הטריק של אל-על: כשהנפט טיפס הייתה העלאת מחירים גורפת, עכשיו יש הוזלה ל-2,500 כרטיסים בלבד

בשבועות האחרונים צנח הנפט בשיעור של 28%. מתחילת השנה ביצעה אל על 5 העלאות מחירים גורפות
משה בנימין |

חברת התעופה הגדולה בישראל- אל-על, מודיעה היום (ג') על הוזלת מחיריה במספר טיסות נבחרות (2,500 כרטיסים) למגוון יעדים באירופה, צפון אמריקה והמזרח הרחוק. הוזלת המחירים נשמעת חיובית כשלעצמה אך כאשר מציבים אותה מול עליות המחירים בשנה החולפת מתגלית תמונה פחות ורודה.

בשנה החולפת ערכה אל על 5 עדכוני מחירים גורפים לכיוון מעלה, ליעדיה בטיסות למרחקים קצרים, בינוניים וארוכים כאשר היא תולה את העדכון בעליית מחירי הנפט. מסתבר שחברת התעופה הגדולה בישראל לא מזדרזת לעשות את הכיוון ההפוך ןלהוריד מחירים באותה המהירות והנכונות שבה היא החליטה להעלות את המחיר.

רק בספטמבר, רק לכמה יעדים

הוזלת מחירי הטיסות באל-על נעה בין 40-100 דולר ותופסת אך ורק לגבי חודש ספטמבר ולכמות מוגבלת של 2,500 כרטיסים. בחברה מסבירים את העדכון בירידה במחירי הנפט בשבועות האחרונים, אך כאמור לא משווים את מהלך הירידה לאופן בו היא מעלה את המחירים.

בנוסף לעובדה שאל-על מבצעת הוזלה נקודתית מול העלאת מחירים גורפת צריך גם לציין שההוזלה תופסת לגבי יעדים נבחרים אותם היא מציינת במפורש להבדיל מהעלאת המחירים שתפסה לגבי כל היעדים של החברה, שם היא ציינה "יעדים קצרים, בינוניים וארוכים" ללא התייחסות פרטנית ליעדים.

מחירי חביות הנפט המהוות עבור אל-על הסיבה המובילה לכל שינוי ו/או עדכון במחיר, דחפו את החברה להעלות תעריפים עוד בתחילת 2008 כאשר מחיר חבית הנפט עמד על 96 דולר לחבית והחברה העלתה את מחירי הכרטיסים בכ-3.5% (לאחר העלאה מוקדמת של כ-4% בינואר). העדכון היה במתכונת של 5, 9 ו-16 דולר ליעד קצר בינוני וארוך בהתאמה.

את העדכון הנוסף, בחודש מרץ, ערכה החברה כאשר מחיר חבית נפט עלה לאזור 110 דולר לחבית, אז עדכנה החברה את המחיר במתכונת של 12, 22 ו-33 דולר ליעד קצר בינוני וארוך.

העדכון האחרון של החברה היה בחודש יולי כאשר מחיר חבית נפט נסק מעלה באופן דרמטי ועמד על כ-140 דולר לחבית. בשלב זה העלתה אל-על את מחיריה במקביל כאשר ההעלאה במחלקות עסקים ומחלקה ראשונה היו כפולים. היעדים קצרי טווח עלו ב-20 דולר, הבינוניים ב-30 דולר והארוכים ב-50 דולר.

מעבר למחירי הנפט היורדים שאמורים לתת סיבה יותר מטובה לאל-על להוזיל את מחיריה באופן קבוע (ולא הוזלה רגעית תלוית כמות) צריך להזכיר גם את התחזקות הדולר בתקופה האחרונה שכמובן מייקרת את מחיר הכרטיס.

לסיכומו של עניין, לא ידוע כמה מנוסעי אל-על ישבו ויערכו את השוואת המחירים ויבדקו את השינוי בתעריפים מתחילת השנה. אבל מה שבטוח הוא שלא לוקח לחברה הרבה זמן לבצע עדכון מחיר גורף ומיידי כאשר חבית נפט עולה 140 דולר אך כאשר הסיטואציה משתנה וחבית נפט יורדת לאזור 106 דולר לחבית נפט הם מרגישים צורך ל"בוא לקראת הלקוחות" ולצאת במהלך של הוזלת מחירים ליעדים נבחרים.

עמית לבני, ראש אגף שיווק באל-על מגיב ל-Bizportal ואומר: "אנחנו מברכים על מגמת הירידה בנפט שמסתמנת ביומיים האחרונים אל מול חוסר היציבות בסוף השבוע האחרון. אנחנו בהחלט נשמח לקדם מהלכים נוספים, ובינתיים ניתן לציבור הנוסעים ליהנות מירידת המחירים בחודש ספטמבר".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה