ביום שאחרי דו"ח: כלכלנים מנתחים לעומק "זה היה דוח דיפלציוני"

כשעה טרם פתיחת המסחר אתמול ו' התפרסם דו"ח האבטלה בארה"ב ובישר על תוספת של 175 אלף משרות חדשות למשק, לאחר ששכחה הסערה הגדולים מגיבים ומנתחים התוצאות
דניאל קביליו |

יום המסחר האחרון בוול סטריט היה מעניין במיוחד עם פרסום דוח האבטלה שכולם ציפו לו בקוצר רוח. על פי הדו"ח, למשק בארה"ב נוספו 175 אלף משרות (לעומת צפי לתוספת של 165 אלף) ורמת האבטלה עלתה ל-7.6%. המשקיעים שכאמור חיכו לדוח האבטלה על מנת לדעת עם ללחוץ על הכפתור האדום או הירוק, שיחררו אנחת רווחה מסויימת והזניקו המדדים לנעילה של עד 1.4% (S&P500).

אז מה היה כל כך מעודד בדוח האבטלה אשר הצליח, מצד אחד, לגרום למשקיעים לא לחשוש מהפסקת תכנית הרכישות ומצד שני לעכל שמצב התעסוקה משתפר והסנטימנט הכללי הוא חיובי? ג'ון לוצקי, כלכלן ב-MOODYS מסביר:

"השוק אהב את הנתון, דו"ח התעסוקה לא היה "חם" מדי ולא "קר" מדי הוא עמד בציפיות. העלייה בשיעור האבטלה ל-7.6% מאותת ל'פד' כי אין להיות נמהרים בכל הקשור בצמצום תכנית התמריצים".

באשר לאסטרטגייה הנוכחית של ה'פד' אמר הכלכלן "אני חושב שהמשקיע הרצינאלי היום מנסה להעריך מתי תיפסק תכנית הרכישות. לדעתי, ה'פד' מעוניין להפסיק את תכנית הרכישות מהר ככל שניתן, זאת כמובן בתלות ישירה במצב הכלכלה.".

לוצקי התייחס לנתון הקריטי שהופיע בדוח הנוכחי "אין באמת משהו אמיתי שאפשר להסיק מהדו"ח. אולם, ניתן לראות כי זה החודש השני שרוב המשרות שנוספו למשק היו משרות "כפיים" ולאו דווקא משרות שרד. כ-70% מכלל המשרות שנוספו בחודש מאי היו מהסקטורים הללו. בנוסף ניתן לראות שלא היה שינוי בשכר השעתי. כל הנתונים הללו מצביעים על דוח חלש בכל הקשור בהכנסה הפרטית. במידה ולא נראה עלייה שנתית בשכר של של לפחות 4% הצריכה הפרטית תגדל בשיעור נמוך אשר לא תואם את האינפלציה".

לטענה כי דו"ח האבטלה בישר על ירידה בתוספת המשרות במגזר הציבורי וההשפעה על המשק, הכלכלן אמר "הכלכלה ממשיכה לצמוח - הבורסה ברמות שיא, מדד אמון הצרכנים עלה בלי קשר להוצאות הממשלה. אחרי שאמרנו את כל זה, יש הטוענים שתכנית התמרצים מורידה את התמ"ג ב-1%. אני לא כל כך בטוח".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה