אפקט דצמבר: "לחברות יש תמריץ לחלק דיבידנדים גבוהים במטרה לקזז מס"

שני ימי המסחר הראשונים השבוע נסגרו בירידות דרסטיות. יוסי פרניק מאיי.בי.איי: "בגלל ההפסדים הכבדים, כנראה שהשנה תהיה פחות השפעה של מכירות לצורך קיזוז מס. הבעיה היא המחזורים הנמוכים"
קובי ישעיהו |

בשני ימי המסחר הראשונים של השבוע הנוכחי נרשמו ירידות חדות בבורסה המקומית. מאחורי הירידות עמד החשש מהתלקחות מחודשת בלחימה מול החמאס לצד סנטימנט שלילי בוול סטריט כתוצאה מדחיית תוכנית החילוץ ליצרניות הרכב אך ככל הנראה, היה גורם נוסף שהשפיע בעיקר על עוצמת הירידות. - סיום השנה. ממידע שהגיע ל-Bizportal עולה כי מכירות בוצעו על ידי משקיעים מסוגים שונים לצורך קיזוז רווחי מס שנרשמו בהשקעות או בפעילות אחרת.

אם בסוף 2003, לפני שהחלו לקחת מס על רווחי הון, הותר לבצע "מכירה רעיונית" כך שהמשקיעים לא היו צריכים לבצע מכירות בפועל, הרי שלפי שעה אין תוכנית לביצוע פעולה כזו.

יוסי פרניק, מנהל מסחר לקוחות עצמאיים בבית ההשקעות איי.בי.איי, אמר בשיחה עם Bizportal כי "צריך לחלק את זה לחברות ולפרטיים. אנשים פרטיים מנסים להמנע ממפגש עם פקידי המס ורובם מופסדים השנה. הסיבה היחידה שיש להם למכור כיום אם היא מישהו שיש לו רווח, נניח במק"מ, אז הוא מוכר אחזקה במניית אפריקה למשל, ואז הוא לא ישלם את המס על המק"מ."

"מכיוון שחלק גדול מהאחזקות נמצא בהפסדים אז התופעה מצידם פחות תורגש השנה. גם בגלל שיש תיקים שלמים שמופסדים. יש פחות נכסים מורווחים לקזז מולם".

מצד החברות, אומר פרניק, "זו שאלה אחרת לגמרי. הן לא יכולות לקזז את ההפסדים בשוק ההון מול הפסדים אחרים מפעילות שוטפת ולכן יש להם מוטיבציה נמוכה לבצע מכירות בשוק על מנת לקזז מול הפסדי ההון שרשמו. כך שמהכיוון הזה ההשפעה לא חזקה. אגב, עניין תשלום העמלות הוא זניח לחלוטין לעומת ההפסדים שנרשמו בתיקים בחודשים האחרונים ומתחילת השנה".

"הערכה שלי היא שתהיה השנה פחות פעילות בהשוואה לשנים קודמות לצורך קיזוזי מס בגלל ההפסדים הכבדים שנרשמו השנה. אולי זה משפיע אבל זה לא מובהק. הפעילות העיקרית שאנחנו רואים זה של בעלי שליטה בחברות שמעוניינים למשוך דיבידנד גדול ובגלל הפסדים כבדים שנרשמו הם ישלמו עליו מס מופחת או שלא ישלמו מס בכלל".

"בגלל שמחזורי המסחר נפלו בתקופה האחרונה, כל פעילות מכירה שפעם היתה זניחה ונקלטה בקלות מהצד השני על ידי קונים שהופיעו בשוק, הרי שכשהשוק חלש והיא משפיעה הרבה יותר".

רו"ח רפי עדי, אומר כי ניתן לקזז הפסדים מול כל רווח הון כגון דיבידנד, מניות, אג"ח (תשלומי קרן). רווח ממכירת דירה, למשל, לא ניתן לקזז. למי שיש ב"מונה הרווח" רווחים מתחילת השנה, כדאי לבצע מכירה בשוק על מנת לקזז מס. מנגד, מי שיש לו הפסדים כבדים מתחילת השנה יכול למשוך את ההפסדים לשנים הבאות ואז ל"סגור" את ההפסד רק כשיהיו לו רווחים בהשקעות בניירות ערך אחרים בעתיד.

עדי מחזק את דבריו של פרניק ואומר כי "יש להרבה חברות מוטיבציה לחלק דיבידנדים גדולים השנה, וכך למעשה לקזז מס מול ההפסדים הכבדים שרשמו בהשקעות הנוסטרו שלהם. במצב רגיל צריך לשלם 20%-25% מס על דיבידנד אולם בגלל המצב שנוצר אפשר לשלם הרבה פחות מס, אם בכלל".

בראיון מצולם ל-Bizportal אומר עו"ד כי "כדאי לבחון ולשקול בחיוב מכירה אמיתית, לממש את ההפסד ולרכוש את הניירות מחדש בתחילת 2009. ניתן לקזז הפסדים כנגד דיבידנד שנוצר והתקבל במהלך השנה. ניתן גם לקזז מול מס שבח ריאלי שנוצר, למשל ממכירת מגרש או נכס נדל"ן אחר".

"ניתן להעביר את הפסדי ההון לשנים הבאות ולקזז אז את ההפסדים מול רווחים שיווצרו בשנים הבאות. עם זאת, הפסד הון המועבר לשנה אחרת, האפשרויות לקזז מוגבלות יותר".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה