חזרה לשגרה בתורכיה: הדאו מטפס 2.14%

בעקבות החלטת בית המשפט לבטל את הסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות וקבע כי דרוש רוב מיוחד של 2/3 על מנת לבחור נשיא. הלירה הטורקית שבה גם היא למסלול העליות ומטפסת כ-4%
דותן לוי |

השוק התורכי חזר היום לשיגרה בעקבות החלטת בית המשפט לבטל את הסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות, הלירה הטורקית שבה לעליות מחודשות והבורסה פתחה את המסחר בעליות של כ-4%. בשעה זו מטפס מדד הדאו הטורקי כ-2.14%.

אורי בירמן מנהל קרן נאמנות דקלה תורכיה במגדל שוקי הון סיכם היום את השתלשלות העניינים במדינה: בתחילת השבוע תורכיה נכנסה לטלטלה עקב איום הצבא בהפיכה צבאית על רקע האפשרות שנשיא מוסלמי ייבחר. אתמול נפל דבר בתורכיה כאשר בית המשפט התורכי החליט לבטל את הסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות. עקב כך הפרלמנט התורכי יערוך סיבוב נוסף בו יידרש רוב מיוחד לבחירת הנשיא ואם לא יושג רוב כזה המערכת תלך לבחירות מוקדמות.

המשמעות של ההחלטה הזו חיובית עבור תורכיה שכן רוב מיוחד כזה לא הושג בשני הסיבובים המוקדמים ולכן סביר להניח שהנשיא בעל נטיותיו האיסלמיות לא ייבחר. יותר חשוב מכך, האיום של הפיכה צבאית הוסר שכן החלטתו של בית המשפט תואמת את עמדתו של הצבא.

הבחירות בתורכיה היו אמורות להתבצע בנובמבר אך כעת מועד הבחירות הוקדם לסוף יוני 2007 על פי הודעתו של ראש הממשלה. אך לכך אין משמעות מיוחדת על הכלכלה התורכית, העריך בירמן.

החששות בתורכיה החלו עקב קריאתו של הצבא ביום שישי האחרון לממשלה לשמור על החילוניות. התערבות הצבא בענייני מדינה אינה עניין חדש בתורכיה וזו כבר עברה הפלה של 4 ממשלות מאז 1960. בעקבות הדברים, הבורסה בתורכיה הגיבה ביום המסחר הראשון לאחר הפרסומים בהחלשות של 4% בשוקי המניות ובפיחות של 2.5% במטבע.

נציין, כי עיקר לחצי המכירות הגיעו דווקא מהמקומיים ולא מהזרים המשקיעים בתורכיה. על פי בנקים זרים, המכירות של מניות היום מבוצעות בידי מקומיים למודי ניסיון מפעמים קודמות בהם הצבא הדיח את הממשלה. לעומתם, הזרים מחכים ומקווים שהסיטואציה של ההפיכה הצבאית בתאילנד, שעוררה בהלה אך בסופה התייצבות, תחזור גם בתורכיה. זה אומר כי הסיכוי ששר החוץ עבדולה גול ייבחר לנשיא נמוך. כמו כן, ראש הממשלה גם הציע תיקון לחוקה, כך שהאזרחים יבחרו את הנשיא.

האירועים התרחשו על רקע התנגדות הצבא לנשיא דתי ועל רקע אופן בחירתו לנשיאות, מסביר בירמן. בתורכיה נדרש רוב מיוחד (2/3) לבחירת נשיא ואם הוא לא מושג בשני סיבובים ניתן למנות נשיא ברוב רגיל בסיבוב השלישי. האופוזיציה והצבא מתנגדים לסיבוב שלישי שבו רוב רגיל יושג בנקל על ידי המפלגה השולטת ה-AKP (Justice and Development Party) שמחזיקה ברוב המושבים בפרלמנט ולכן הם פנו לבית המשפט על מנת לשנות את החוקה. כאמור, בית המשפט החליט שדרוש רוב מיוחד לבחירת הנשיא ולפיכך הוסרה הן ההפיכה הצבאית והן הסיכוי שייבחר נשיא מטעם הקואליציה.

בירמן מציין, כי ברחובות תורכיה יש התנגדות עזה לבחירתו של נשיא בעל אופי אסלאמי. ביום ראשון הייתה הפגנת המונים של כמיליון איש, שקראו לשמור על הדמוקרטיה ועל החילוניות בתורכיה. כמו כן, בעקבות התנגדות בציבור להצהרותיו של ראש הממשלה כי ירוץ לנשיאות, הסיר רה"מ את מועמדותו ובמקומו רץ לנשיאות שר החוץ, עבדולה גול. אך גם מועמד זה עורר את חמתם של הצבא והציבור בתורכיה מכיוון שגול דתי, אשתו עוטה רעלה, והוא בא ממפלגת השלטון - מפלגה שראשיה בעלי שורשים ועבר דתיים.

הצבא הבהיר כי הנשיא ה-11 של תורכיה צריך להיות אדם ללא רקע פוליטי, חילוני ובעל יכולת לייצג את תורכיה המודרנית. במזכר ששלח הצבא בחצות של יום שישי האחרון, הודיע הרמטכ"ל כי הסוגיה שעולה מהבחירות לנשיאות היא ערעור החילוניות של המדינה. הוא אמר, כי הכוחות המזוינים עוקבים אחרי הנעשה בדאגה, ובתור מגני החילוניות יציגו את עמדתם בעת הצורך. חשוב להבין, כי הצבא איננו נגד עבדולה גול בגלל הרעלה שעוטה אישתו, אלא הוא נגד מועמד של ה-AKP וכן בגלל רצונו למנוע כניסה של האסלאם הדתי למוסד הנשיאות, שכן בתורכיה הנשיא נבחר למשך 7 שנים ולו כוח אמיתי ביד (הטלת וטו על הצעות חוק, למשל) שלא כמו בישראל.

מן הראוי לציין, מזכיר בירמן, כי מפלגת ה-AKP השיגה הישגים לא מבוטלים במהלך כהונתה. המפלגה, בראשות ראש הממשלה ארדואן, הורידה את החוב הממשלתי, קיצצה את הגרעון הממשלתי, ייצבה את הכלכלה ואת האינפלציה, שיפרה משמעותית את חופש הביטוי וקידמה הרבה תהליכים נוספים על מנת להתאים את המצב בתורכיה לדרישות הסף של כניסה לאיחוד האירופי, המתוכננת לשנת 2015.

המשקיעים המקומיים, כאמור, הגיבו בפאניקה שלא כמו המשקיעים הזרים. המציאות החדשה של התערערות זמנית ביציבות הפוליטית העלתה זיכרונות עבר אצל התורכים. מנגד, חשוב לזכור כי מרבית התהליכים שעברה תורכיה בשנים האחרונות מאז 2001 הינם בלתי הפיכים, ובסופו של יום המטרה של כולם (ובכלל זה הצבא) היא לשמר את ההצלחות ולהצעיד את תורכיה קדימה. הויכוח הוא רק על הדרך והסגנון. מכיוון שהשנה היא שנת בחירות ממילא, ייתכן ובהחלט מדובר בהזדמנות למי שפספס את הרכבת וראה את השוק התורכי נוסק כ-25% מתחילת השנה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה