370 מ' ש' יועברו לתוכניות רווחה לניצולי שואה

מדובר על תוכנית תלת שנתית בה ועידת התביעה תעביר מתוכם כ-200 מיליון שקל יועברו כבר בשנה הבאה למימון שעות סיעוד בישראל
שי פאוזנר |

ההחלטה על הקצאת כ-370 מיליון דולר למימון תכניות רווחה למען ניצולי שואה יהודים בשלוש השנים הבאות התקבלה בדירקטוריון ועידת התביעות, המורכב ממנהיגים יהודים וניצולי שואה מרחבי העולם, ואשר התכנס בניו יורק בשבוע שעבר.

סכום זה, המבטא תוספת של כ-24% לסכום המקורי שהיה מיועד לשנים אלו, נקבע לאחר בחינה מדוקדקת של צרכי ניצולי השואה היום ובעתיד והיכולת של הארגון לענות על צרכים אלה.

על פי סקרים דמוגרפים אשר הוצגו לדירקטוריון - ב-10-15 השנים הבאות, עם עליית תוחלת החיים מחד וירידה באיכות החיים של אוכלוסיית ניצולי השואה המזדקנת מאידך, עדיין תהיה דרישה ניכרת לשירותי רווחה תומכים בקרב ניצולי השואה הנזקקים.

התוכנית הרב-שנתית של ועידת התביעות מבטיחה התייחסות לצורך בשעות סיעוד ביתי וצרכים חיוניים אחרים של הניצולים. תוכנית זו תאפשר המשך מתן השירותים גם לאחר שיופסקו ההכנסות ממקורות הפיצויים האחרים.

מקור הכספים שהוקצו הוא במימוש רכוש יהודי במזרח גרמניה שלא נמצאו לו יורשים ואשר ועידת התביעות הוכרה כ"ארגון היורש" של רכוש זה על ידי ממשלת גרמניה. כספים אלה – שהנם הכספים החופשיים היחידים של ועידת התביעות – משמשים למימון תכניות רווחה לניצולי שואה נזקקים ולהנצחת זכר השואה.

הקצאות 'הארגון היורש' יהיו בסך של: 110 מיליון דולר ב-2008, 122 מיליון דולר ב-2009, ו-135 מיליון דולר ב-2010.

בישראל תקצה ועידת התביעות בשנה הקרובה כ-200 מיליון ש"ח לשעות סיעוד ביתי לניצולים. סכום זה מהווה תוספת של כ- 10% לסכום שהוקצב בשנה שעברה.

בנוסף להקצאות כספיות אלה, חילקה ועידת התביעות ב-2006 כחצי מיליארד דולר בתשלומי פיצויים ישירים לניצולי שואה יהודים ויורשיהם מכל רחבי העולם.

ועידת התביעות מורכבת מנציגי 24 ארגונים יהודים בינלאומיים, נציגי ממשלת ישראל וניצולי שואה. הועידה נוסדה בשנת 1951 במטרה להבטיח פיצויים והשבת רכוש לניצולי שואה ויורשיהם של קרבנות השואה.

עד כה שולמו לניצולי שואה בארץ ובעולם מעל 65 מיליארד דולר בכספי פיצויים ישירים (לניצולים ויורשיהם) אשר הושגו בעקבות משא ומתן רציף עם ממשלת גרמניה מזה 56 שנה. בעשור האחרון, בעקבות סיוע ועידת התביעות, שודרג מערך התמיכה הגריאטרית בישראל, עשרות אלפי ניצולים קבלו שעות סיעוד חינם אשר אפשרו להם להישאר בחיק משפחתם, הוקמו הוסטלים לניצולי שואה פגועי נפש המאפשרים אשפוז בתנאים הומאניים, ושופצו והוקמו מחלקות בבתי חולים העוסקות בצרכי הניצולים הקשישים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה