D&B העולמית: דירוג האשראי של ישראל ללא שינוי

המליצה היום לעסקים בעלי חשיפה מול ישראל, לגלות עירנות ולהמשיך ולעקוב מקרוב אחרי דרוג האשראי ולנהל באופן אקטיבי את חשיפתם לסיכון מול עסקים בישראל
שי פאוזנר |

חברת דן אנד ברדסטריט העולמית (D&B) מפרסמת דו"ח עדכני על השוק הישראלי בעקבות מצב הלחימה בצפון ואינה מורידה את דירוג סיכון האשראי של הפעילות העסקית מול חברות ישראליות. הדרוג נותר על כנו ברמה של DB3a (סיכון קל) גם תחזית הצמיחה של ישראל לשנת 2006, נותרה ללא שינוי, על שיעור של 4.5% (הצמיחה במחצית הראשונה של 2006 עברה את התחזיות ונאמדה בכ-6%).

עם זאת, ממליצה חברת המידע העסקי הגדולה בעולם לעסקים בעלי חשיפה מול ישראל, לגלות עירנות ולהמשיך ולעקוב מקרוב אחרי דרוג האשראי ולנהל באופן אקטיבי את חשיפתם לסיכון מול עסקים בישראל. למרות מצב הלוחמה , בדו"ח לא נרשם שינוי מגמה ביחס למשק הישראלי ומומלץ להמשיך לבצע עסקאות מול ישראל באמצעות אשראי דוקומנטרי, מכשיר המניח קיום סביבה עסקית יציבה ואמינה לפרטנרים מחו"ל.

דרוג האשראי של דן אנד ברדסטריט נועד לספק הערכה ביחס לסיכון כללי של עשיית עסקים מול כל אחת מה-134 המדינות המדורגות. הדרוג נועד לחזות סיכוני פעילות עיסקית במדינה מסוימת ומתמקד בעיקר בהערכת סיכון של יצואנים המייצאים לאותה מדינה וומשקיעים זרים מחו"ל הפועלים במדינה הנבדקת, כאשר מסגרת ההתייחסות היא לסיכון בטווח של שנתיים. הפרמטרים הנבחנים הינם סיכון מדיני, סיכון עיסקי הנוגע לנורמות כיבוד חוזים, רשויות משפטיות לאכיפה, רמת השחיתות המובנית, סיכון מאקרו-כלכלי וסיכוני סחר חוץ של המדינה, גרעון, רזרבות מט"ח וכ"ו.

זאת ועוד, כלכלני D&B העולמית מציינים כי בטרם החלה הלוחמה בצפון, נרשם שיפור מתמיד במוסר התשלומים של חברות ישראליות מול חברות מחו"ל , מגמה שהחלה ברבעון השלישי של 2004. שיעור התשלומים שבוצעו במהירות (0 עד 30 יום) ברבעון הראשון של 2006 עמד על 46.6% לעומת 48.1% ברבעון שקדם לו, ואילו שיעור התשלומים שבוצעו לאחר 30 יום ויותר ירד ל- 43.9% ברבעון הראשון של 2006 לעומת מ-45.6% ברבעון האחרון של 2005. מאז תחילת הצמיחה המואצת ב-2004 השתפר מוסר התשלומים בעסקאות בינלאומיות בלמעלה מ-10%.

כיסוי היבוא של ישראל: פרמטר הבוחן את רזרבות מטבע החוץ של המדינה לעומת היקפי היבוא אליה, עומד על 7 חודשים. חשיבותו של נתון זה גבוהה במיוחד בשווקים מתעוררים ומוקדי מתיחות . נתון זה נע בין שבועיים לחודשיים במרבית מדינות היורו, עומד על נתון דומה בסינגפור וקצת נמוך יותר בנסיכויות המפרץ, ועומד על 13 ו-16 חודש בסין וביפאן, בהתאמה.

בסקירתם מציינים כלכלני D&B העולמית כי הבום הכלכלי שנמשך מאז 2004 צפוי להאט בעקבות הסלמת פעולות האיבה. להערכתם אם הלחימה תהיה קצרה יחסית, הנזק לכלכלה יהיה זניח. אולם עלות המלחמה צפויה להגדיל את הוצאות הממשלה , ולהגדיל את הגירעון.

גם בחברת דן אנד ברדסטריט ישראל העריכו בשבוע שעבר כי בשלב זה אין חשש לחוסנה של הכלכלה הישראלית והיא לכל היותר תתבטא בהתמתנות הצמיחה בלבד. מנכ"ל דן אנד ברדסטריט , ראובן קובנט ציין כי: "המשק הישראלי חסון והצמיחה בו מהגבוהות בעולם , לכן אין אנו צופים כי תקופת הלוחמה בצפון תפגע באופן משמעותי בשיעורי הצמיחה השנתיים ותתבטא בהתמתנות קלה בלבד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה