מסתמן הסכם: קו העימות - כל מקום שספג פגיעות
נציגי המעסיקים, ההסתדרות והאוצר נפגשו אמש בפעם הראשונה לדון על ה"יום שאחרי" המלחמה בצפון, ועל היקף הפיצוי שיקבלו עסקים באיזור. זאת, על רקע הערכות שפרסמו כל הגופים הכלכליים הבולטים במשק, לפיהן, מוערך עתה כבר ההפסד למגזר העסקי בצפון בכ-3 מיליארד שקל. זאת, בעוד יותר משלישי מהמפעלים בצפון מושבתים כבר 11 יום.
בישבה הוחלט ללכת לקראת הסכם כולל של כל הצדדים במשק, לפיו כל ישוב שספג פגיעות של קטיושות או טילים מסוג כלשהו יחשב "קו עימות", גם מעבר למקובל כיום - 9 ק"מ מהגבול עם לבנון. נציין, כי מאז מלחמת יום כיפור, לא ניתנה על ידי הממשלה בישראל מעולם הקצבה כוללת שכיסתה 100% מהפסדי העסקים באיזורי עימות. המצב הזה כנראה לא ישוב גם הפעם, עריכים היום באוצר שלא לציטוט.
אחת הבעיות המרכזיות תהיה ההחלטה על גובה סכום הפיצוי עבור ימי עבודה אבודים. כיום אין למעשה חוק הקובע כמה ומתי יש לשלם כפיצוי מדינה למעסיק שעובדיו נעדרו בשל מלחמה. ברור כבר עתה, כי מעסיקים יתבעו בסוף המלחמה את המדינה על כל עובד שנעדר מעבודתו ויקבלו מקדמה על חשבון הפיצוי הכולל בתוך כמה ימים. אם אין די בכך, צפויה כי המעסיקים ובעלי עסקים שונים יגישו תביעות ענק שיכללו את כל ההפסדים העקיפים כמו הפסד על הוצאות שכירות, פגיעה בשל מלאי צבור שנשחק, איבוד לקוחות בחו"ל ועוד.
נציין, כי שר האוצר הקים בשבוע שעבר צוות לשם גיבוש פתרונות לבעיית שכר העובדים באזורי העימות, הצוות כולל את נציגי הממשלה, ההסתדרות והמעסיקים. בראש הצוות עומד הממונה על התקציבים, קובי הבר, וחברים בו: נשיא לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, שרגא ברוש, יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, מנהל רשות המיסים, ג'קי מצא ומנכ"ל משרד התמ"ת, גבריאל מימון.
במסגרת הדיונים לגיבוש הפתרונות קיים אמש הממונה על התקציבים באוצר, קובי הבר, דיון ראשוני בנושא בהשתתפות כל חברי הצוות: שרגא ברוש, עופר עיני, ג'קי מצא וגבריאל מימון.
מבדיקה שערך אתמול (א') פורום ה-CFO, המאגד את סמנכ"לי הכספים של החברות המובילות במשק, תעשיה, מסחר ושירותים, עולה כי מרבית החברות בצפון החליטו להתחשב עד כה בעובדים ולא הפעילו לחץ על עובדים שלא הגיעו, אולם נראה כי מגמה זו השתנתה. בפורום טוענים כי החלטת הממשלה שלא להתחייב על היקף תשלום הנזקים העקיפים לחברות מאלץ את החברות להקשיח עמדות מול העובדים בכדי להקטין את הנזקים.
מהבדיקה שערך הפורום עולה, כי היקף היעדרות העובדים בימים האחרונים הוא בין 100% ל-30% בממוצע, לחברה. בפורום אומרים כי הבעיה אינה נוגעת לחברות בערים ובאזורים המוגדרים כאיזורי עימות – שם נסגרו החברות כליל, אלא לאזורי התעסוקה המרוחקים יותר כמו במגדל העמק, מת"ם שבדרום חיפה ויוקנעם, היות וחלק ניכר מעשרות אלפי העובדים במקומות אלה מגיע מערי הצפון.
תוך כדי המאבק שמתחיל מול האוצר על ידי הארגונים הגדולים, ארגוני העצמאיים יצאו אתמול בקריאה חוזרת לפעול מיידית להגדרת כל האיזור המטווח כאיזור במצב חירום. אי הכרזה שכזו, הסבירו שוחקת בין השאר את יכולת המימון ואת קבלת האשראי העתידי של העסקים הקטנים והבינוניים. אלה צפויים לקרוס בהמוניהם אם לא תוגדר מחוייבות המדינה להמשך קיומם.