
באמצע המלחמה: על מה יזם חושב בלילה רגע לפני שהוא הולך לישון?
להקים חברה זה לא קל. להפוך אותה לחברה מצליחה זה עוד יותר קשה. בפרט כיום בתקופת מלחמה תקופת דיכאון ,בה הכלכלנים חוזים עשור אבוד. תקופה בה הריבית גבוהה ומובילה את המשקיעים שחיפשו סיכון בימי ריבית אפסית, לתור ולחפש השקעות סולידיות. הרבה יזמים נתקלים כיום במצבים בהם לא היו נתקלים אם היו פותחים את העסק במקום אחר בעולם. המלחמה נגסה להם בכמות העובדים. אם מדובר בעובדים בישראל הם בכלל מגויסים למילואים. פתאום היזם שמנהל את החברה צריך לעבוד במקביל גם בשירות המילואים בו הוא נתקל בסיטואציות לא קלות וגם בתפעול העסק השוטף כך שלא ייסגר בגלל המלחמה. איך עושים זאת מה האתגרים על מה הם חושבים בלילה רגע לפני שהם הולכים לישון?
אלדד ניצן צילום מורג ביטן
אלדד ניצן
גיל :58
מקום מגורים : תל אביב
סטאטוס משפחתי: נשוי + 2
תפקיד: בעלים של קבוצת ניצנים המחזיקה בחברת כוח האדם בענף הבנייה נרקיסים וחברת אביבים שנותנת שירותים לוגיסטיקה בענף התעשייה והמלונאות ; יו"ר תאגידי כוח אדם בענף הבנייה
איך הפכת להיות עשיר ?
"אני לא עשיר, אני עשיר בחלקי. אדם ממוצע שהסתדר, עבר כברת דרך. למשל בהשוואה להון של בעלי חברת הנדל"ן לתדהר, הוני קטן. לכן אני עדיין רוצה להמשיך ולפתח את עסקי. בעתיד ארצה שאנשים ינהלו את העסק שבניתי, כך שאוכל לפקח על הפיתוח העסקי ולהביא שיתופי פעולה נוספים".
אינטראקציה מול אנשים
מה סוד ההצלחה של יזם ? "הסוד להצלחה הוא, לדעת איך לנהל אינטראקציות נכונות מול אנשים. אדם שאין לו את היכולת הזו, לא יגיע לכלום כיזם. יזם צריך לדעת איך לנהל נכון את מערך יחסי קשרי האנוש בתוך הארגון, מחוץ לארגון -מול הלקוחות והרגולטורים. מרקם של יחסי אנוש טובים, יוצר את הבסיס להצלחה". "מעבר לכך היזם צריך לדעת איך לבחור את כוח האדם הנכון ולתפעל אותו, כך שהוא יוכל להתרכז בפיתוח העסקי ומינופו לטובת העסק. כוח אדם מיומן מאפשר ליזם להתפנות בשוטף לפיתוח העסק." "אלמנט נוסף שחשוב להצלחה הוא יכולת לעבוד במספר רב של ממשקים בעת ובעונה אחת. היזם צריך להיות עם יכולות מולטי-טסקינג. הוא צריך לדעת לפעול במקביל ולנהל את האנשים בארגון, למנף את הפיתוח העסקי, לפעול מול הרגולטור, ולייעל את העסק בשביל להוריד עלויות ולמקסם את הרווחים. לא לכל היזמים יש את היכולת לעבוד מול מספר רב של ממשקים ברמה גבוהה". איזה תכונה צריך יזם? "בעל אישיות ייצוגית. היזם חייב לדעת איך להעניק שירות ברמה גבוהה, ולהציג את העסק במקצועיות". מה הקושי הכי גדול שחווית כיזם ? "להתמודד מול משברים שלא תלויים בי. בתקופת הקורונה למשל נכנסנו למשבר כי הרבה עובדים לא הגיעו לעבודה ולא ניתן היה להביא עובדים זרים. כמות ההכנסות ירדה דרסטית. אם הייתי צריך לדמות זאת, זה כמו שתהיה בחנות מפוצצת באנשים שמעוניינים לקנות אך אין לך מה למכור שכן אין לי עובדים. הרגשתי חסר אונים שאני לא יכול לספק עובדים לקבלנים, זה גרם לי למשבר ענק שני לא יכול לממש את הפוטנציאל שלי."אין עובדים
בעצם כיום במלחמה אתה חובה את אותו משבר בדיוק. במהלך 2023 הצלחנו לפתור את הקשיים להוציא לימון מהלימונדה הגענו לאוקטובר במצב טוב ואז פרצה המלחמה. ענף הבנייה כיום פועל במצב שאין עובדים. אנו רוצים להביא כעת עובדים מאוזבקיסטן, הודו וסרילנקה. הם יתחילו לעבוד בינואר בישראל". משלמים להם יותר מאשר לעבוד פלסטינאי? "עובד זר לא תמיד מרוויח יותר מהפלסטינאים, אך מוטלים עליו מיסים, תשלומים ואגרות שלא חלים על עובדים פלסטינאים. הם לו דווקא מרוויחים יותר יש עליהם עלויות שאין למעסיק עובדים פלסטינאים. צריך להבין שתחת הקבוצה פועלות שתי חברות. חברת כוח אדם בענף הבנייה שמעניקה שירותי כוח אדם לחברות ענק כמו אלקטרה ,תדהר סולל בונה צמח המרמן, לחברות קטנות וחברות ביצוע. אנו מביאים עבורם עובדים מחו"ל יוצרים עמם יחסי עובד מעביר מתפעלים את כל ענייני השכר והם נותנים שירותי בנייה ללקוחותינו. החברה השנייה הינה חברה שמעניקה שירותים לוגיסטיקה לחברות שקיבלו היתר להביא עובדים לישראל שיעבדו בענף המלונאות התעשייה והמומחים". איך הגעת לזה? "אני איש כוח אדם. התחלתי מלמטה, בעברי עבדתי בענף המלונאות באילת. בסוף שנות ה- 90 עזבתי את העיר עברתי למכרז והתחלתי לעבוד כשכיר בחברת כוח אדם. 7 שנים למדתי את תחום כוח האדם הזר. הבנתי שזה העתיד שכן כוח עבודה הזר דרוש מאוד במדינת ישראל בה האוכלוסייה המודרנית עובדת במקצועות חופשיים ומדירה את רגלה ממקצועות הלו –טק. לכן החלטתי לפתוח עסק עצמאי. ב- 2005 קיבלתי רישיון לתאגיד ומאז אני מפתח את זרועות הפעילות. כיום יש לי את הרצון למנף את העסק לעוד תחומים שקשורים לכוח אדם. לדעתי בישראל אנו נגיע לכל תחום גם לתחום האחיות והרופאים. ככל שהמדינה תמשיך עם מצב המלחמה אנו נהיה בבעיה יותר גדולה אך אם הדברים יירגעו, לענף כוח האדם יש עתיד ורוד מאוד". מה ההצלחה הכי גדולה ? "ההצלחה הכי גבוהה שלי היא מ- 2005 . בשנה זו התחלתי פעילות אינטנסיבית. יצרתי שתי חברות עסקיות מצליחות חברת אחזקות שיש לה נכסים מניבים. כל ההתפתחות הזו מבחינתי זאת ההצלחה הכי גדולה. מדובר בשנים בהם אני מפתח עסק בו פועלות שתי חברות מובילות אני עובד מול קשת גדולה של לקוחות של קרוב ל- 150 לקוחות מהמובילות בארץ בתחום הבנייה והתשתיות. אני מעסיק 35 עובדי הנהלה שמטפלים ב-2500 עובדים זרים שאני מעסיק באופן ישיר ומעניק להם שירותים לוגיסטיים". כמה מגלגל העסק בשנה ? זה מידע חסוי שאני מעדיף לא לדבר עליו זה עסק תפעולי שמגיע למחזור של כ- 120-130 מיליון שקל בשנה". לפני שאתה הולך לישון על מה אתה חושב ? אני נמצא בחרדות לא פשוטות שנהיה במשבר בגלל גורמים שלא תלויים בי . מצד אחד יש בי המון סיפוק מהעשייה . אך בשנים האחרונות עברנו את הקורונה עכשיו את המלחמה ואם תתחיל מערכה רצינית מול הצפון זה יכול למוטט לי את העסק. כל העובדים יחזרו לחו"ל. לכן אני הולך לישון בחרדות. כי אני מתמודד עם דברים שלא תלויים בי".