טלי ירון-אלדר: ליטא תהיה קרקע מצויינת לתיכנוני מס
"חתימת אמנת המס בין ישראל לליטא, המונעת כפל מס בין המדינות, הפכה את ליטא לאחת המדינות האטרקטיביות ביותר להשקעה עבור ישראלים". כך מעריכה היום עו"ד טלי ירון-אלדר, מנהלת מחלקת המיסוי בכהן, כהן, ירון-אלדר ונציבת מס הכנסה לשעבר. לדברי ירון-אלדר, החתימה על אמנת המס בין המדינות, לפני כחודש, המצטרפת לאמנה שכבר נחתמה בין ישראל ולטביה, תאפשר למשקיעים רבים לבצע תכנוני מס יעילים הנוגעים להשקעות במדינות הבלטיות, ולחסוך תשלומי מס בהיקף של מליוני אירו בעת הביצוע של השקעות באזור של הים הבלטי.
"ההזדמנויות העסקיות בקרקע הבתולה של מזרח אירופה יכולות להיות משולבות כעת עם חסכון מס משמעותי", אומרת ירון-אלדר. האמנה עם ליטא נחתמה במהלך ביקור של נציגים של משרד החוץ הישראלי בליטא כחלק מביקור בגוש המדינות הבלטיות, שנועד לעודד את יחסי המסחר בין מדינות אלה לבין ישראל.
ליטא נחשבת לאחת המדינות המתפתחות ביותר בעולם בשנים האחרונות. על פי נתוני קרן המטבע הבינלאומית (IMF) ביצועי ליטא בחמש השנים האחרונות אשר היו מהטובים באירופה ובעולם כולו. ליטא צמחה ב-8% בממוצע, בכל אחת מחמש השנים האחרונות. גידול שנבע משילוב בין הכניסה של חברות ומשקיעים זרים, כגון סימנס, פיליפס ואחרות וממדיניות כלכלית נכונה של הממשלה.
מיקומה האסטרטגי של ליטא בין מערב/צפון אירופה לבין רוסיה, עלויות ייצור נמוכות, כוח אדם מיומן וזול, מדיניות ממשלתית תומכת משקיעים זרים והצמיחה המהירה והמתמשכת במדינה הפכו את ליטא ליעד מועדף למשקיעים זרים בכלל ומשקיעים ישראלים בפרט.
האמנה למניעת כפל מס שנחתמה בין ישראל וליטא תאפשר לחברות ישראליות ליהנות משיעורי המס הנמוכים בליטא, העומדים על 15%, ואף שיעורים נמוכים יותר. זאת, בשל רפורמה במס במדינה וכן תאפשר קיזוז של המס ששולם על רווחיה של חברה ישראלית הנמצאת בליטא. לדברי הנרייט פוקס, ראש דסק מיסוי בינ"ל בכהן, כהן, ירון-אלדר, שיעור המס בליטא צפוי לרדת בשנים הקרובות עד לשיעור של 12% בשנת 2009. "בנוסף" אומרת פוקס "מערכת המס בליטא מציעה יתרונות מיוחדים כדוגמת פטורים ממס באזורי סחר חופשי והטבות לחברות ישראליותף על פי חוק עידוד השקעות בליטא".
בכהן, כהן, ירון-אלדר אומרים עוד כי האמנה צפויות להיטיב באופן משמעותי גם עם ישראלים הזכאים לקבל החזר של רכוש בליטא כתוצאה מן ההפרטה החוזרת של רכוש אשר חולט או הולאם בעבר על ידי השלטונות בליטא ושכנתה.
חיים אריאל, קונסול כבוד כללי של ליטא ונציג הרשויות לפיתוח כלכלי של ליטא, לטביה ואסטוניה בישראל אומר, כי חתימת האמנות למניעת כפל מס עם המדינות הבלטיות הנו צעד משמעותי וחשוב, הן במישור הפוליטי והן במישור הכלכלי-מסחרי בין המדינות. "ישראל נתפסת כשותפה חשובה למדינות הבלטיות בכלל ולליטא בפרט, ואמנה למניעת כפל מס מרחיבה את היכולות של משקיעים, אנשי עסקים וחברות משתי המדינות לפעול בחופשיות". לדבריו, הרצון של ישראלים וחברות ישראליות לפעול בליטא ובמדינות הבלטיות היה קיים כבר תקופה ארוכה, הרבה לפני צירופן של הבלטיות לאיחוד האירופי ב-2004, אך נדרש זמן להבשלת התנאים עד להתחלת פעילות עסקית רחבה, כפי שאנו עדים לה כיום.