הדולר לא היה כל כך נמוך מאז ינואר 1997: מאבד 0.9% ל-3.3 שקלים לקראת החלטת הריבית
שוב יום מסחר סוער בשוק המט"ח: הדולר ממשיך במסעו דרומה ויורד קרוב לרמה של 3.3 השקלים, לאחר שכבר צלל מתחת לרמה זו והגיע אף לרמה של 3.298 שקלים. הדולר נגע בשפל של יותר מ-11 שנים לקראת פרסום החלטת הריבית בישראל היום בערב (בשעה 18:30), עת צפוי בנק ישראל להעלות את הריבית בשיעור של 0.25%-0.5% מרמה של 3.25% כיום.
המטבע האמריקני מאבד ביום שני עוד 0.86% לרמה של 3.3044 שקלים. הפעם האחרונה שהדולר שהה ברמות הללו הייתה בינואר 1997. האירו משיל 0.61% ל-5.2091 שקלים. ביום שני לא נקבעו שערים יציגים בגלל יום הזיכרון בארה"ב.
מאז פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל ב-15 במאי, נפל הדולר בכ-3.5%. המדד עלה ב-1.5% והביא את האינפלציה השנתית לרמה של 4.7%, מה שהגביר את ההערכות בשוק להעלאה של הריבית. אתמול (א') פורסמו
העלאת הריבית בישראל, לצד ההערכות כי הריבית בארה"ב תיוותר בחודשים הקרובים על כנה, תביא להרחבת פער הריביות של ישראל מול ארה"ב, אשר נמצא כבר היום בשיא של כ-3 שנים, מה שתומך בשקל לעת עתה. מלבד החלטת הריבית עצמה, הסוחרים ימקדו תשומת לב רבה בהודעת הריבית המצורפת וינסו לדלות רמזים באשר למדיניות המוניטרית העתידית של בנק ישראל. במידה ופישר יספק רמזים להעלאות ריבית נוספות בעתיד, הדבר עשוי לחזק את השקל עוד יותר.
בשוק המט"ח העולמי מתנהל היום המסחר במחזורים נמוכים יחסית בשל חופשת יום הזיכרון בארה"ב. הדולר נסחר כעת ביציבות למול המטבעות המובילים בעולם ושוהה בשפל של כחודש מול האירו. זאת, בהמתנה לפתיחת שבוע המסחר מחר (ג') בארה"ב, אז יתחילו לצאת לשוק נתוני מאקרו חשובים שישפכו אור על מצבה של כלכלת ארה"ב. בין היתר יפורסמו השבוע נתונים משוק הדיור, נתוני צמיחת התמ"ג לרבעון הראשון ונתוני הצריכה הפרטית לחודש אפריל.
"הדולר ימשיך להיחלש בגלל ההאטה בצמיחה בארה"ב", אמר מישיושי קאטו, סוחר מט"ח בכיר בבית ההשקעות מיצוהו. "אם ייצאו נתוני מאקרו חלשים מארה"ב הם יחייבו את הפדרל ריזרב להמשיך להוריד את הריבית".
כלל פיננסים: "אנשים מרגישים שאין להם סיבה לקנות דולרים"
ממחלקת האג"ח של כלל פיננסים בטוחה נמסר, כי הדולר נחלש בגלל שילוב של מספר גורמים, כאשר תכנית הגדלת יתרות המט"ח של בנק ישראל (במסגרתה קונה הבנק בכל יום 25 מיליון דולר) תורמת גם היא למגמה.
"אנשים מרגישים שאין להם סיבה לקנות דולרים", אומרים הסוחרים ל-Bizportal. "הדולר בעולם חלש, הנתונים הכלכליים בישראל עדיין חזקים ובנוסף - יש פה אינפלציה וזה אומר שהריבית תעלה. הזרים מקבלים פה בעצם הזדמנות כי הנגיד סטנלי פישר קונה מהם דולרים - והם מוכרים לו וקונים שקלים.
"בעולם, נראה כי המשבר לא יסתיים כל כך מהר ומצד שני בארץ הצמיחה חזקה. האינטרס של הזרים למכור דולרים הוא המצב הכלכלי החזק והיכולת הנמוכה של פישר לתמרן עם הריבית הוא נמצא במלכודת - מצד אחד הוא חושש מההאטה שתגיע לכאן ומצד שני הוא חייב למתן את האינפלציה. הזרים מרגישים שזה מצב של Win-Win. לכן, פישר ירים היום את הריבית ב-0.25% ויתפלל שנתוני האינפלציה בחודש מאי יהיו רגועים יותר".
פינוטק: המשקיעים דרוכים לקראת החלטת הריבית
מחדר המסחר של פינוטק נמסר, כי השקל שמר על יציבות בסוף השבוע לאחר עלייה שבועית של יותר מ-7% אשר הביאה את הצמד דולר-שקל לשפל של יותר מ-11 שנים. התמיכה במטבע המקומי נבעה מכמה גורמים, ובהם ההכרזה כי סוריה וישראל בדרך לחדש את תהליך השלום, היחלשות הדולר בזירה הגלובלית וכמובן הקפיצה המפתיעה במדד המחירים לצרכן לחודש אפריל לרמה של 1.5%.
בנק ישראל בראשות הנגיד סטנלי פישר הפחית את הריבית בחודשים פברואר-מארס והעמידה על רמה של 3.25% בציפייה כי ההאטה במשק האמריקני תשליך גם על הכלכלה המקומית ותוריד את הלחצים האינפלציוניים. אך מהנתונים ניתן ללמוד, כי האינפלציה ממשיכה לעלות וכדי לבלום זאת פישר ככל הנראה יצטרך להעלות את הריבית ב-0.25% לפחות ולהעמידה על רמה של 3.5%.