רגע לפני שינוי המדדים: אילו מניות הוכיחו עצמן?
בעוד שבועיים יעודכנו מדדי הבורסה התל אביבית השונים, ומניות חדשות יזכו להיכנס למדדים המובילים כשאחרות ייצאו מהם. ביום חמישי האחרון החלה הבורסה לחשב את מיצוע שערי המניות בימי המסחר מה-1 ביוני ועד ל-15 ביוני, וכך תיקבענה אלו מניות תיכנסנה למדדים ואלו תצאנה.
בבית ההשקעות מיטב סיכמו היום את הנתונים הידועים כה ומציגים את התמונה ההולכת ומתבהרת לגבי הרכבי הממדים בבורסה החל מהחודש הבא. נזכיר, כי מלבד שווי השוק הממוצע, על המניות לעמוד בתנאים שונים ובהם סחירות גבוהה, שיעור ושווי אחזקות ציבור מינימלי.
לקראת העדכון הקרוב, ערכו מומחי מיטב בדיקה שמטרתה לבחון האם מניות העומדות להצטרף למדדים המובילים, השיגו תשואה עודפת - (תשואה הגבוהה ממדד יחס) בתקופה שלפני ו/ או אחרי כניסתן למדד. לשם כך, בדקו במיטב מה היו התשואות של המניות המצטרפות והנגרעות מהמדדים בתקופות זמן שונות בשני עדכוני הרכבי המדדים האחרונים, האחד שנעשה ב-1.1.06 והשני שנעשה ב-3.7.05 המדגם הינו קטן, ולכן יש לקחת בחשבון, כי הממצאים אינם מובהקים לחלוטין, הסבירו במיטב.
מבין המניות המצטרפות למדדים המובילים, ניתן לראות, כי מניות אשר הצטרפו למניות השורה השנייה והשלישית, רשמו בתקופה שלפני כניסתן למדד עליות והשיגו, ברובן, תשואה עודפת בהשוואה למדד בו יסחרו. לעומת זאת, במניות הבכירות של ת"א 25 לא נמצא, כי המניות המצטרפות למדד הניבו תשואה הגבוהה מזו של מדד היחס.
ת"א 75 - 7 מצטרפות עם תשואה עודפת על המדד
נתחיל עם בדיקת מניות השורה השנייה (ת"א 75). מבין 9 המצטרפות למדד ת"א 75 בעדכון האחרון (ינואר 2006), 7 מניות הניבו תשואה הגבוהה מזו של מדד היחס בציר הזמן של חודש לפני העדכון, ואף רשמו, ברובן, תשואה הכפולה מזו של מדד ת"א 75. מסקנה דומה התקבלה גם מבדיקת 6 המתווספות למדד ת"א 75, בעדכון שנעשה ביולי 2005 בו התברר, שכשני שלישים מהמניות השיגו תשואה עודפת. אולם, בבדיקת התשואות בתקופה של שבוע לפני עדכון המדדים, הממצאים פחות מובהקים, כאשר כמחצית בלבד מהמצטרפות, הצליחו להשיג תשואה עודפת כלומר, מיצו את עלייתן העודפת קודם לכן.
במניות השורה השלישית, התמונה ברורה יותר, כאשר ניתן לקבוע, כי מניות שהצטרפו למדד יתר 30 השיגו בתקופה שלפני כניסתן למדד תשואה הגבוהה משמעותית מזו של מדד היחס. כך, בעדכון האחרון שנעשה בינואר, 2006 כל 12 המניות אשר הצטרפו למדד יתר 30 רשמו במהלך השבוע שלפני ה-1.1.06, תשואה גבוהה יותר מזו של מדד היחס, כאשר חצי מהמניות הנכנסות אף רשמו תשואה נאה של יותר מ-2%. תופעה דומה ניתן היה לראות גם בעדכון שנעשה ביולי אשתקד, בו מבין 8 הנכנסות למדד יתר 30 היו 7 מניות שעקפו את תשואת מדד היחס, כאשר שש מתוכן אף רשמו תשואה הכפולה מזו של מדד היחס. גם בפרק הזמן של חודש לפני קיבלנו תוצאות דומות.
במיטב סבורים, כי משקיע אשר היה מפזר את כספו בין המניות המצטרפות למדד ת"א 75 ולמדד יתר 30, היה משיג תשואה הגבוהה משל משקיע אשר היה משקיע כספו במדד היחס.
ההסבר לתופעה מצוי בקיומם של מכשירים פיננסים שונים (קרנות נאמנות, ובעיקר תעודות סל), אשר עוקבים אחר המדדים השונים ולכן עם עדכון המדדים, יש צורך מבחינת מנהליהן להתאים את הרכב המכשירים השונים לשינויי המדדים, ובהתאם לזאת, לרכוש את המניות המצטרפות.
ומה לאחר עדכון המדדים? ובכן, כאשר בדקנו את התנהגות המניות שבתקופה שלאחר עדכון המדד, ראינו כי המניות אינן מצליחות יותר להשיג תשואה עודפת מעל מדד היחס (כל אחד משני המדדים הללו בנפרד), כאשר ב-5 מתוך שמונה התקופות שנבדקו (במדד ת"א 75 ויתר 30 יחד) התשואה הממוצעת של המניות הנכנסות הייתה נמוכה מזו של מדד היחס.
ומה קרה לנגרעות מהמדדים?
מבין המניות הנגרעות קשה יותר לקבל מסקנה ברורה. מבין מניות השורה השנייה (ת"א 75), בעדכון האחרון (ינואר 2006) ניתן לראות, כי מרבית הנגרעות מהמדד הצטרפו אל מדד יתר 30 - ולכן השיגו תשואה שגבוהה גם מזו של מדד ת"א 75 בתקופה שלפני יציאתן. אולם, בעדכון המדדים שנעשה ביולי אשתקד התמונה שונה. לא התקבלה שם תוצאה חד משמעית.
במניות השורה שלישית, הסיפור שונה ומרבית מהנגרעות, אשר לא הצליחו לטפס מעלה למדד ת"א 75 ו"נזרקו" ליתר 150 רשמו בתקופה שלפני עדכון המדד (ובעיקר בשבוע שלפני) תשואות שליליות גבוהות. אי לכך, השקעה ישירה במדד הייתה עדיפה אל מול אחזקת תיק המורכב ממניות אלו.
מה צפוי לנו בעדכון המדדים הקרוב?
במיטב מזכירים למי שאוליי הספיק כבר לשכוח, כי מניות הנדל"ן כיכבו במחצית הראשונה של 2006 והמדד המשקלל את תשואתן רשם תשואה דו ספרתית מרשימה (גם לאחר הירידות החדות שנרשמו בהן לאחרונה), והדבר בא לידי ביטוי בצעדה של מניות נדל"ן אל עבר המדדים המובילים.
במדד ת"א 25 התמונה הייתה ברורה מאוד בשבועות האחרונים. וותיקות המדד, אסם וכלל תעשיות יאלצו להיפרד מהמדד היוקרתי ואל המדד צפויות להיכנס: אורמת וגזית גלוב. הראשונה, אשר נהנתה ממומנטום חיובי בתקופה אחרונה בעקבות ההתפתחות בעסקי החברה, כמעט והכפילה את מחיר מניותיה בשנה האחרונה ואילו השנייה, רשמה עליות חדות על רקע פריחת מניות הנדל"ן.
המועמדת הבולטת לכניסה למדד ת"א 75 היא מניית בנק אגוד אשר זינקה היישר ממדד יתר 150. אגוד אמנם נסחרת בשווי שוק גבוה של כ-1.3 מיליארד שקל, אך בשל שיעור הון צף נמוך לא נכחה עד כה במדדים המובילים. במיטב הזכירו, כי פקיעת כתב אופציה בסוף מאי ומימושו למניות, הוביל לעלייה בשיעור ההון הצף של הבנק לרמה של 27.2% ואיפשר בכך את כניסתו למדד. הכניסה השנייה הינה של מניית אמות הטרייה, העוסקת בהשכרה ובניהול נדל"ן והונפקה בשבוע האחרון לפי שווי של כ-1.2 מיליארד שקל.
מול כניסתן של שתי אלו צפויות לצאת שלוש מניות. זאת, על רקע רישום כפול שביצעה קמטק, שהוביל לכך שבמדד ת"א 75 נסחרות כיום 76 מניות. כנפיים תצא מהמדד בשל בעיית סחירות, ואליה יצטרפו סאני, ואקסטיאל.
הירידות שינו את התמונה בשורה השלישית
הירידות בשבועות האחרונים טרפו את הקלפים במניות השורה השלישית, וצפויים לחול שינויים רבים במדד יתר 30. בפסגת רשימת המצטרפות ניתן למצוא את מניית דרבן, אשר צפויה הייתה לרשום זינוק היישר למדד ת"א 75 ממדד יתר 150.
אולם, פרשת הלירה הטורקית של אליעזר פישמן, מבעלי השליטה בחברה, הובילה לירידות חדות במניה, שתאלץ להסתפק, בשלב זה, בכניסה למדד יתר 30. שתי המודחות ממדד ת"א 75 (סאני ואקסטיאל) יתפסו כמובן, את מקומן בטווח העליון של מדד יתר 30. פריורטק, אשר ביצעה זינוק חד של כ-85% בחצי השנה האחרונה וגולף, אשר הונפקה בגל ההנפקות מתחילת השנה, צפויות לצעוד גם כן אל מדד יתר 30.
מניות נוספות אשר צפויות להיכנס למדד הן: נטוויז'ן, נטו ודמרי. מניות אלו יתפסו את מקומן של 8 מניות, הנמצאות כיום בתחתית המדד בהן פולאר השקעות, מר, אוצר השלטון, פלרם, גמול, מאינד, על בד ולימס.