דירה למכירה
צילום: איציק יצחקי

הדירה נמכרת ב-70 אלף שקל למ"ר - עלות הבנייה היא 10 אלף שקל למ"ר; כמה עולה לבנות דירה?

מה עלות בנייה בכל מקום בארץ - דוח חדש של לשכת שמאי המקרקעין עושה סדר

עמית בר | (4)

דירה במרכז תל אביב נמכרת בכ-70 אלף שקל למ"ר, אבל כמה עולה באמת לבנות אותה? 10 אלף שקל למ"ר. גם אם נניח שהיא יוקרתית במיוחד ונוסיף את המע"מ ונגזים כלפי מעלה נקבל 15 אלף שקל למ"ר. אנחנו משלמים פי 4-5 יותר מעלות הבנייה, הסיבה היא - מסים, עלות הקרקע ורווחי הקבלן. 

לשכת שמאי המקרקעין השיקה אומדן עלויות בנייה על פי חלוקה גאוגרפית וסוגי מבנים. האומדן הזה, מעריכים בלשכה ישמש ככלי ייעודי לרשויות התכנון, בנקים, חברות מימון ויזמים וישפר וודאות פיננסית ותכנונית

מדובר על אומדן עלויות בנייה שלדברי לשכת השמאים נובע מכך שוועדות התכנון זיהו פערים של עשרות אחוזים בתמחור עלויות הביצוע למ"ר. ההפרשים בעלויות הביצוע למ"ר הובילו במקרים רבים לחוסר כדאיות כלכלית של פרויקטים ועיכוב רב בהוצאתם לפועל וזאת בתקופה בה יש הבנה כי יש להגביר בניה חדשה וכי מיגון נדרש בכל רחבי הארץ.


להורדת קובץ  -אומדן מעלויות בניה של לשכת שמאי מקרקעין בישראל


אומדן העלויות מבוסס על עבודת מחקר מקיפה של ועדה פנימית בלשכה אשר כללה ניתוח נתוני הליווי הפיננסי למאות פרויקטים מהתקופה האחרונה. האומדן החדש מחולק לסוגי בנייה: בניינים נמוכים, גבוהים, רבי קומות, עלות הבנייה לשטח על קרקעי ותת קרקעי, והוא מתייחס לחלוקה לאזורים גאוגרפים.

בלשכה טוענים כי המטרה העיקרית של האומדן החדש הינה לייעל את הדיונים השונים ולהסיר חסם של אי בהירות בנושא עלויות הבנייה. זאת לצד שיפור וודאות כלכלית ותכנונית בהקמת הפרויקטים השונים ובמיוחד במקרים בהם יש מחלוקות אשר גורמות לעיכוב. "האומדן גובש על ידי 20 משרדי ליווי פיננסי מהמובילים בישראל, נאספו נתונים ומידע מהשנה האחרונה, לרבות ניתוח דוחות פיקוח שוטפים מהם ניתן ללמוד על העלות בפועל ולא על סמך הסכמים בלבד. החלוקה לאזורים גאוגרפיים מהותית שכן יש שינויים רבים בעלויות שנובעים מאילוצים רגולטורים, עלויות שינוע חומרים, כוח אדם, זמני עבודה ועוד". 

יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, נחמה בוגין מציינת: "בעקבות התמורות השונות שהמשק הישראלי עובר ובפרט בענף הבנייה, נוצרו פערים מהותיים בין האומדנים השונים לבין העלויות הבנייה הנדרשות בפועל. ההבדלים באים לידי ביטוי כמעט בכל היבטי הבנייה. הצורך לכך עלה מהשטח עוד קודם למלחמה והחמיר בעקבותיה. לאור המצב, הלשכה כגוף מקצועי, אובייקטיבי ומהימן לקחה על עצמה את קידום הנושא והקמה של מגנון תמחור עדכני שישמש את הגורמים הרלוונטיים, יפחית המחלוקות הקיימות, יוביל לקיצור משמעותי של הליכי התכנון וישפר ודאות תכנונית לפרויקטי פנוי בינוי ברחבי המדינה".

קיראו עוד ב"נדל"ן"

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    אנונימי 19/07/2025 12:14
    הגב לתגובה זו
    זה המתכון להשתעבדות של מעמד הביניים
  • 3.
    מטורף סוף סוף מתחילים לספר את האמת סופר בועה בישראל רק חבל שמתחילים לספר את האמת כפסע ליפני הקריסה (ל"ת)
    רועי 19/07/2025 12:09
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    אנונימי 19/07/2025 12:08
    הגב לתגובה זו
    מסכנים הקבלנים מרוויחים רק 2 מ בממוצע ליחידה 100 מר כולל הכניסה ושטחים חיצוניים והיסודות לבניין. קבלן בנה 25 דירות כמה נשאר לו בכיס במיליוניםבמקרה הגרוע 20 מ אבל בישראל כל מחיר היה זוכה עד לשנה זו הציבור מטומטם ולכן הציבור משלם שלום וחנוך גם יחד
  • 1.
    ה10 אלף זאת עלות ישירה יש גם עלויות עקיפות (ל"ת)
    אנונימי 19/07/2025 10:12
    הגב לתגובה זו