פרסום ראשון

תלונה למבקר המדינה: חקור את יו"ר הרשות ה-2 - על הדרת נשים בקול ברמה

בארגונים החברתיים לא מרימים ידיים לאחר החלטת המועצה לאפשר הפחתת מספר "שעות הנשים" בתחנה. דורשים גם לחייב את אילן אבישר להגיב לפנייתם
אלכסנדר כץ | (3)

אחרי שהרשות השנייה התירה לתחנה האזורית 'קול ברמה' להפחית את מספר השעות בהן ישתתפו נשים, המאבק בהחלטה עולה מדרגה. לאייס נודע כי 38 ארגונים חברתיים פנו למבקר המדינה, בדרישה לבדוק את התנהלות הרשות השנייה ויו"ר מועצת הרשות ד"ר אילן אבישר. בלשכת המבקר בוחנים כעת את הפניה.

בתחילת יוני פנתה עו"ד תמי קצביאן, מנהלת פרויקט פלורליזם בארגון 'שתיל', למבקר מיכה לינדנשטראוס. "לאחר התערבות 'זכות הציבור לדעת' וחברי הכנסת, החליטה הרשות השנייה לאפשר שעת שידור שבועית לנשים (כלומר 6 שעות בשבוע), אך החלטה זו לא יושמה", כתבה עו"ד קצביאן למבקר, "מעבר לכך שהרשות השנייה לא פתחה בהליך הפרה אחרי שרדיו קול ברמה לא עמד בהוראותיה, הרשות אפילו העניקה להם הקלות בדרישה - במקום 6 שעות שבועיות, תחויב התחנה להשמיע נשים רק ב-4 שעות שבועיות".

עו"ד קצביאן הזכירה בפנייה, כי ההחלטה ברשות התקבלה לאחר שאבישר השתמש בכוחו להצביע הצבעה כפולה בעקבות שוויון בין 8 חברי הקבוצה בדיון.

ב-22 באפריל שלחו 38 הארגונים מכתב לאבישר בו איימו לפנות לערכאות משפטיות במידה והחלטת המועצה, לא תשונה בין החתומים על המכתב שמחה על התנהלות הרשות, היו שתיל, הקשת הדמוקרטית המזרחית, ויצו, התנועה המסורתית בישראל, התנועה הרפורמית, נשות הכותל ועוד.

* לדף הפייסבוק של אייס - לחצו כאן

בארגונים הזכירו אז סקר שנערך בקרב 1,700 משיבים, על פיו 80% הצהירו בבירור כי ימשיכו להאזין לתחנת הרדיו גם אם יועלו בה נשים לשידור: "הרשות השנייה איננה יכולה להסתתר כאן מאחורי טענות של 'רגישות תרבותית', 'חופש דת' או 'רב-תרבותיות', בפגיעתה הבוטה בנשים ובזכותן לשוויון ולכבוד", נכתב במכתב, בו טענו הארגונים כי ההחלטה היא מחטף והמועצה פעלה בניגוד לכללי מנהל תקין: "החלטת הרשות התקבלה בערב חג הפסח, שעה בה מרבית חברות וחברי מועצת הרשות השנייה לא יכלו לקחת חלק פעיל בהצבעה בנושא כאשר רבות ורבים מהם הביעו התנגדות פומבית להחלטה זו... עולה חשש כבד כי החלטת הרשות השנייה בנושא נעשתה באופן שמנוגד לכללי המנהל התקין והינה בבחינת מחטף בלתי חוקי של ממש".

בתלונה למבקר המדינה, נכתב כי "התנהלות מעין זו של הרשות השנייה הינה מנוגדת לעקרונות היסוד שאושררו על ידי המשפט הישראלי, ובהן עקרון השוויון ועקרון כבוד האישה, ויש בה כדי להעביר מסר פוגעני ומשפיל כלפי נשים שנדרשות לצמצם את נוכחותן במרחב הציבורי של תחנת הרדיו 'קול ברמה'". עו"ד קצביאן הוסיפה כי "חשוב להזכיר כי תחנת הרדיו הינו משאב ציבורי פומבי, שכל איש ואישה זכאים ליהנות ממנו באופן שווה. מעבר לכך, אופן קבלת ההחלטה של הרשות השנייה נגועה בחוסר תום לב מצדו של אבישר, דבר המתבטא היטב בשימושו של אבישר בכוחו להצביע הצבעה כפולה ולהכריע בנושא שברור כי חברי הקבוצה היו חלוקים בו. לבסוף, חרף העובדה כי חלפו למעלה מ-30 יום משליחת המכתב לא קיבלנו כל מענה רשמי לפנייתנו".

במסגרת הפניה למבקר המדינה, מבקשים הארגונים כי הדרך בה התקבלה ההחלטה על ידי הרשות השנייה - האם יש סמכות לקבל החלטה כזו שפוגעת בשוויון וכבוד האישה לכאורה, והדרך בה הוביל אבישר לקבלת ההחלטה, ראויות. כמו כן ביקשו הארגונים שהמבקר יחייב את אבישר להגיב לפנייתם.

עו"ד תמי קצביאן אישרה את דבר הפנייה למבקר המדינה. מלשכת המבקר נמסר: "הפנייה אכן הגיעה למשרדנו. על פי נהלי העבודה הקבועים במשרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור, הפנייה עוברת כעת בחינה ראשונית. בעקבותיה יוחלט לגבי השלבים הבאים שבהם ינקוט משרד מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור".

יו"ר הרשות השנייה, ד"ר אילן אבישר, מסר: "במהלך השנה האחרונה פעלה הרשות השנייה פעילות נמרצת בסוגיה מורכבת זו של השמעת נשים בשידורי תחנת 'קול ברמה'. בעוד שבעבר לא הושמעו נשים כלל בשידורים, פעילות המועצה הובילה לכך שכיום התחנה מחויבת להשמיע נשים בשידוריה, הן ברצועות נפרדות, הן בתוכניות המיועדות לכלל ציבור המאזינים והן בשידורי האקטואליה של התחנה".

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    ישראל מידד 28/06/2012 23:12
    הגב לתגובה זו
    הבה לא נשכח מי יזם את המהלך הצבורי נגד הדרת נשים בתחנה - האגודה לזכות הצבור לדעת.
  • 2.
    הוא תמיד היה דרעק.. (ל"ת)
    סטודנטית לשעבר 26/06/2012 18:11
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    שירלי 26/06/2012 14:53
    הגב לתגובה זו
    יו"ר גרוע