זוז פאוור אפקון
צילום: רפי דלויה

מניית זוז זזה 130% בשבוע - זה כנראה ייגמר בבכי

זוז פאוור הדואלית זינקה מ-73 סנט בשפל לפני כחודש ל-3.1 דולר בוול סטריט, וגם אצלינו קפצה בחדות החודש; החברה שמפתחת טכנולוגיית אגירה עם גלגל תנופה מזנקת כבר תקופה - משהו קורה מאחורי הקלעים, או שהגלגל יכול להתהפך?

תמיר חכמוף |
נושאים בכתבה זוז פאוור

בימים האחרונים מככבת מניית זוז פאוור זוז פאוור 9.58% , שרושמת עלייה חדה שמשאירה את המשקיעים מבולבלים. העלייה כך נראה, לא לוותה בכל דיווח מהותי חדש מצד החברה. למעשה, ההודעות הרשמיות האחרונות של זוז פאוור היו די שגרתיות: בחודש מאי החברה ציינה כי תשתתף בכנס משקיעים של Aegis Capital, ובסוף יוני דיווחה על תכנית התעיילות שמטרתה להוריד את עלויות התפעול. שני העדכונים הללו, קרי השתתפות בכנס וההתייעלות, אינם מהווים בשורות עסקיות מרעישות או חוזים מסחריים חדשים ולמשעה המניה גם לא הגיבה אליהם. במילים אחרות, לא חל שינוי מהותי בפעילות העסקית של זוז שאמור להצדיק את הראלי האחרון במחיר המניה.

גל של עליות במניות קטנות

הזינוק הפתאומי במניית זוז אינו מקרה בודד, אלא חלק מתופעה רחבה בתקופה האחרונה של "זינוקים" במניות קטנות. בשווקים, ובפרט בוול סטריט, מורגשת התעוררות ספקולטיבית, כאשר מניות זעירות עם סחירות דלה הופכות בן-לילה לכוכבות בזירות הדיונים ברשת ומזנקות בערכן ללא טריגר ברור. כך למשל,  מניית Ostin Technology, יצרנית מודולי LCD מסין, הפכה לזירת הימורים מסוכנת. אחרי זינוק מטורף של יותר מ-1,000% בתוך זמן קצר, צללה המניה מעל 90% ביום אחד ואיבדה כמעט לחלוטין את ערכה, תוך שהיא מוחקת עשרות מיליוני דולרים בשווי שוק. המניות הללו נשענות על סנטימנט חולף והילה ברשתות החברתיות, ולא על שיפור אמיתי בביצועי החברה. להרחבה -המניה שטסה ב-1,000% ומחקה הכל ביום: כך התרמית עובדת

מניה קטנה בתנודתיות גבוהה במיוחד

מניית זוז מתאימה לפרופיל המניות האלה. היא זעירה במונחי שווי שוק וסחירות, מה שהופך אותה לחשופה במיוחד לתנודות חדות. שווי השוק הנוכחי של החברה עומד על כ-37 מיליון דולרים בלבד, זאת אחרי זינוק של 330% מהשפל אותו רשמה לפני כחודש. חלק לא מבוטל מהמניות שלה אינו מוחזק בידי הציבור הרחב, וכתוצאה מזה כל התעניינות פתאומית של סוחרים יכולה להקפיץ את המניה באופן קיצוני. ואכן, ביום המסחר האחרון בוול סטריט מחזור המסחר במניה הגיע לכ-15 מיליון מניות, פי שניים ממספר המניות הצפות של החברה. זו תופעה קלאסית של הייפ כאשר מחזורי המסחר חורגים משמעותית מגודל החברה, בדרך כלל סימן שסוחרי יום ומשקיעים ספקולטיביים מסתערים על הנייר במרדף אחר רווח מהיר.

בחנו את עצמכם

חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף

רקע של אכזבות

זוז פאוור היא חברה ישראלית צעירה יחסית, שהחלה את דרכה הציבורית בהנפקה בבורסת תל אביב בשנת 2021 לפי שווי מרשים של מעל 200 מיליון שקל. מאז איבדה לא מעט מערכה, ולפני כשנתיים עשתה את המעבר לנאסד״ק בארה״ב באמצעות מיזוג עם חברת ספאק, לפי שווי מוערך של פי 3 ממה שנסחרה באותה תקופה בת"א, אך צללה בימי המסחר הראשונים לאחר השלמת המיזוג, ומאז איבדה עוד 70% מערכה ומוקדם יותר השנה הגיעה המניה לשפל כל הזמנים במחירה.

גם הפעילות המסחרית של החברה נותרה מצומצמת, כאשר הכנסות החברה ב-2024 הסתכמו בכ-1 מיליון דולר בלבד, מספר זעום המעיד שהמראת המודל העסקי עודנה איטית למרות תחזיות וורודות בתשקיפי ההנפקה של החברה. הנתונים הללו ממחישים את פערי הציפיות בין המשקיעים שהאמינו בתחזיות לבין המציאות של התקדמות מתונה ואי עמידה בתחזיות, לפחות בשלב זה.

הפן הטכנולוגי

הפתרון של החברה מבוסס על טכנולוגיית אגירת אנרגיה באמצעות גלגל תנופה (flywheel) - דיסק כבד שמסתובב במהירויות גבוהות, שומר אנרגיה מהרשת ומשחרר אותה בזמן קצר לצורך טעינה מהירה של רכבים חשמליים. בשונה מסוללות כימיות, הגלגל של זוז מאפשרים לכאורה טעינה ופריקה מהירות מאוד לאורך אלפי מחזורים, עם שחיקה מזערית ובלי צורך בטיפול בחומרים מזהמים או מסוכנים. המערכת תוכננה לתת מענה לתחנות טעינה מהירה באזורים שבהם רשת החשמל המקומית לא מספיקה לספק את ההספק הדרוש בזמן אמת.

עם זאת, נראה שהטכנולוגיה נשארה בגדר פתרון נישתי ולא תפסה מקום מרכזי בענף האנרגיה. כושר האגירה של גלגל תנופה מוגבל לעומת סוללות מודרניות, ולכן הוא לא רלוונטי למצבים שבהם נדרשת אגירה של אנרגיה למשך שעות. בנוסף, התחזוקה המכנית, העלויות ההתחלתיות, וההתאמה רק לנקודות ספציפיות עם בעיית הספק, כל אלה הפכו את הפתרון לפחות אטרקטיבי לעומת סוללות ליתיום, שנעשו זולות יותר וניתנות לפריסה רחבה.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

בשורה התחתונה

העלייה החדה במניית זוז פאוור בימים האחרונים מדגימה את הדינמיקה המוכרת של מניות קטנות בתקופות  שההייפ משתלט על השוק. המחיר יכול להכפיל את עצמו גם בלי כל שינוי בעסקי החברה, אבל בדיוק כמו שהזינוק מגיע במהירות, גם הנפילה עלולה להיות חדה, אם הסנטימנט יתפוגג והחברה לא תספק סיבה ממשית לעליות. בלי בסיס עסקי שיצדיק את המחיר החדש, המשקיעים עלולים לגלות שהגלגל של זוז יסתובב.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה