שוקי הסחורות: איך עושים כסף ממחיר התירס?

אריה גורן עונה על שאלות כמו: עד מתי ישאר התירס תחליף מעניין לדלק? היכן נסחרים החוזים על התירס וכיצד סוחרים בהם? מי הן החברות הבורסאיות שעוסקות בתחום? ועוד
אריה גורן |

מחיר התירס עלה עלייה תלולה בשלושת החודשים האחרונים. כפי שהסברתי בשבוע שעבר, הסיבה לכך היא בין השאר הבצורת הקשה באוסטרליה, שפגעה בגידול החיטה שם והביאה להקטנת הספקת הגרעינים בעולם, ומהחשש שכמות התירס לא תספיק לדרישה הגוברת לצורך הפקת אתנול (המשמש תוסף או תחליף לדלק למכוניות), אף על פי שהשנה הפיקה ארצות הברית (יצרנית התירס הגדולה בעולם – 40.4% מהייצור העולמי) את יבול התירס השלישי בגודלו בכל הזמנים.

מכיוון שהשימוש באתנול כתחליף לדלק מוצדק כלכלית, כל עוד מחיר הנפט גבוה מ-45 דולר לחבית, וככל הנראה מחיר הנפט לא צפוי לרדת בעתיד הקרוב, הדרישה לאתנול צפויה רק לעלות. ואומנם 41 מזקקות לאתנול מוקמות כעת בארצות הברית ושבע נוספות נמצאות בתהליך הרחבה.

לאלו המעריכים שמחיר התירס צפוי להמשיך לעלות, ומחפשים להרוויח מכך – אביא כאן את הדרכים העיקריות להשקיע בתירס. חשוב לציין שמטרת המאמר היא לספק לקורא מידע איך משקיעים בתירס, אך אינה מהווה המלצה לקנייה או למכירה.

חוזה עתידי (future contract: CBOT). העסקות נעשות Chicago Board of Trade. נפח המסחר היומי גבוה מאוד: כמות אופיינית למסחר יומי בחוזים מתבטאת בערך כספי של 2.5 מיליארד דולר. חוזה סטנדרטי מתייחס לכמות של 5,000 בּושֶׁל תירס וסימולו C; מחיר התירס לעסקה עתידית לחודש דצמבר היה ב-14 בדצמבר 2006 3.58 דולר לבושל; לפיכך היה ערך החוזה 17,900 דולר. הדרישה לביטחונות היא 1,148 דולר לכל חוזה. קיים גם מיני-חוזה לכמות של 1,000 בושל תירס וסימולו YC. ערך החוזה היה ב-14 בדצמבר 3,580 דולר, והדרישה לביטחונות לחוזה הזה היא 230 דולר בלבד.

אפשר גם לסחור בבורסת CBOT באופציות על החוזים העתידיים בתירס: כל אופציה מתייחסת לחוזה אחד על 5,000 בושל תירס.

עסקות בחוזים עתידיים, ובייחוד באופציות על החוזים האלו, הן ממונפות וכרוכות בסיכון רב, אך גם בפוטנציאל לרווחים גדולים מאוד כשמצליחים לצפות את מגמת מחירי התירס. עסקות מסוג זה אינן מומלצות למי שאינו מומחה לדבר.

תעודת סל העוקבת אחר מחיר התירס היא אפיק ההשקעה הנוח והישיר ביותר למשקיע המנסה להרוויח מעלייה במחיר התירס בלי להיחשף לסיכונים גדולים מדי. היתרון הגדול של תעודת סל היא האפשרות להשקיע כל סכום שהוא, אפילו סכומים נמוכים, ובניגוד לחוזים עתידים ולאופציות, שמוגדרת בהם נקודת זמן, אפשר להחזיק בתעודת הסל במשך זמן רב עד למציאת התנאים המתאימים למימוש.

תעודת סל הנסחרת כמניה לכל דבר ועוקבת אחר מחיר התירס: ETFS Corn וסימולה CORN. התעודה נסחרת בבורסה של לונדון מספטמבר 2006. תעודה זו עוקבת אחר מדד חברת דאו ג'ונס למחיר התירס - DJ-AIG Corn Sub-Index, המבוסס על מחיר חוזי התירס בבורסת CBOT. דמי הניהול בה הם 0.49% לשנה, והתעודה צוברת ריבית המחושבת על בסיס יומי.

חברת ETFS Commodity Securities היא המנפיקה של תעודת הסל, ואף על פי שהתעודה נסחרת בבורסת לונדון, היא מתומחרת בדולרים. בעתיד הקרוב צפויה תעודת הסל להיסחר גם בארצות הברית. ערך יחידת CORN הוא כעשירית מערך המדד, מחיר היחידה ב-14 בדצמבר 2006 היה 2.09 דולר, ואפשר לרכוש כל מספר יחידות שהוא.

חברות ציבוריות העוסקות בתירס: חברת Corn Products International, הנסחרת בבורסת ניו יורק בסימול CPO, היא אחת החברות הגדולות בעולם לזיקוק תירס. החברה, שמרכזה בעיר Westchester שבמדינת אילינוי, נוסדה בשנת 1906 והיא מספקת מוצרים מזיקוק תירס כמו ממתיקים נוזליים, סירופים, עמילנים, מזון לבהמות ועוד. החברה מפעילה 32 מפעלים ב-14 מדינות ומוכרת את תוצרה ל-60 תעשיות שונות ובהן מזון, משקאות קלים, בירה, תרופות, נייר וטקסטיל.

הכנסות החברה הסתכמו ב-2.5 מיליארד דולר בארבעת הרבעונים האחרונים, מכפיל הרווח הנוכחי הוא 23.4 ומכפיל הרווח הצפוי לשנת 2007 – 17.8. החברה משלמת למחזיקי המניות דיבידנד, והתשואה השנתית הנוכחית היא 1.0%. מחיר המניה נסגר בשיא של כל הזמנים, 36.80 דולר, ב-6 בדצמבר השנה. וב-29 בדצמבר היה מחיר המניה 34.54 דולר. באופן כללי, מגמת מחיר המניה דומה למגמת מחיר התירס, אם כי לא דמיון מוחלט.

חברת Archer-Daniels-Midland, הנסחרת בבורסת ניו יורק וסימולה ,ADM היא אחת החברות הגדולות בעולם לעיבוד מוצרים חקלאיים: לחברה יש יותר מ-250 מפעלים בארצות הברית ומחוצה לה.

Archer-Daniels-Midland היא יצרנית האתנול, שהיא מפיקה מתירס, הגדולה ביותר בעולם. ADM מכנה את עצמה "סופרמרקט לעולם" ובמפעליה הרבים היא עוסקת בעיבוד גרעינים שונים של תבואה ותירס ומוצרים חקלאיים נוספים למגוון רב של מוצרים המשמשים למזון, לשתייה, למוצרי בריאות, למוצרים תעשייתיים, למזון לבעלי חיים ולדלקים.

ADM נסחרת במכפיל רווח נמוך יחסית, 14.0, ומכפיל הרווח הצפוי לשנה הבאה הוא 11.6. החברה משלמת דיבידנד למחזיקים במניותיה, והתשואה השנתית כיום היא 1.2%. מחיר המנייה הגיע לשיא של כל הזמנים ב-11 במאי 2006 – 45.25 דולר – ומאז ירד ל-31.96 ב-29 בדצמבר 2006, ירידה של 29.4%. זו מגמה מנוגדת להתנהגות מחיר התירס אך הגיונית, מכיוון שהתירס משמש לחברה חומר גלם לאתנול וכשמחירו עולה הוא מגדיל את הוצאות הייצור. מכל מקום, כיום מחיר המניה בהחלט סביר ביחס לרווחי החברה.

אם כן, אפיק ההשקעה בתירס המומלץ בעיניי, למי שצופה שמחיר התירס יעלה, הוא תעודת הסל Corn, הנסחרת בבורסת לונדון, מכיוון שזו השקעה ישירה במחיר התירס, שאינה מחייבת סכומים גדולים. גם השקעה במניות של חברות העוסקות בתירס יכולה להיות כדאית, אבל כמו במקרה של חברת ADM, מחיר המניה אינו מתנהג תמיד בהתאם למחיר התירס וקיימים גורמים נוספים המשפיעים עליו.

*מאת: אריה גורן, אנליסט גלובלי בפרגון, מערך ניהול השקעות חו"ל של כלל פיננסים בטוחה.

*אין לראות בכתבה המלצה לפעולה כלשהי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה