מנכל מינהל התכנון רפי אלמליח
צילום: לעמ

עוטף עזה מתרחב: תוכנית חדשה ל-24 אלף תושבים

הוועדה המחוזית דרום אישרה תוכנית מתאר אסטרטגית למועצה האזורית שדות נגב - הכוללת הקמת יישוב חדש, תוספת של כ-4 אלף דירות, הרחבת אזורי תעסוקה ותיירות, ופיתוח מסיבי של תשתיות בעוטף עזה, כחלק מחיזוק ההתיישבות בעוטף; וגם - מה המשמעות ליישובים שיוקמו?



צלי אהרון | (2)


צעד לחיזוק יישובי עוטף עזה: הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה דרום אישרה למתן תוקף את תוכנית המתאר הכוללת למועצה האזורית שדות נגב. מדובר בתוכנית אסטרטגית רחבה, ביוזמת מינהל התכנון ובשיתוף המועצה, שנועדה לתכנן את עתיד האזור בעשורים הקרובים.

התוכנית משתרעת על שטח של כ-113 אלף דונם וצופה אוכלוסייה עתידית של כ-24 אלף תושבים, מדובר על תוספת של כמעט פי שניים ממספר התושבים כיום. המהלך המרכזי בתוכנית: הקמת יישוב קהילתי חדש בשם "אופיר", שיימצא ממזרח לקיבוץ סעד ומצפון לדרך 25.

זהו אחד המהלכים הבולטים בתוכנית, גם מבחינה תכנונית, וגם כסמל למדיניות לאומית של ביסוס ההתיישבות בעוטף עזה.

בנוסף: אזור תעשייה חקלאי


לצד זאת, יתווספו כ-4 אלף דירות נוספות ביישובי המועצה הקיימים, במטרה לאפשר גידול טבעי וקליטת אוכלוסייה חדשה. במישור הכלכלי-תעסוקתי, כוללת התוכנית הרחבה של אזור התעשייה האזורי נ.ע.מ, המשותף למספר רשויות בסביבה.

כמו כן, יוקם אזור תעשייה חקלאי חדש בהיקף של כ-700 דונם בשטח מושב שובה. מהלך שמבקש לשלב בין חקלאות מתקדמת, טכנולוגיה ותעסוקה מקומית.בתחום התיירות, מציעה התוכנית פיתוח מוקדי אירוח כפרי ותיירות במספר יישובים, בהם שוקדה, יושיביה, סעד ועלומים.


יוקמו מתחמים לתיירות פנים, לצד שבילים ומסלולי הליכה בנוף הפתוח, בראשם אזור יער שרשרת, פארק נחל גרר, שנועד להוות מוקד טבע, נופש ופנאי לתושבי המועצה והאזור כולו.

מטרת התוכנית, לפי מינהל התכנון, היא להעניק למועצה האזורית שדות נגב אופק תכנוני ברור, עם כלים לצמיחה ברת־קיימא תוך שמירה על השטחים הפתוחים ואיכות החיים של התושבים.


השקעה אסטרטגית


אישור תוכנית המתאר לשדות נגב עשוי לייצר מנוע צמיחה כלכלי חדש בעוטף עזה, עם השפעה רחבה על שוק העבודה, שוק הקרקעות וההשקעות האזוריות.

ההרחבה המשמעותית של אזורי תעשייה,כולל הקמת אזור תעשייה חקלאי בהיקף של כ-700 דונם, לא רק תוסיף מאות מקומות עבודה, אלא עשויה למשוך שחקנים עסקיים מתחום האגרו-טק, הלוגיסטיקה והייצור הקל, שיחפשו להקים פעילות בסביבה מועדפת ומסובסדת.

במקביל, תוספת של כ-4 אלף דירות בעשרות יישובים, בנוסף להקמת יישוב חדש - צפויות להעלות את הביקוש לשירותים, לתעסוקה מקומית ולתשתיות תחבורה ומסחר.

המשמעות: הזרמת תקציבי פיתוח ממשלתיים וביקוש יזמי מוגבר, שיכולים להפוך את האזור ממוקד ספר בטחוני, לאזור כלכלי מתפתח עם פוטנציאל נדל"ני ברור.

כבר כיום ניכרת מגמה של כניסת יזמים פרטיים לתחום האירוח הכפרי, כאשר הרחבת השימושים התיירותיים לפי התוכנית. במיוחד ביישובים כמו שוקדה ויושיביה - עשויה להפוך את העוטף ליעד מבוקש גם מבחינת השקעות תיירות ואירוח.



יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה דרום, עודד פלוס, מסר: "תוכנית המתאר הכוללנית למועצה האזורית שדות נגב הינה צעד משמעותי בקידום עתיד המועצה והאזור כולו במיוחד על רקע אירועי השבעה באוקטובר. התוכנית מייצרת פלטפורמה למשיכת אוכלוסיה חדשה ובין היתר הקמתו של ישוב חדש".


מתכננת מחוז דרום במינהל התכנון, מיכל מריל, מסרה: "תוכנית המתאר הכוללנית מהווה אבן דרך משמעותית בפיתוח העתידי של מרחב הנגב המערבי ותאפשר את חיזוק המועצה והמשך הצמיחה במכלול ההיבטים, מגורים, תעסוקה ותיירות תוך שמירה על השטחים הפתוחים והבטחת איכות חיים".

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    נועה 13/07/2025 18:56
    הגב לתגובה זו
    אנחנו כבר לא בחומה ומגדל גם לא בעוטף.
  • 1.
    אנונימי מהדרום 13/07/2025 18:14
    הגב לתגובה זו
    איזה יופי הם יוצרים תוכניות להרחיב את המגן האנושי שהממשלה יצרה נגד טיפטופים ומחבלים