שהמחזור החודשי הממוצע שלו גבוה מ- 100,000 שקל וקטן מ-200,000 שקל - סכום ההלוואה בערבות המדינה לא יעלה על הסכום של 75,000 שקל בתוספת 60% מהמחזור החודשי הממוצע שמעל 100,000 שקל.
באוצר לא מסתפקים בכך ומערימים תנאים נוספים: תקופת ההלוואה לא תעלה על 24 חודשים, ומתוכה תקופת הגרייס על הקרן והריבית תהיה של בין חמישה לשישה חודשים, ריבית ההלוואה לא תעלה על פריים+1.5% ופרעון קרן ההלוואה ייעשה בתשלומים חודשיים שווים בתוספת ריבית שנצברה.