הבנק המרכזי בקנדה הפחית את הריבית ב-0.25%; האם מתגלים שברים בשלד הצמיחה העולמית?
טרם תחילת מגמת הורדות הריבית של הפדרל ריזרב, היתה מצויה הכלכלה העולמית ברמה צמיחה מואצת עם מחירי הון שעולים בהתמדה. כיום, באירופה עומדת הריבית ברמה של 4%, ונזכיר שנשיא הבנק האירופי טרישה נמנע מלהעלות את הריבית בשל חשש מפגיעה כתוצאה ממשבר הסאב-פריים. הריבית המוניטרית על הפאונד עומדת אף היא ברמה גבוהה יחסית – 5.75%.
הבנק המרכזי בקנדה הפחית היום בצעד חריג את הריבית במדינה ל-4.25%, כידוע המטבע הרשמי במדינה הוא הדולר הקנדי שביצע מהלך התחזקות מרשים למול עמיתו האמריקני. לעתודות הנפט והמשאבים במדינה יש חלק ניכר בכך.
הנימוקים למהלך מצד הבנק הקנדי הם בעלי משמעות מכבירה במיוחד לאור העובדה וההערכות כי קטר הצמיחה העולמי יכול להמשיך באין מפריע גם ללא עזרת ארה"ב. בבנק הקנדי סבורים כי האפשרות להתקררות הצמיחה במדינה היא הטריגר המרכזי ולא האינפלציה. משפט שמזכיר מאוד את ההצהרות הרשמיות של הבנק המרכזי האמריקני.
"הבנק מצפה לאינפלציה נמוכה יותר ב-12 החודשים הבאים מאשר זאת החזויה", כך נכתב בהצהרת הריבית. ההודעה המצורפת להחלטת הריבית אף הזכירה את הקשיים העולמיים בשווקים הפיננסים כנדבך מרכזי שהוביל למהלך. בבנק המרכזי הקנדי רואים את התמתנות הצמיחה העולמית כגורם שעלול להפחית את הביקושים לייצוא מהמדינה, שכידוע מייצאת נפט ומתכות למכביר.