אבו דאבי ואחרות מנצלות את המשבר העולמי להשתלטות על נכסים
כשהם מתעשרים מהזינוק החד במחירי הסחורות ומהעליות החדות בשווקים המתפתחים בעולם, קרנות הון ריבוניות עשירות, השייכות למדינות באסיה ובמזרח התיכון, נמצאים כיום במסע קניות ברחבי הגלוב.
כיום, שטף של כלי השקעה, הנתונים למחלוקת, הנשלטים על ידי ממשלות תופסים את תשומת ליבם של המשקיעים בכלל והרגולאטורים בפרט. מבקרים מצביעים על כך שנכסים בבעלות מדינות מאבו דאבי ועד סין הדחוסים היום בתעשיית קרנות הגידור מסתכמים במעל 2 טריליון דולר, זאת למרות שהם פועלים בעיקר מחוץ לשליטת השוק והרשויות המוניטאריות.
מנצלים את משבר האשראי לרכישת החזקות בסקטור השירותים-הפיננסים
השנה בלבד מוערכים הכספיים שתעשיית הקרנות המנהלות את כספי המדינות (Sovereign wealth fund) שפכו לתוך חברות ונכסים בכ-45 מיליארד דולר. מהמספר הזה, אומר אנליסט מורגן סטנלי, כ-37 מיליארד דולר הוזרמו לסקטור הנפגע של השנה, סקטור השירותים-הפיננסים.
הגידול בהשקעות המדינות הזרות, גורר אחריו דאגות רבות מפני מניפולציות שוק פוטנציאליות והעברת הבעלות על נכסים לאומיים אסטרטגים כגון בנקים וחברות אנרגיה לידי גופים זרים.
קרנות SWF מוגדרות, כישויות היכולות לנהל את חסכונות המדינה למטרת השקעה. הכספים להשקעות נובעים בין היתר מהחזקת פיקדונות במטבעות זרים, זהב, כספי קרנות פנסיה ונפט וכמו כן, רזרבות של הבנק מרכזי והרשויות המוניטאריות.
אבו דאבי רוכשת נתח של 5% מסיטיגרופ
לדוגמא, האמירות הקטנטנה של אבו דאבי הייתה פעילה במיוחד השנה. אחת מהקרנות הריבוניות במדינה, הפתיעה לחלוטין את השווקים הפיננסים, ששילמה כ-7.5 מיליארד דולר עבור 5% ממניות Citigroup. למרות, שמדובר בנתח קטן מענקית הבנקאות האמריקנית, השקעה של מדינה כה קטנה, אך עם זאת, כה עשירה מנפט, גרמה להרמת גבות בוול סטריט.
בשבוע שעבר, החלו לצוף דיווחים שהקרן הסינגפורית השייכת למדינה, Temasek Holdings, תגבה ב-2 מיליארד דולר, קרן הון פרטית בהובלת גולדמן זאקס, כחלק מצעד להשקעה בסין.
אנליסטים של מריל לינץ, מורגן סטנלי ושל קבוצות פרטיות כגון מכון Peterson, גורסים כי מדובר בסך נכסים של בין 1.5 לבין 2.5 טריליון דולר. כאשר חלק מהאנליסטים מעריכים היום שעד שנת 2015, הסכום הזה עלול להגיע ל-15 טריליון דולר.
6 טריליון דולר ברזרבות של בורסות זרות, עשויות להיות בהמתנה להשקעה. כמו כן, חושבים שכמעט 1 טריליון דולר – כספי רזרבה - ב"החזקות פיננסיות מגוונות" שייכות למדינות כגון ערב הסעודית.