רונן מנחם: "ייתכן שפישר יסתפק הפעם בהפחתת ריבית של 0.25% בלבד"

מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה במזרחי טפחות: "צריך לשים לב להשפעה הגדולה יחסית שהיתה לפיחות בשקל על המדד"
קובי ישעיהו |

בעקבות פרסום מדד חודש נובמבר אתמול, שרשם ירידה של 0.6%, אומר רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה במזרחי טפחות כי האינפלציה הכוללת תמשיך לרדת, בחודשים הבאים, לנוכח מחירי התשומות שירדו וההאטה במשק.

עם זאת, אומר מנחם, "מדד נובמבר הצביע על עלייה נוספת באינפלציה הבסיסית והקשר בין האינפלציה לבין שער השקל התחזק מעט. בשל ההאטה הכלכלית המהירה, בנק ישראל יפחית את הריבית בימים הקרובים, אך לנוכח העלייה בקצב האינפלציה הבסיסית, ייתכן שיסתפק בהורדה בת 0.25% ונראה כי יושפע מהחלטת הריבית בארה"ב היום".

מדד המחירים לצרכן, ללא מוצרי מזון ואנרגיה (להלן-מדד הליבה), עלה ב-3.4% ב-12 החודשים האחרונים, שהם 76% בערך משיעור העלייה הכולל במדד (4.5%), שדווקא התמתן. נזכיר, אומר מנחם, כי מוצרים אלה מהווים יחדיו חמישית מהמדד הכולל.

ב-12 החודשים שהסתיימו בחודש הקודם (אוקטובר) עלה מדד הליבה בשיעור נמוך יותר, 3.0% (55% בלבד מהעלייה במדד הכללי) חלק גדול יותר מהשתנות המדד הושפע למעשה מהתנהגות הביקוש המקומי ולא ממחיר התשומות בחו"ל. ליבת המחירים עלתה לאחרונה וחלפה על פני רף תחום יציבות המחירים, המוגדר בין 1% ל-3%, דבר המצביע על כך שהאינפלציה הבסיסית בארץ אינה פוחתת. ()

גורם נוסף שצריך לשים לב אליו "הוא הזיקה בין שער החליפין שקל-דולר לבין סעיף הדיור במדד, המהווה 21% מהמדד הכולל, שהייתה נמוכה חודשים ארוכים, גדלה הפעם והשפיעה מאוד על התוצאות. שער השקל פוחת ב-3.5% בתקופת המדידה וסעיף הדיור אכן קפץ ב-2.5% והוסיף 0.5% למדד (מול תוספת בת 0.125% בחודש הקודם). לפי נתוני הלמ"ס, רק 20% מהחוזים החדשים/אלו שהתחדשו בחודש האחרון היו נקובים במט"ח. נציין, כי לצורך חישוב מדד דצמבר יובא בחשבון פיחות בשיעור 5.5% בשער השקל-דולר, גורם העשוי לפעול לעלייה נוספת במדד".

במבט קדימה, אומרים במזרחי-טפחות, נראה כי תימשך הירידה המהירה בקצב הכולל של האינפלציה, בהשוואה לעלייתו הגבוהה ב-12 החודשים האחרונים, אך האינפלציה הבסיסית מראה דווקא סימני עלייה.

בראייה להמשך, "הירידה התלולה במחיר התשומות גולשת למחירים ליצרן וסופה שתשפיע על המדד הכללי. איתות ברור לכך קיבלנו השבוע ממדד מנהלי הרכש, שהראה נסיגה בת 8.5% במדד חומרי הגלם. (המדד יורד כבר שלושה חודשים, לאחר עלייה בת 3 שנים לפחות.) בנוסף, פוחתת היכולת של החברות לגלגל את העליות שהיו עד כה במחיר התשומות (ולהן השפעה שיורית) לפתחו של הצרכן".

בנוסף, "למרות האטה חדה במשק (קצב צמיחת התוצר יפחת להערכתנו במחצית בין 2008 ל-2009), לא ברור אם גם האינפלציה הבסיסית תידחף כלפי מטה. למעשה, האינדיקציות שבידינו לא מצביעות, בינתיים, על האטה חדה בהוצאה לצריכה פרטית, נתון התומך בליבת האינפלציה".

חרף האמור לעיל, ההתמודדות עם ההאטה המחריפה דחופה יותר כעת, כך שלהערכת מנחם בנק ישראל יפחית את הריבית בימים הקרובים, בדומה לנעשה בעולם. עם זאת, בשל העלייה בקצב האינפלציה הבסיסית, אפשר שיסתפק בירידה בת 0.25% ובכל מקרה – לפעולה שינקוט מחר הנגיד האמריקאי תהייה חשיבות רבה בהקשר זה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה