רוני הלמן: בנק ישראל הוציא אתמול המלצת קניה לדולר
"בהעלאת הריבית אמש (ב') בנק ישראל הוציא למעשה המלצת קניה לדולר". כך אומר היום רוני הלמן, יו"ר קבוצת הלמן-אלדובי. לדבריו, החלטת הנגיד להעלות את הריבית מהווה אינדיקציה לכך שבבנק ישראל מתחילים להצטבר נתונים על הפגיעה בהשקעות הזרות ולצפי לפיחות כתוצאה מהתמשכות הלחימה בצפון.
לאור זאת, הוא סבור, "יש להתעלם מהתגובה הראשונית הכמעט אוטומטית של השוק, קרי ירידה של הדולר וסל המטבעות, ולנתח מה עומד מאחורי הודעת הריבית".
בקבוצת הלמן-אלדובי אומרים היום, כי בדרך כלל העלאת ריבית נועדה למנוע לחצים אינפלציוניים ובמיוחד במשק בצמיחה חזקה, אך הפעם מדובר במקרה שונה. "בנק ישראל מעריך, כי המלחמה כבר באופייה הנוכחי גורמת לצינון המשק בכ-1% תוצר ואם תתרחב המלחמה בהיקף ובזמן ההצטננות תהפוך ל'דלקת ריאות' והירידה בצמיחת המשק אף תהיה חזקה הרבה יותר" אומר הלמן.
לדברי הלמן, "מכיוון שבנק ישראל לא מסביר את העלאת הריבית בלחצים אינפלציוניים יש מקום לבדוק מדוע הועלתה הריבית ומה ניתן ללמוד מכך. בדיקה כזו מעניינת במיוחד לאור העובדה שהחוסן הכלכלי של המשק הישראלי הוא מהגבוהים ביותר שידע המדינה מאז היווסדה".
"בנק ישראל ציין, כי הסיבה להעלאת הריבית היא שערי החליפין של מטבע החוץ. לכאורה סיבה הגיונית אולם הנתונים מראים כי נכון לעכשיו שערי החליפין אינם מהווים כל סיבה לדאגה כלל ואינם מהווים סיבה אמיתית להעלאת הריבית", אומר הלמן.
בהלמן אלדובי אומרים כי בקריאה נוספת אפשר לראות שבנק ישראל מסביר את ההעלאה בריבית בעלייה בגורמי הסיכון של המשק שעשויים לערער את היחס בין השקל לדולר. "באופן כללי, להעלאת הריבית יש שתי סיבות" אפשריות אומר הלמן. "הראשונה היא שהנגיד יודע דברים שאנו לא יודעים שגורמים לו להעלות את הריבית. לדוגמא, נתוני הפעילות של משקיעים זרים בחודש יולי יתפרסמו רק בעוד כשבועיים אבל יתכן ולנגיד יש כבר סיכומי ביניים ואינדיקציות שמצביעים על שינויים מהותיים בתנועות ההון. זאת לאחר שבחודשים מאי יוני חל הפוך מגמה בתנועת הזרים מהשקעה בישראל ליציאה מישראל עקב המשבר בשווקים המתעוררים".
לדברי החברה, "האפשרות השנייה היא שלמרות שאנו כבר שבועיים במהלכה של מלחמה, בנק ישראל אינו מאמין שהעלייה בגורמי הסיכון של המשק באה לידי ביטוי בשער החליפין והוא צופה פיחות חד וכדי למתן אותו הוא מעלה מראש את הריבית".
הלמן סבור, כי אם לפחות אחת מהאפשרויות היא נכונה, הרי בנק ישראל הוציא אתמול המלצת "קניה" לדולר, לפחות לטווח הבינוני.