שוקי הסחורות: הפעם - איך באמת משקיעים בסוכר?

לאחר שחשף כאן בשבוע שעבר את הנעשה מאחורי הקלעים תחום הסוכר בעולם - אריה גורן מסביר מי הם שלושת אפיקי ההשקעה בסוכר הזמינים ביותר ומציג את המועדף עליו
אריה גורן |

התנודות במחיר הסוכר קיצוניות ביותר, כפי שהסברתי בשבוע שעבר, מכיוון שרק כ-20%-25% מהסוכר המופק בעולם נסחר בשווקים העולמיים ורוב כמות הסוכר המופקת בעולם נצרכת במדינות המייצרות אותו.

מחיר הסוכר מתנדנד עקב גורמים שונים ובהם מזג אוויר קיצוני, מחלות בגידולים, מזיקים, הסכמי סחר, פעילות מזקקות הסוכר ותמיכה ממשלתית במחירו. הביקוש לסוכר גדל לאחרונה בגלל השימוש הגובר בו לייצור אתנול כדלק למכוניות. ברזיל, היצרנית והיצואנית מספר אחת של הסוכר בעולם, צורכת 50% מיבול קנה הסוכר לייצור אתנול. בשל התנודתיות הגבוהה במחיר הסוכר המשקיעים המצליחים לחזות את מחיר הסוכר זוכים ברווחים גבוהים והטועים בחיזוי סובלים מהפסדים גדולים. לאלו המעריכים שמחיר הסוכר צפוי לעלות לאחר הירידה שהייתה במחירו בשנת 2006 ומחפשים להרוויח מכך – אביא כאן את הדרכים העיקריות להשקיע בסוכר.

חוזה עתידי (future contract): העסקות נעשות בבורסת ה-New York Board of Trade או בקיצור NYBOT. נפח המסחר היומי גבוה מאוד: כמות אופיינית למסחר יומי בחוזים מתבטאת בערך כספי של קרוב למיליארד דולר. חוזה סטנדרטי מתייחס לכמות של 112,000 פאונד סוכר וסימולו SB; מחיר הסוכר לעסקה עתידית לחודש ינואר ב-5 בדצמבר 2006 היה 11.76 סנט לפאונד; לפיכך היה ערך החוזה 13,170 דולר. הדרישה לביטחונות היא 840 דולר לכל חוזה.

אפשר גם לסחור בבורסת NYBOT באופציות על החוזים העתידיים בסוכר, כל אופציה מתייחסת לחוזה אחד, וסימול האופציות הוא SO.

עסקות בחוזים עתידיים ובייחוד באופציות על החוזים האלו הן ממונפות וכרוכות בסיכון רב, אך גם בפוטנציאל לרווחים גדולים מאוד כשמצליחים לצפות את מגמת מחירי הסוכר. עסקות מסוג זה אינן מומלצות למי שאינו מומחה לדבר.

תעודת סל העוקבת אחר מחיר הסוכר היא אפיק ההשקעה הנוח והישיר ביותר למשקיע המנסה להרוויח מעלייה במחיר הסוכר בלי להיחשף לסיכונים גדולים מדי. היתרון הגדול של תעודת סל היא האפשרות להשקיע כל סכום שהוא, אפילו סכומים נמוכים, ובניגוד לחוזים עתידים ולאופציות, שמוגדרת בהם נקודת זמן, אפשר להחזיק בתעודת הסל במשך זמן רב עד למציאת התנאים המתאימים למימוש.

תעודת סל הנסחרת כמניה לכל דבר ועוקבת אחר מחיר הסוכר: ETFS Sugar שסימולה SUGA. התעודה נסחרת בבורסת לונדון מספטמבר 2006. תעודת הסל הזו עוקבת אחר מדד חברת דאו ג'ונס למחיר הסוכר, DJ-AIG Sugar Sub-Index, המבוסס על מחיר חוזי הסוכר בבורסת NYBOT. דמי הניהול הם 0.49% לשנה, והתעודה צוברת ריבית המחושבת על בסיס יומי.

חברת ETFS Commodity Securities היא המנפיקה של תעודת הסל, ואף על פי שהתעודה נסחרת בבורסת לונדון היא מתומחרת בדולרים. בעתיד הקרוב צפויה תעודת הסל להיסחר גם בארצות הברית. ערך יחידת SUGA הוא כעשירית מערך המדד, מחיר היחידה ב-4 בדצמבר 2006 היה 17.29 דולר, ואפשר לרכוש כל מספר יחידות שהוא.

חברה הסוחרת בסוכר: חברת Imperial Sugar, הנסחרת בנאסד"ק בסימול IPSU, היא החברה הגדולה ביותר העוסקת בעיבוד ובשיווק סוכר מזוקק בארצות הברית. החברה מזקקת, אורזת ומפיצה סוגי סוכר שונים לרשתות מזון, לסיטונאי מזון וללקוחות תעשייתיים, בעיקר יצרני מזון. החברה נוסדה בשנת 1843 ומשרדיה הראשיים בעיר Sugar Landשבטקסס. החברה רווחית מאוד: מכפיל הרווח שלה (ללא סעיפים חד פעמיים) הוא 10, ומכפיל הרווח הצפוי לשנת 2007 – 9.8, יחס מחיר המניה לתזרים המזומנים – 6.8. החברה משלמת דיבידנד לבעלי המניות, והתשואה השנתית – 1.0%. מצבה הפיננסי של החברה איתן, שווי השוק שלה הוא 260 מיליון דולר, בקופתה 50.4 מיליון דולר במזומן וסך כל חובותיה – 4.8 מיליון דולר.

באופן כללי, אפשר לומר שהתנהגות מחיר המניה במרוצת השנים דומה למדי להתנהגותו של מחיר הסוכר: מחיר המניה הגיע ל-33 דולר ב-27 בספטמבר 2006 ומאז ירד בכ-30%, כיום מחיר המניה 23 דולר.

אם כן, אפיק ההשקעה בסוכר המומלץ בעיני הוא תעודת הסל ETFS Sugar, הנסחרת בבורסת לונדון, מכיוון שזו השקעה ישירה במחיר הסוכר, שאינה מחייבת סכומים גדולים. גם השקעה במניית חברת Imperial Sugar יכולה להיות כדאית, אבל במקרה זה קיימים גורמים נוספים מלבד מחיר הסוכר המשפיעים על מחיר המניה. *מאת: אריה גורן, אנליסט גלובלי בפרגון, מערך ניהול השקעות חו"ל, של כלל פיננסים בטוחה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה