
צילום: pixabay
הגנת סייבר בעת מלחמה - מה צריך לעשות כדי להפחית את הסכנה להתקפות?
בזמן מלחמה, תקיפות סייבר הן חלק בלתי נפרד מהמאמצים לגרום נזק לצד השני. גורמים עוינים עשויים לנסות לפגוע בתשתיות קריטיות, לזרוע טרור וחוסר יציבות, ולפגוע בציבור הרחב. חברת אבטח המידע ESET פרסמה מדריך הכולל צעדים חיוניים להגנה מפני איומי סייבר בזמן מלחמה. לומדים או עובדים מרחוק? כלים מוכרים כמו zoom, Teams, Google Meet ועוד הופכים פופולריים במיוחד בתקופת מלחמה הודות לכך שהם מסייעים ללמוד מרחוק ולקיים פגישות בין עובדים שלא מגיעים למשרד. המערכות הללו עלולות לאפשר העברה של קישורים זדוניים, גניבת זהות, דליפות מידע של מידע חיוני מהפגישה ואפילו גניבת זהות.
הקפידו על הצעדים הבאים:
- אל תפרסמו קישורים לפגישות בפומבי
- הגדירו כי משתמשים שמצטרפים יצטרכו לקבל מכם אישור
- הכירו את האפשרות להוציא משתתפים אשר אינם אמורים להיות חלק מהפגישה
- ודאו כי השיחה מוגדרת כמוצפנת מקצה לקצה על מנת לשמור על פרטיות
- קיבלתם הודעת וואטסאפ עם מידע שנראה מרעיש או מעניין? בדקו אם הוא פורסם גם על-ידי כלי התקשורת. לא מצאתם אות שם? כנראה שמדובר בשמועה או במידע כוזב
- אנשים נוטים להעביר הודעות הלאה מבלי לאמת את התוכן. בדיוק בגלל זה וואטסאפ מסמנת הודעות כאלה בתגית Forwarded (הועברה) או Forwarded many times (הועברה פעמים רבות). התייחסו בחשדנות להודעות שסומנו כך.
- שימו לב לניסוחים: אם קיבלתם הודעה שכתובה בשפה עילגת או רצופה בשגיאות כתיב, כנראה שהיא הגיעה ממקור שאינו אמין ומוסמך. צה"ל, הממשלה או כל גוף רשמי אחר לא יפיצו הודעה שאינה מנוסחת באופן רהוט וגם לא יבקשו מכם להעביר את ההודעה "בדחיפות" לחברים ולבני משפחה.
- אינכם בטוחים אם המידע שקיבלתם מהימן? פשוט מאוד: אל תעבירו אותו הלאה
- להקשיח סיסמאות שלWi-Fi והנתב הביתי מול ספק האינטרנט ותמיד להחליף סיסמאות ברירת מחדל שהתקבלו מספק הציוד לסיסמה חזקה וייחודית.
- להקפיד לעדכן את כל התוכנות. היצרנים של מערכות בית חכם ומכשירים חכמים מפרסמים עדכוני תוכנה באופן קבוע כדי לתקן באגים ולסגור פרצות אבטחה.
- להפעיל אימות רב שלבי לשירותים שמתממשקים לגוגל או מיקרוסופט לחיזוק ההגנה.
- במקרה של השתלטות לא רצויה על מכשירים בבית נתקו את בקר השליטה מהאינטרנט באמצעות כיבוי המכשיר עצמו או ניתוק באמצעות ההגדרות. לאחר מכן מומלץ ליצור קשר עם ספק האינטרנט לבירור ואף כדי להקשיח את ההגדרות.
- בתקופה רגישה בעיקר כמו זו, דווחו על המקרה למערך הסייבר בחיוג המקוצר 119.
- שימוש בסיסמאות חזקות ואימות דו שלבי
- הקפידו לעדכן מערכות הפעלה ותוכנות
- אל תקליקו על קישורים חשודים
- השתמשו בתוכנת הגנה מספק אמין
- הורידו אפליקציות רק מחנויות רשמיות