מריל בתחזית ל-2011: "סיוע כספי לבדו לא יציל את אירופה, הפערים רק יתרחבו"

התחזית הכלכלית של מריל לינץ' בשנה הבאה הפער בין השווקים השונים ילך ויתרחב
אריאל אטיאס |

חטיבת המחקר של מריל לינץ' פרסמה בשבוע החולף את התחזית הכלכלית שלה ל-2011 וצופה כי בשנה הבאה הפער בין השווקים השונים, ולא רק מבחינת המצב הכלכלי בכל שוק, אלא גם מבחינת המדיניות הכלכלית, ילך ויתרחב וינציח את חוסר האיזון הכלכלי הקיים בעולם, ובעיקר בשלוש הכלכלות הגדולות - ארה"ב, יפן וגוש היורו.

בסקירה חזרו הכלכלנים גם על התחזיות שלהם לישראל בה הם מאמינים כי הצמיחה בתוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) תאט ב-2011 ל-3.3% מ-4% צמיחה חזויה השנה ותתחזק ב-2012 ל-4.5%. שיעור האינפלציה בישראל לפי מריל לינץ' יישאר פחות או יותר באותה הרמה בשנתיים הקרובות, ואילו הריבית, צפויה לעלות בחצי אחוז בלבד במהלך 2011 ולקפוץ ב-1.5% לכדי 4% בשנת 2012.

בארה"ב מוכת המשבר, האנליסטים חוזים התאוששות איטית תוך רגישות גבוהה במיוחד לשינויי מדיניות. אך מציינים כי יש מקום לאופטימיות לגבי שיעור הצמיחה בחציון השני של 2011. מגמה דומה רואים האנליסטים ביפן, הצפויה לחוות האטה בתחילת 2011 ל-1.5%, אך להתאושש ולחמוק ממשבר רציני בהמשך השנה, עם צפי לשיעורי צמיחה של 2.2% ב-2012.

אירופה חייבת למצוא פיתרון

לגבי אירופה, האנליסטים מסכימים עם הפרספקטיבה של אלכסנדר למפאלוסי (Lamfalussy), הנשיא הראשון של ה-EMI (שהוחלף לבסוף ע"י הבנק המרכזי של אירופה), אשר מתייחס לתהליך שעבר מטבע האירו במהלך 11 השנים האחרונות, ומאמין כי בשימוש נבון בגוף החדש European Systemic Risk Board שהוקם לאחרונה יגיע המטבע לאיזון.

במריל לינץ' מסכימים עם דעותיו של למפאלוסי באופן כללי, אך טוענים שהמנהיגים האירופיים עסוקים יותר בפוליטיקה ולא באמת עושים כמיטב יכולתם להבטיח את הצלחתה של התכנית. במריל לינץ' רואים סיכויים טובים לכך שפורטוגל ובמידה מסוימת גם ספרד יזדקקו לבסוף לסיוע - אך מדגישים כי רשת ההצלה כשלעצמה לא תוכל למנוע את התפשטות ה"מגפה" שעלולה להפיל את מדינות אירופה אחת אחרי השניה - וכי אירופה חייבת למצוא פתרונות, ומהר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה