בנק מזרחי: הדולר צפוי להיות תחת לחץ בתקופה הקרובה
תיתכן תנועת מספריים של הריביות בארה"ב ובגוש האירו, העלולה להכביד על הדולר בתקופה הקרובה, אך גם להאיץ את התאוששותו בהמשך. השווקים ערים לתרחיש זה של תפניות חדות ולכן התנודתיות בהם תלך ותגדל אומר היום רונן מנחם - מנהל יחידת השקעות ואסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות.
בארצות הברית דווח בסוף השבוע על עצירה בצריכה הפרטית, תוך שחיקה קלה בהכנסה הפנויה ונסיגה בשיעור החיסכון של משקי הבית. במקביל, נרשמה עלייה גבוהה מהמשוער בסביבת המחירים. בה בעת, במרחב האירו נמסר על עלייה גבוהה במדדי המחירים.
חרף הרושם העגום, שהותירו נתונים אלו, היחידה להשקעות ואסטרטגיה מבקשת להסב את תשומת לב הקורא לכך, שב- 12 החודשים האחרונים היה שיעור העלייה בהוצאות הכמותיות של משקי הבית בארה"ב שווה לשיעור העלייה בהכנסה הכמותית האישית הפנויה, כך ששיעור החיסכון מתוך ההכנסה האישית הכמותית הפנויה עמד על 0.6%. הדבר מלמד על נקודת מוצא מניחה את הדעת עבור משקי הבית.
בבנק מזרחי טפחות סבורים כי העלייה הגבוהה מהמשוער במדד המחירים של הוצאות משקי הבית תצטרך להילקח בחשבון על ידי הבנק הפדראלי בבואו להחליט האם להוריד פעם נוספת את הריבית (ב- 11 בדצמבר 2007). נציין, כי מספר ימים לפני קבלת ההחלטה, יימסר דוח על מספר המשרות החדשות במשק האמריקאי בחודש נובמבר 2007. שני הדוחות האחרונים היו חזקים מהמשוער. אם גם הפעם תהייה התמונה דומה, יכולתו, המוגבלת גם כך, של הבנק הפדראלי לנקוט מדיניות מוניטארית מרחיבה לתקופה ממושכת, תישחק עוד יותר ותצריך, להערכתנו, תיקונים חדים/מהירים יותר כלפי מעלה בחודשים הבאים.
עם זאת, להערכת מזרחי טפחות, מכלול הנתונים יביא, בסופו של דבר, לכך שהריבית המוניטארית אכן תרד ב- 0.25 נקודת אחוז נוספת ותגיע ל- 4.25%.
אשר למרחב האירו, סבורים ביחידת השקעות ואסטרטגיה כי התמונה בעייתית יותר, שכן מדובר בחריגה גבוהה יותר של סביבת המחירים מהתחום הרצוי. הבנק המרכזי של אירופה נוהג לנקוט מדיניות מוניטארית ניצית יותר מזו של הבנק הפדראלי ויקשה עליו להבליג על נתון מעין זה. לכן, להערכתנו, חרף הייסוף המתמשך בשער החליפין של האירו, יאותת הבנק על נכונותו לנקוט מדיניות מוניטארית מרסנת יותר, כדי להתמודד עם סוגיית המחירים.
מצב דברים זה עשוי, לכאורה, להביא להצטמקות הפער בין תשואות הפדיון על איגרות החוב של ממשלות ארה"ב ואירופה, כך שהתחזקות האירו מול הדולר עשויה להתגבר. אנו מייחסים סבירות לא נמוכה לכך שבתקופה הקרובה אלו יהיו פני הדברים.
בהמשך, תשתנה התמונה הדרגתית: השווקים יתחילו לתמחר התאוששות כלכלית בארה"ב, שתיהנה מגורמים כגון המדיניות המוניטארית מרחיבה, הפיחות בשער הדולר והתועלת שמפיקות ממנו החברות האמריקאיות המשווקות את מרכולתן לחו"ל, והאיתנות המרשימה של מגזרים במשק, שאינם בעלי זיקה ישירה לשוקי המשכנתאות, הדיור והתעשיות הנלוות.
מנגד, בגוש האירו יתברר הדרגתית המחיר הכלכלי הנגרם עקב שני אבני הרחיים – התחזקות יתר של המטבע ומדיניות מוניטארית מרסנת העלולה להינקט על ידי הבנק המרכזי. כתוצאה, תרשומנה איגרות החוב של ממשלת ארה"ב ואיגרות החוב של החברות שביצועיהן מושפעים מהן ירידות שערים, שתתפרשנה לאורך כל העקום.
תרחיש זה יחל, להערכת מנחם, בתוך שניים עד שלושה רביעים.
גורם הסיכון לתרחיש זה הנו מידת ההתאמה שייאלץ הבנק הפדראלי לעשות בשיעור הריבית המוניטארית כדי לספק מענה לעלייה המתמשכת בסביבת המחירים. הגורמים המביאים לעלייה במדדי המחירים הנם גורמי ההיצע - מחירי הנפט הגולמי והסחורות. השפעותיהם של אלה מצטברות והדרגתיות, אך בהתאם לתרחיש ששרטטנו לעיל, אם אכן תירשם התאוששות בשער החליפין של הדולר, יוכל הדבר להביא לעלייה בתמורה המתקבלת אצל מדינות הנפט הגולמי, המודדות את מחיריהן בדולרים. לכן, הן תוכלנה להסתפק במחירים נמוכים יותר, כך שחלק מהלחצים על מדד המחירים לצרכן, המגיעים ממוצרי האנרגיה, ישכך ויצריך התאמה נמוכה יותר.