ברוורמן: הבעיה המרכזית בכלכלת ישראל היא השלטון

ברוורמן דיבר על מצב העוני, החינוך והצורך לקצץ בתקציב הביטחון. בניזרי דחף לכיוון השיטה הסוציאל דמוקרטית וקוצי'ק בחר לגעת בבעיות הנוער הערבי
יוסי פינק |

אבישי ברוורמן, בנאומו הראשון בכנס קיסריה כפוליטיקאי, מסביר כי ברור לכל כלכלן כי כשמסתכלים על מצבה של מדינה, מסתכלים על אינפלציה, גרעון וכו' אך חשוב להסתכל גם על עוני ועל חלוקת העוגה הכלכלית. הנתונים אותם הציג נתניהו מציגים באופן ברור את מצבה הבעייתי של מדינת ישראל.

ברוורמן המשיך ואמר כי, בישראל, כמו בכל מקום, בולט העניין היחסי ויש כאן עוני יחסי בהחלט. בישראל ישנה בעיה מרכזית הנוגעת לכלכלה והיא נושא השלטון. אני מפנה את תשומת הלב לעניין הזה למכון הישראלי לדמוקרטיה. בעיה אחרת היא מדיניות ההשקעה והחלוקה. בעיה נוספת היא החינוך.

לא ניתן להכריז הכרזות על שכר מינימום בלי לקחת בחשבון את התקציב. אני מוכן להצטרף לצוותים של שר האוצר כדי לסייע בחשיבה על הנושא וכן על הנושא של פנסיית חובה. לגבי מקורות, יש כאן תוספת באינטגרל. שרת החינוך אינה כאן, אבל צריך לקצץ בביטחון כדי לתת יותר לחינוך. חייבים לעשות זאת. אם לא יהיה קיצוץ בביטחון, ואני פונה לשר האוצר בעניין הזה, לא נתקדם. אני מבין את האילוצים אך צריך לפתוח שוב את הנושאים של מס ערך מוסף וקריטריונים אחרים כדי שלא נדבר באוויר.

בישראל הגירעון התקציבי נמוך מאוד, וכשאולמרט יצא לארה"ב הוא יצא מן המקום שהיה בו את הגירעון הנמוך ביותר למקום שיש בו את הגירעון התקציבי הגבוהה ביותר.

נואם נוסף בכנס היום היה שר הבריאות יעקב בניזרי שטען כי יש לבטל תשלומים המהווים חסם בפני צריכה נחוצה של חולים וקשישים.

לפיו, הגישה הסוציאל דמוקרטית דוגלת בהתערבות המדינה כדי להבטיח ביטחון כלכלי וחברתי. גישה זו מדגישה את שוויון ההזדמנויות וגם התוצאות. בריאות היא זכות יסוד של הפרט שיש להבטיח אותה. נושא הבריאות תלוי באיכות הסביבה, איזור המגורים ומשתנים נוספים. אולם אחד המשתנים החשובים הוא השכלה, הכנסה ומצב תעסוקתי. על פי ממצאים אלו, מדובר במשתנים סוציו – כלכליים המשפיעים על הבריאות. ישנן בעיות בריאות המושפעות מעוני ויש כאלה המביאות לעוני ולקשיים כלכליים.

בניזרי הוסיף כי, פערי ההכנסות גדולים מאוד, וזו לא רק בעיה כלכלית אלא גם בעיה בריאותית. זה נוגע בתוחלת החיים, ילודה וכו'. אופיה הציבורי והסולידארי של מערכת הבריאות בישראל נקבעה כבר עם קום המדינה. חוק בריאות ממלכתי הקנה זכאות אוניברסאלית לסל מוגדר והבטיח שיפור הפרוגרסיביות שבגביית המס. כל זה נשחק ב- 1998 עם שיעור המימון הפרטי העולה ומן הגבוהים בעולם המערבי.

כשר בריאות, אמר בניזרי, אני יכול להשפיע באופן מוגבל על נושא צמצום הפערים אך בראש וראשונה צריך להרחיב את המימון הציבורי ולבטל תשלומים המהווים חסם בפני צריכה נחוצה של חולים וקשישים. לגבי שירותי הפסיכיאטריה והסיעוד, יש לאכוף את העברתם תחת אחריותן של קופות החולים.

יוסי קוצ'יק, לשעבר מנכ"ל משרד האוצר, התייחס דווקא לבעיות הנוער הערבי בישראל. לדבריו, הנוער הערבי גדל בייאוש ונתון בקונפליקט.

"1.2 מליון אזרחים בישראל חיים באופן שאינו מחזיק מים. מתוך תוכנית של העברת 4 מיליארד, שהייתי אחד מאדריכליה לא הועברו הסכומים הדרושים, אפילו לא מחצית מזה. המצב שם קשה ביותר. אם לא תהיה תוכנית ממשלתית אחידה, זו תמשיך להיות האוכלוסייה הכי ענייה בישראל וזה קורה באופן מכוון. זוהי אפליה מכוונת. יש שם נוער הגדל בייאוש ונתון בקונפליקט קשה. צריך לבנות תוכנית וליישמה. אין שום רשות ערבית הנמצאת ברמה סוציו אקונומית 4. צריך ללכת לשם ולדבר עם תלמידי תיכון כדי להבין את חומרת העניין.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה