יפעת: בנק הפועלים זוכה למספר הכותרות הגדול ב-2006

כמו כן, ארקדי גאידמק הוא האישיות המובילה בכותרות העיתונות היומית בשנת 2006
אפרת אדיר |

שלושה בנקים, חברת תקשורת, ענקית תרופות, המובילה הלאומית לשעבר, הבית של החלב, חברה סלולרית ושתי יריבות על השליטה במחשב שלנו - אלו עשר החברות המובילות בכותרות העיתונות היומית בשנת 2006, על פי בדיקה של "יפעת מחקרי מדיה מתקדמים".

לדברי נתי יעקובי, מנכ"ל פעילות יפעת מחקרי מדיה מתקדמים: "בשנת 2006, שעמדה בסימן בחירות בתחילתה ומלחמה במחציתה, ירד בכ-7% מספר האזכורים המסחריים בכותרות העיתונות. עם זאת, 53% מהאזכורים בכותרות לחברות השונות היו חיוביים מובהקים".

יצויין, כי הדרוג כולל ניתוח הופעות כל החברות המסחריות בכותרות וכותרות המשנה של העיתונות היומית החילונית והדתית. הדרוג אינו כולל גופי שידור וחברות ממשלתיות.

בבדיקת הכותרות נמצא, כי בנק הפועלים הוא החברה המובילה בכותרות ב-2006 עם 1,507 כותרות בסך הכל, 43% מתוכם אזכורים חיוביים. תחום הפעילות העסקית היה הדומיננטי ביותר עבור בנק הפועלים, שמכר השנה למרקסטון את פקן ואת להק ואת בנק אוצר החייל לצדיק בינו והבנק הבינלאומי.

בנוסף, הצליח הבנק לסכם עוד שנת שיא ברווחיו. מאידך, השנה גם החל הסכסוך המתוקשר בין בעלת השליטה שרי אריסון לבין שותפיה במשפחת דנקנר וכן הסיקור הנרחב לשכרם של היו"ר והמנכ"ל, שלמה נחמה וצבי זיו.

בנק לאומי , שהיה ראשון בשנה שעברה, יורד למקום השני ב-2006 עם 1,309 כותרות, 41% מתוכן חיוביות. הבנק מכר השנה את לאומי פיא לקבוצת הראל ביותר מחצי מיליארד שקל ואת פסגות אופק לקרן יורק. בנוסף, עבר הבנק שינוי בצמרת - רקפת רוסק-עמינח קודמה לתפקיד מנהלת סיכוני אשראי, בין התפקידים המקורבים ביותר למנכ"ל גליה מאור. במקביל, החליט מספר 2 בבנק, אהוד שפירא, לפרוש. העיתונים המשיכו לעסוק בפרשת יועצי ההשקעות של הבנק, שכבר התגלגלה לכדי כתבי אישום, במיוחד עקב הדחתה של גבי רביד, אחת מהמעורבות בפרשה, על ידי קרן יורק.

כמו כן, הבנק מקבל אחוז כותרות מעורבות גבוה יחסית, בשל פרשות אלה וגם בשל החשדות שעלו לאחרונה, על מעורבותו של ראש הממשלה אולמרט בהליך הפרטת הבנק.

בזק, שעברה שנה דינמית ביותר ב-2005 בעקבות רכישתה בידי קבוצת סבן, תופסת השנה את המקום השלישי. ב-2006 קיבלה החברה 1,140 כותרות, כאשר רק 29% מהן חיוביות. אין ספק, כי העימות עם משרד התקשורת סביב מבצע האביב של החברה, שהתבטא בהודעה פומבית של המשרד כי המבצע אינו חוקי, וניתוק מנויי הטלפון של הוט השפיע על תדמית בזק בכותרות.

במקום הרביעי ממקמת ענקית התרופות טבע עם 1,093 כותרות, מתוכן 51% חיוביות.

גוגל חנכה את השלוחה הישראלית, אולם גם בלעדיה החברה מבססת נוכחות קבועה בכותרות ועולה מהמקום ה-16 ב-2005 למקום החמישי השנה. מיקרוסופט, המתחרה הגדולה, לא שוקטת אף היא ומתקדמת מהמקום ה-14 למקום התשיעי ב-2006 בעקבות השקות מוצרים חדשים כמו נגן ה-Zune ומערכת ההפעלה ויסטה.

בנק נוסף שהתברג למקום ה-6 הוא דיסקונט שבחר במנחה ערוץ הספורט מודי בר און כפרזנטור של הבנק וקטף 40% כותרות חיוביות.

החברה הסלולרית המובילה, סלקום, מתברגת במקום ה-8 עם 733 כותרות, 53% מתוכן חיוביות. סלקום אוזכרה במהלך השנה בזכות גמר כוכב נולד 4, תחרות רינגטון הזהב וכן בזכות מבצע "משהו קטן וטוב" עם הטבות ללקוחות לסוף שנת 2006.

סוגרת את העשירייה מחלבת תנובה שסוקרה רבות בעיקר בשל הסכסון בין המנכ"ל אריק רייכמן ליצרני החלב על מכירת המחלבה והשליטה בה. למרות המאבק המתוקשר זוכה המחלבה ב-38% כותרות חיוביות מתוך 602 כותרות בסך הכל ו-14% כותרות שליליות.

קלאבמרקט, שהסעירה את התקשורת בשנה שעברה עם אחוז הכותרות השליליות הגבוה ביותר מבין 20 המובילות, ירדה כליל מהדירוג בעקבות רכישתה בידי שופרסל. החברה עם אחוז הכותרות השליליות הגבוה ביותר בדירוג הפעם היא קומברס, בעקבות פרשת הבקדייטינג ובריחתו הסנסציונית של קובי אלכסנדר לנמיביה.

מבין המוספים השונים, מוסף "דה מרקר" של הארץ הוביל בכמות הכותרות, עם קרוב ל-22,000 אזכורים לחברות שונות בכותרות, 51% מתוכן חיוביים. המוסף החיובי ביותר לחברות בכותרות היה מוסף "שוק ההון" של גלובס, עם 64% כותרות חיוביות (מתוך כ-11,600 כותרות סך הכל).

העיתונות החרדית-דתית מדרגת על פי מדד השירות

אל על, המדורגת במקום השביעי בדירוג העיתונות החילונית, היא החברה המובילה בדירוג בעיתונות הדתית-חרדית. בעוד שבעיתונות החילונית הובלט בכותרות המשבר העסקי שפוקד את החברה, העיתונים החרדים עסקו בהרחבה ניכרת בפרשת החרם הרבני על החברה. בכותרות העיתונות החרדית, מקבלת אל על 277 כותרות, עם 62% כותרות שליליות. גם השביתה בדואר ישראל הובלטה בהרחבה בכותרות העיתונות החרדית, כאשר 53% אחוז מהכותרות לדואר הן שליליות.

בניגוד לכותרות העיתונות החילונית שמבליטות בעיקר את החברות המובילות במשק, כותרות העיתונות הדתית-חרדית מבליטות דווקא נותני שירות כמו אגד (במקום השני עם 136 כותרות) ושירותי בריאות כללית (במקום ה-19) וגם בתי חולים ("ביקור חולים" במקום השישי ו"הדסה עין כרם" במקום ה-20).

את טבלת האישים בכותרות מוביל בהפרש ניכר ארקדי גאידמק. גאידמק הוכיח השנה כי אכן ידו בכל - בספורט עם קבוצת הכדורגל בית"ר ירושלים, בעסקים עם רכישת תחנת הרדיו Esc99, והתמודדות פוטנציאלית על בז"ן, וכמובן בפעילות למען הקהילה ברכישת משחקי המונדיאל לחיילי צה"ל, התרומה לסוכנות היהודית, הקמת המתחם לתושבי הצפון בניצנים ואירוח תושבי שדרות באילת.

נתי יעקובי מסביר, כי "גאידמק, שהחל את השנה במסיבת הסילבסטר המושמצת, סיים את השנה כמועמד פוטנציאלי לראשות עיריית ירושלים ואפילו לראשות הממשלה".

איש העסקים נוחי דנקנר ממוקם במקום השני ברשימת האישים. הדבר הבולט בעסקיו של דנקנר השנה היה הקמת קבוצת התקשורת שתתחרה בבזק, לאחר שהשלים את רכישת סלקום ומיזוג ברק ונטוויז'ן עומד לקראת סיום. לרשימת הקניות של דנקנר נוספה השנה גם קבוצת כור וגם הרחבת עסקיה של סלקום לחברות סלולריות במזרח אירופה.

איש העסקים לב לבייב מדורג שלישי בכותרות. לבייב השאיר את הספורט לגאידמק והמשיך להתמקד בעסקים - רווח של חצי מיליארד שקל בחודש על מניות אפריקה ישראל שרכש מלאומי. והשנה מסתיימת ברגל ימין מבחינתו כאשר קבוצת MTS אשר בבעלותו זכתה במכרז להקמת הרכבת הקלה בתל אביב.

שרי אריסון היא האישה המובילה באזכורים בכותרות. חמשת הנשים המובילות באזכורים בכותרות אחרי אריסון הן גבי רביד, גליה מאור, עפרה שטראוס וזהבית כהן-יוסף.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה