מאופוריה לפאניקה: מה הביא את המדדים לצנוח לאחר הצהרת ה'פד'?
המשקיעים שציפו לזינוק במדדים בוול סטריט מיד לאחר הודעת ה'פד' התבדו. שוב בפדרל ריזרב לא מכנים את המצב בכי רע, אבל משתמשים הפעם במילים עדינות הרבה פחות. בסוף נראה שמישהו יעז להשתמש במילה מיתון, וכמובן תקוות המשקיעים הן שלא נגיע למצב כזה. טרם פרסום ההצהרה הרשמית מטעם ה'פד' נסחרו הנאסד"ק והדאו ג'ונס בעלייה של כ-0.5%, כחצי שעה לאחר ההחלטה עברו המדדים לירידה של 1.5%. אז מה בעצם הביא את המשקיעים מאופטימיות יתר לחזרה לפאניקה?
הפדרל ריזרב למעשה מאותת היום בהצהרה שמסר, כי הוא מצוי בבעיה. במילים עדינות מנסים בבנק המרכזי בארה"ב להגיד למשקיעים: לא רק שהבעיות שהיו עד כה ממשיכות בעינן, הלחצים האינפלציונים מכבירים ועלולים להקשות בביצוע מהלכים מוניטרים נוספים.
בפסקה השלישית של הצהרת ה'פד' נכתבו דברים בזו הלשון:
ההתפתחויות האחרונות והתדרדרות בשווקים הפיננסים הביאה להתגברות האי-ודאות והגבירו את האי-ודאות המקיפה את הפרספקטיבה באשר לצמיחה הכלכלית והאינפלציה. הועדה תוסיף לאמוד את האפקטים על הסקטור הפיננסי וההתפתחויות האחרונות של הפרוספקטים הכלכליים, לפיכך תנהג ככל שידרש על מנת לאכוף את יציבות המחירים וצמיחה ברת-קיימא.
עוד נכתב בפסקה הראשונה מצהרת ה'פד': "מהמידע הכלכלי עולה כי הצמיחה הכלכלית מאיטה, ומשקפת את המצאותו של התיקון בשוק המגורים והחלשות בפעילות העסקית וההוצאה פרטית. יתר על כן, הלחצים בשווקים הפיננסים התגברו השבועות האחרונים. המהלך של היום יחד עם המדיניות בה נקטנו בחודשים הקודמים, צריכה לקדם את הצמיחה המתונה לאורך זמן."
ל'פד' אין שרביט של קסם
הגורמים בשוק ציפו להצהרה מעודנת יותר מצד ה'פד' אולי בנוסח שמצביע יותר, כי התנאים בשווקים הפיננסים השתפרו במעט, או נימה אופטימית עם תחזית ורודה יותר לגבי העתיד. ניתן לראות את הדברים גם בצורה הבאה: ה'פד' מודה בעצם כי אין לו הרבה מה לעשות בכדי למנוע את המצב. כל מה שועדת השוק הפתוח מנסה לעשות זה להפחית את הגלולה המרה שבלע המשק האמריקני כתוצאה ממשבר הסאב-פריים.
הבנק המרכזי בארה"ב מאבד את השליטה על הכלכלה האמריקנית, קצב האינפלציה מאיים לחמוק מהעין הבוחנת והקפדנית של ברננקי. חלק מהכלכלנים טענו עוד קודם כי הפדרל ריזרב לא יוכל למנוע מהכלכלה האמריקנית להיכנס להאטה לחריפה, ויש כאלה שטענו כי מיתון עלול להיות בלתי נמנע.
הדבר היחידי שהפדרל ריזרב אינו מכיר בו הוא העובדה שיתכן והצעדים בהם הוא נוקט כעת יוצרים בעיות אחרות. שורש הבעיה שיצר את התסבוכת הפיננסית, טמון עמוק בתוך משבר הסאב-פריים. ב-2001 כאשר ניסה גרינספן להוציא את הכלכלה האמריקנית ממיתון הוא ביצע רצף הורדות ריבית אגרסיבי במיוחד.
לעיתים שוכחים גם כלכלנים בכירים כי השפעות מהלך של הורדת ריבית אינן מגיעות באופן מיידי, אלא ניכרות על הכלכלה בפרקי זמן ארוכים יותר. קשה לצפות שהתוצאות של כל המהלכים שביצע ה'פד' בחודשים האחרונים יביאו את המצב לקדמותו בהינף יד. אחרי הכל, המחזורים הכלכליים הם דבר בלתי נמנע בעליל, צמיחה ואינפלציה שמגיעה בעקבותיה ואז מיתון, או צמיחה מתונה יותר ומכאן מהלך של הורדות ריבית. זהו מחזור החיים של כל כלכלה ואי אפשר למנוע אותו.
הבנק הפדראלי אולי לא הפתיע בהחלטתו להוריד את הריבית ברבע נקודת אחוז, אך שידר מסר מאוד מטריד – הוא אינו יכול להעריך, כעת, לאיזה תרחיש סבירות גבוהה יותר: עלייה במדדי המחירים, או חולשה כלכלית! בפעם הקודמת סבר הבנק הפדראלי כי לשניים הסתברות דומה. לכן, הצעד שנקט הפעם משול, כך נראה, לירייה באפילה. ככזה, הוא עלול להתברר כמקח טעות.
במזרחי טפחות סבורים: ה'פד' מגשש באפלה
הבנק הפדראלי אומר הפעם כי ההיחלשות שהסתמנה בכלכלת ארה"ב החלה - בהודעה הקודמת (להלן – מה- 31 באוקטובר) נאמר כי הפעילות הכלכלית עלולה להאט בתקופה הקרובה ולבטא חלקית את התגברות התיקון בשוק הדיור. הפעם נאמר כי הפעילות כבר נחלשת ובנוסף לתיקון בשוק הדיור היא מבטאת היחלשות מה בהוצאות משקי הבית והחברות.
גם בשוקי ההון המצב הורע- המתחים בשווקים הפיננסיים שככו מעט בלשון ההודעה הקודמת, אך כעת נאמר כי הם התחזקו.
רונן מנחם ראש יחידת האסטרטגיה וההשקעות בבנק מזרחי טפחות מוסר: ההחלטה מיוחסת הפעם במלואה לסביבה הכלכלית - בשני המקרים נאמר כי הורדת הריבית נועדה לעודד התרחבות כלכלית מתונה על פני זמן, אך הפעם נשמטה הפסקה העוסקת בצורך לסכל חלק מההשפעות השליליות על הכלכלה הרחבה העלולות להיות להפרעות בשווקים הפיננסיים.
כלכלני מזרחי מוסיפים עוד: באשר לליבת המחירים, בהודעה הקודמת הובע חשש מכך שהעליות האחרונות במחירי האנרגיה והסחורות יחדשו את הלחצים האינפלציוניים. הפעם נאמר כי החשש הוא כי המחירים הגבוהים יפעילו לחצים כאלה. ייתכן כי מדובר כאן בניסוח מעט נוקשה יותר, אך לא במידה של ממש.
והנקודה החשובה מכל – בפעם הקודמת העריך הבנק הפדראלי כי החשש מעלייה גבוהה במדדי המחירים שקול בקרוב לחשש מהאטה כלכלית. הפעם, הוא מודה, התשקיף לשני משתנים אלו אפוף אי בהירות ולמעשה הוא אינו נוקט עמדה בעניין!
ונקודה אחרונה – בהחלטה הקודמת התנגד אחד המשתתפים שהעדיף להותיר את הריבית על כנה. הפעם, התנגד משתתף אחר, אך העדיף דווקא להוריד במחצית נקודת האחוז את הריבית.