מריל לינץ': בישראל חיו 7,400 מיליונרים ב-2005

דוח העושר העולמי של מריל לינץ' קובע, כי 2005 סיפקה כחצי מיליון מיליונרים חדשים בעולם. הונם הכולל - 33.3 טריליון דולר, גידול של 8.5% בהשוואה ל-2004
דרור איטח |

מריל לינץ' מציינת עשור לדו"ח העושר העולמי הקובע כי הונם הכולל של המיליונרים בעולם הסתכם בשנת 2005 ב-33.3 טריליון דולר, גידול של 8.5% בהשוואה ל-2004. עוד קובע הדו"ח כי בשנת 2005 גדל מספר המיליונרים בעולם ב-6.5% ל-8.7 מיליון ומספר המולטימיליונרים גדל ב-10.2 % ל-85,400.

בישראל - מגלה הדוח שלמריל לינץ וחברת קאפ ג'מיני, 7,400 מיליונרים שהונם הנזיל יותר ממיליון דולר, גידול של כ-12% לעומת השנה שעברה, ופי שניים לעומת הממוצע העולמי. עוד כותבים עורכי הדוח, כי בישראל 84 מולטימיליונרים שהונם הנזיל הפנוי עולה על 30 מיליון דולר. זו עלייה של 20% לעומת השנה שעברה.

הדוח מגלה גם כי בשנת 2005 הצטרפו שלושה אנשים מישראל לרשימת 500 האנשים העשירים בעולם. ברשימה זו נכללים היום 9 ישראלים לעומת 6 בשנה הקודמת. יצויין, כי דוח העושר של מריל לינץ מתייחס רק לבעלי הון שלהם מיליון דולר ויותר נזיל ופנוי, לא כולל רכוש המושקע בנכסים קבועים (כמו נדל"ן) ולא כולל נכסים משועבדים אחרים. על פי הנתונים, מעט מאד מן העשירים בשנה שעברה יצאו מן הרשימה, ולכן הגידול של כשמונה מאות אנשים לרשימת המיליונרים הוא בעיקר של אנשים חדשים.

ובחזרה לדוח העולמי: לראשונה זה שלוש שנים, הואט קצב הגידול במספר המיליונרים בארה"ב והוא עלה בשנת 2005 ב-6.8% לעומת 9.9% בשנת 2004. אוכלוסיית המיליונרים בקנדה גדלה ב-7.2%. אוכלוסיית המיליונרים של שתי המדינות גדלה בשנת 2005 ב-6.9% לעומת 9.8% ב-2004. למרות ההאטה, מספר המיליונרים בצפון אמריקה הוא עדיין הגבוה ביותר והונם המצרפי הוא הגדול ביותר בעולם. סגן נשיא מריל לינץ' ישראל לבנקאות פרטית, אורי גולדפרב, אמר כי הגידול בתוצר הלאומי הגולמי וביצועי הבורסות בעולם היו שני מנועי היצירה העיקריים של העושר בשנת 2005, בה נרשמה ירידה בגידול ההון במספר אזורים לאחר שנתיים של עלייה כלל עולמית. החזרי השוק ואינדיקטורים כלכליים מראים כי יצירת ההון מואטת באזורים רבים בעולם ובעיקר בצפון אמריקה ולמרות זאת הצליחו המיליונרים להמשיך ולצבור הון.

גולדפרב המשיך וציין, כי אזור אסיה פסיפיק סיפק הזדמנויות משמעותיות למיליונרים בשנת 2005 ושני מנועי יצירת ההון, התל"ג ובורסות העולם, תרמו לשיעורי הגידול הגבוהים. אמריקה הלטינית והמזרח התיכון רשמו צמיחה משמעותית ממנה נהנו המיליונרים המקומיים ומשקיעים מכל קצוות תבל.

בצפון קוריאה רשמה אוכלוסיית המיליונרים גידול דרמטי של 21.3%; בהודו נרשם גידול של 19.3%, ברוסיה 17.4% ובדרום אפריקה נרשם גידול של 15.9%. ברזיל, רוסיה והודו הן בין 10 המדינות בהן נרשם הגידול המהיר ביותר באוכלוסיית המיליונרים.

המיליונרים בארה"ב החמיצו את ההזדמנויות שהציעו השווקים הבינלאומיים

למרות הביצועים הפיננסיים המרשימים של השווקים הבינלאומיים, תיקי ההשקעות של המיליונרים האמריקניים מכוונים לשוק המקומי יותר מאלה של חבריהם בארצות אחרות. כתוצאה מכך, לא נהנו המיליונרים האמריקניים ממירב הרווחים שנרשמו בשווקי העולם. ככלל מציין הדו"ח כי מספר גדל והולך של מיליונרים מאמץ את אסטרטגיית ההשקעה של המולטי מיליונרים של הגדלת חשיפת תיקי השקעה לשווקי העולם ובמיוחד לשווקי אסיה, שכן שווקים אלה סיפקו את ההחזר הגבוה ביותר בעוד שהדולר האמריקני אפוף בחוסר וודאות.

המיליונרים מאמצים ביזור נכסים אגרסיבי ומעבירים השקעות מצפון אמריקה לשווקים המספקים החזרים גבוהים יותר

דו"ח העושר העולמי קובע כי המיליונרים אימצו בשנת 2005 מדיניות ביזור נכסים אגרסיבית יותר מאשר בשנת 2004 אולם שמרו על גיוון על מנת למקסם את ההגנה על השקעותיהם.

המיליונרים הגדילו את השקעותיהם בשווקי המניות ובאפיקי השקעה אלטרנטיביים והסיטו את השקעותיהם מאג"ח בשל צפי לעליית שעורי הריבית. ברחבי העולם, נרשם גידול בהשקעה בקרנות הון בעוד שסר חינן של קרנות הגידור בשל הקיטון בהחזר במהלך השנתיים האחרונות.

למרות שצפון אמריקה עדיין נחשבת לאזור הפופולרי ביותר להשקעה, המיליונרים המשיכו להסיט את השקעותיהם משווקי צפון אמריקה. בשנת 2004 הפגינו המיליונרים חוסר אמון בדולר האמריקני והקטינו את השקעותיהם בשווקי צפון אמריקה בהתאם. למרות שהדולר עלה במעט במהלך 2005, המשקיעים הקטינו את הקצאתם לצפון אמריקה בשל החזרים נמוכים.

אזור אסיה פסיפיק גבר על אירופה והיה לשוק ההשקעות האטרקטיבי השני במספר עבור המשקיעים הבינלאומיים. ההשקעות באסיה פסיפיק בשנת 2005 היוו 23% מכלל הנכסים המוחזקים על ידי המיליונרים בעולם.

אירופה שמרה על 22% מכלל ההשקעות של המיליונרים בעולם. הביצועים המרשימים של שוק המניות האירופי הבשל, ביחד עם ההתקדמות הטובה של השווקים הצומחים שכנעו את המיליונרים להגדיל את השקעותיהם בשווקים המקומיים ל-48% לעומת 40% ב-2004.

הנדל"ן ממשיך לספק תשואה; צפי לרגיעה

למרות הגידול בשעורי הריבית וחשש מירידה בתשואה, שוק הנדל"ן המשיך לספק החזרים טובים למיליונרים במהלך 2005. למרות שהרווחים היו נמוכים במידה ניכרת מאלה שנרשמו ב-2004, המיליונרים המשיכו להחזיק בהשקעותיהם בנדל"ן בשנת2005.

מראיונות שנערכו עם המיליונרים ומנהלי השקעות ממספר רב של מוסדות עולה כי המיליונרים יתחילו להקטין את נתח הנדל"ן בתיק ההשקעות שלהם בשנת 2006.

צפי לעתיד

דו"ח העושר העולמי של מריל לינץ' צופה כי בעתיד הנראה לעיין ימשיכו המיליונרים להסיט נכסים מהשווקים הבשלים לשווקים הצומחים.

כמו כן נראה כי השקעותיהם בצפון אמריקה ואירופה ימשיכו לקטון במהלך השנים הקרובות תוך העברת ההון לשווקי אסיה פסיפיק ואמריקה הלטינית. ממימצאי הדו"ח עולה כי תמהיל הנכסים של המיליונרים ימשיך להתבסס על אסטרטגיית השקעה אגרסיבית יותר תוך שהם מקטינים את נתחי המזומן/ההפקדות והנדל"ן ומעבירים הון לשווקי המניות ולאפיקי השקעה אלטרנטיביים.

הגידול בהתעניינות של המיליונרים בהשקעות בינלאומיות ביחד עם הגדלת החשיפה לשווקי המניות ולאפיקי השקעה אלטרנטיביים הם סימנים ברורים לכך שהאנשים העשירים בתבל הופכים למשקיעים מתוחכמים והם נחושים, יותר מתמיד, להשיג תשואות דומות לאלה שהושגו בשנים 2003 ו-2004.

כלכלני מריל לינץ' מעריכים כי בשנת 2010 יגיע היקף הנכסים של המיליונרים בעולם ל-44.6 טריליון דולר, בשיעור צמיחה שנתי של 6%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה