הפעם פישר היה השמרן: שלושה חברי הנהלה המליצו לנגיד להוריד הריבית ב-1%

הפרוטוקולים של בנק ישראל, שפורסמו היום, מאותתים כי הריבית תמשיך לרדת ככל הנראה גם בחודשיים הקרובים
קובי ישעיהו |

בניגוד להחלטות הקודמות שקיבל נגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר, מתברר שבהחלטה האחרונה, שהתקבלה ב-29 בדצמבר, הוא היה שמרן יחסית. כך מתברר היום לאחר פרסום הפרוטוקולים של הישיבה האחרונה שהתקיימה בבנק בנוגע למדיניות המוניטארית.

כל חברי ההנהלה המשתתפים בדיון העריכו שרצוי להפחית את הריבית בשיעור משמעותי לאור החרפת ההאטה במשק. בדיון צוין כי סביר שברביע האחרון של 2008 תירשם צמיחה קרובה לאפס. המשתתפים ציינו שהורדת הריבית במינון גבוה מתאפשרת בהינתן שהאינפלציה נמצאת במגמת ירידה מהירה, לאור הירידות במחירי האנרגיה והמזון וההאטה הכלכלית בעולם ובישראל.

הודגש כי החזאים המקומיים מעריכים (בממוצע) כי האינפלציה במחצית השנייה של 2009 (בהסתכלות לשנים עשר חודשים אחורה) תסתכם אף מתחת ליעד האינפלציה.

חמישה חברי הנהלה המשתתפים בדיון ממליצים לנגיד לגבי גובה ריבית בנק ישראל הרצויה למשק. בדיון האחרון לגבי החלטת הריבית לחודש דצמבר, שלושה חברי הנהלה המליצו לנגיד להוריד את הריבית בנקודת האחוז ושני חברי הנהלה המליצו לנגיד להפחית את הריבית ב-0.75% בלבד. פישר, כזכור, החליט לבסוף להוריד את הריבית ב-0.75% .

שלושת חברי ההנהלה שתמכו בהורדת הריבית בנקודת האחוז סברו שהורדת ריבית במינון הגבוה יותר תגביר את האפקטיבית של המדיניות הננקטת בתמיכה בצמיחה וכי הסיכונים הנובעים מהורדת ריבית בנקודת האחוז אינם רבים. זאת, בין היתר, בהינתן הצפי לעודףהבחשבון השוטף של מאזן התשלומים של המשק גם ב- 2009 ולהמשך זרם ההשקעותההישירות מחו"ל לישראל.

עוד צוין שירדה התמסורת בין הפיחות בערך השקל לאינפלציה לאור ההאטה בקצב הצמיחה, שמקורה בהתמתנות הביקושים, ולאור המעבר בשוק הדיור לחוזי שכירות שקליים. שני חברי ההנהלה שהמליצו להפחית את הריבית ב-0.75% הדגישו כי להערכתם לא רצוי להוריד את הריבית מעבר לכך, מאחר שקיימת חשיבות להדרגתיות בהורדת הריבית והפחתת ריבית ב- 0.75 נקודת האחוז הינה צעד מאוד משמעותי.

בנוסף, אחד המנהלים ציין כי הורדה של הריבית בשיעור גבוה יותר עלולה להביא לשינויים מהירים בשער החליפין באופן שאינו רצוי למשק ועלול לפגוע באמינות המדיניות המוניטרית.

המשתתפים בדיון הדגישו שההשפעה המלאה של הורדת הריבית תתממש במידה והפחתת הריבית תוריד במקביל את עלות האשראי במשק, וזאת על רקע המרווח שעלה בין ריבית בנק ישראל לריבית על האשראי הבנקאי החדש לחברות ולמשקי בית. זאת בנוסף לצמצום הניכר ביכולת החברות לגייס אשראי ממקורות שמחוץ למערכת הבנקאית. כמו כן ציינו המשתתפים כי הירידה בלחצים האינפלציוניים בעולם והמשבר הכלכלי העולמי, הביאו לכך שהבנקים המרכזיים העיקריים בעולם הורידו את הריבית בחודש דצמבר בשיעורים חדים – התפתחות התומכת בהורדת הריבית משמעותית גם בישראל.

בהינתן ההערכות שהורדת הריבית עקבית עם הירידה המהירה הצפויה באינפלציה, ומתוך מטרה לתמוך בפעילות הריאלית במשק, החליט הנגיד כאמור להוריד את הריבית לחודש ינואר ב- 0.75 נקודת האחוז, לרמה של 1.75 אחוזים.

בנק ישראל הדגיש את המרכיבים הבאים התומכים בהורדת הריבית לחודש ינואר: ההשפעה הניכרת של המשבר העולמי על הפעילות במשק הישראלי, הערכת בנק ישראל כי האינפלציה נמצאת בתהליך ירידה מהיר, בחודש האחרון בנקים מרכזיים מובילים בעולם הורידו את הריבית בשיעורים משמעותיים, וזאת לאור ההאטה בפעילות העולמית והירידה בעולם של האינפלציה בפועל והציפיות לאינפלציה.

בנוסף, האירועים הביטחוניים בימים האחרונים משפיעים בכיוונים מנוגדים מבחינת מדיניות הריבית. מחד, העלייה באי הוודאות הגיאופוליטית על משק, ומאידך יש בהם כדי לפגוע בפעילות הריאלית בטווח הקצר.

צוין שבנק ישראל ימשיך לעקוב מקרוב אחרי ההתפתחויות במשק ובעולם, ולפעול מתוך מטרה לתמוך בעידוד התעסוקה והצמיחה וביציבות המערכת הפיננסית, ולהשיג את יעד יציבות המחירים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה