דולר
צילום: CANVA

הדולר נפל היום ב-1.8% ל-3.537 שקל - מה הסיבות?

ביום שישי וול סטריט ירדה בעקבות הודעת טראמפ על הטלת מכסים של 50% על האיחוד האירופי, אך מאז הנשיא הודיע על השהיית המכסים, מה שצפוי להעלות את המדדים וכבר מכין את המוסדיים למכור דולרים בכדי לאזן את החשיפה בתיק

רוי שיינמן | (3)
נושאים בכתבה דולר מט"ח

הדולר אומנם מתחזק היום בעולם, אך מול השקל הוא דווקא נחלש היום בכ-1.83% וירד לשער של 3.537 שקל. הדיווחים על הפסקת אש מול חמאס לפי מתווה וויטקוף אומנם התבררו כספין של חמאס, אך עדיין יש אופטימיות זהירה בשוק שמחזקת המטבע המקומי. עם זאת, הכוח העיקרי שככל הנראה משפיע על הדולר הוא העליות הצפויות בוול סטריט.


הסברנו כאן בעבר על הקשר בין הדולר-שקל לבין וול סטריט - למוסדיים הישראלים יש השקעות גדולות בשוק האמריקאי, והם רוצים לשמור על שיעורי חשיפה פחות או יותר זהים במונחי שקל לאורך זמן. זה אומר שכשבוול סטריט יש עליות, שווי האחזקות שלהם בשקלים עולה, ולכן הם מוכרים דולרים בכדי לחזור לאיזון, כשההפך קורה כשיש ירידות בוול סטריט, כלומר המוסדיים קונים דולרים.


המוסדיים בדרך כלל מגיבים לוול סטריט ולא להפך, אך היום נראה שהם חושבים קדימה. יום המסחר האחרון בארה"ב היה ביום שישי מכיוון שאתמול השווקים היו סגורים לרגל יום הזיכרון. ביום שישי המדדים ירדו אחרי שטראמפ הצהיר שיטיל מכסים של 50% על האיחוד האירופי, אך בהמשך - מחוץ לשעות המסחר - הוא דיווחה שהמכסים יושעו. למשקיעים לא הייתה עדיין הזמדנות להגיב אך הם צפויים לקבל אותה היום, והצפי הוא לעליות - כשהחוזים העתידיים עולים עד 1.4%. 


המוסדיים מהצד שלהם ראו את החוזים העתידיים היום והחלטיו לחשוב קדימה ולמכור דולרים עוד לפני פתיחת המסחר, וככל הנראה זה היה אחד הגורמים המשמעותיים בירידת השער היום.


הדולר אינדקס כאמור עולה היום מעט, אבל הוא עדיין קרוב לרמות שפל של שנה וחצי. כאשר אי הוודאות הפוליטית, החששות מהרחבת הגירעון והצהרותיו של טראמפ בנוגע להטלת מכסים חדשים מערערים את אמון המשקיעים במטבע החזק בעולם. המדד רשם ירידה גדולה ביום שישי עם הכרזת טראמפ לגבי אירופה וגם ההכרזה שלו לגבי אפל, עליה הוא שוקל להטיל מכסים גם כן, כשהמשקיעים ממשיכים לחשוש מההתפתחויות במסגרת מדיניות המכסים של הנשיא.


ברקע לירידת הדולר נמצאת גם הצעת חוק התקציב החדשה של טראמפ, שכוללת העלאה של תקרת החוב האמריקאית. ההצעה, שעברה בבית הנבחרים ונידונה בסנאט, עלולה להוסיף מאות מיליארדי דולרים לגירעון הפדרלי מדי שנה, נתון שמעמיק את החשש לגבי אמינותה הכלכלית של ארה"ב. "הדאגה בנוגע לתקציב האמריקאי מלמדת שהשוק מתחיל לבחון מחדש את הנחת היסוד של 'יוצאת הדופן' הכלכלית של ארה"ב", אומרת ג'יין פולי, אסטרטגית מבנק רבובנק בלונדון. לדבריה, האמון בדולר נשחק על רקע שילוב של דאגות לגבי התקציב, האינפלציה והצמיחה, שמחלישים את התיאבון של המשקיעים לנכסים אמריקאיים.


למרות חששות המשקיעים, דולר נמוך דווקא נתפס כדבר חיובי בעיניו של טראמפ. מבחינתו, דולר חזק פוגע ביצואנים האמריקאים ומחליש את הייצור המקומי. לדבריו, "דולר חזק הוא אסון ליצרנים שלנו", ותפיסה זו זוכה לחיזוק גם מצד סגנו ג'יי. די ואנס, שטען שדולר חזק אולי טוב לכוח הקנייה של האמריקאים, אך פוגע ביצוא ובתעשייה המקומית.

קיראו עוד ב"מט"ח"

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    בנק ישראל פועל לייסוף השקל עמ למנוע טיסה של מדד המחירים (ל"ת)
    זאב 27/05/2025 16:20
    הגב לתגובה זו
  • האם יהיו הוזלות במחירי הרכב (ל"ת)
    אנונימי 27/05/2025 16:55
    הגב לתגובה זו
  • העובדות 27/05/2025 16:44
    הגב לתגובה זו
    ובכל מקרה ההשפעה של קניה או מכירה עי הבנק משפיעה לכמה שעות שלאחריהן הבנק נשאר עם אותו שער ועם חור בכיס של כולנו הבנק מופסד עשרות מילארדי שח על ההתערבות במטח ראה מאזנו השנתי שבגרעון בשל כך מזה שנים.