מתחברת למערב: סין מצטרפת למועדון המטבע האקסקלוסיבי
בשנים האחרונות העולם עובר שינויים רבים מבחינה כלכלית, פוליטית ואף דתית, וישנן פרשנויות שונות מכל כיוון ותחום. לטעמי, אחד הגורמים המשפיעים ביותר בשנים האחרונות, אשר יהפוך לשחקן מרכזי ודומיננטי יותר ויותר בכל תחום ותחום באופן הדרגתי, זו סין. כולם יודעים שכוח כלכלי וכוח פוליטי הם זיווג רב עוצמה המוליד מעצמות אשר השפעתן על האנושות הינה מכרעת לרוב.
לעיתים השינויים הגדולים באים לידי ביטוי במעשים קטנים אשר נעלמים מעיני רוב. לדעתי, שינוי כזה קרה ממש עכשיו, ומצריך מעקב מקרוב הן מבחינת שוק המניות הסיני שחווה רכבית הרים תשואתית ועשוי לשוב להיות אטרקציה מרכזית בפארק השעשועים המוניטארי העולמי והן מבחינה מדינית ותרבותית. ומכאן, פנינו ל-SDR.
Special Drawing Rights - סל מטבעות שנועד לשמש את המעצמות הגדולות בעולם, בין היתר, כמקור הלוואות זול במיוחד ביחס לאלטרנטיביות במצבים מסוימים. הוא אינו נגיש לכל מבקש, ומחושב על בסיס כל המטבעות החברים בו.
ב-30 השנים האחרונות, רק פעם אחת חל שינוי חברות במועדון האקסקלוסיבי הבינלאומי. בשנת 1999, אז החליף האירו את המארק הגרמני והפרנק הצרפתי. ללא התחשבות בשינוי טכני זה, ניתן לומר כי ארבעת המטבעות המובילים בעולם (אירו, ליש"ט, ין יפני, דולר אמריקני) למעשה שלטו בסל ה-SDR מאז שנת 1973, בה נזנח הזהב כבסיס על ידי קרן המטבע העולמי (IMF).
- סין מרחיבה את התמיכה ביואן באמצעות הנפקת שיא של אג"ח בהונג קונג
- מכה ליואן: החברות הסיניות יחלקו 13 מיליארד דולר כדיבידנד ברבעון הראשון
לחובבי הפוקר אפשר לומר שבשולחן של ארבעה שחקנים שמשחקים שעות התיישב שחקן חדש עם כמות גדולה של צ'יפים, ועכשיו, המשחק צפוי להשתנות מעט. יש לציין שסין אינה עומדת בכל הקריטריונים שמכתיב ה-IMF לחברות ב-SDR. אולם, השימוש ביואן הולך וגובר וכן מניח הדעת בהחלט בכל הקשור ל-IMF.
חלקו של היואן בכמות התשלום הבינלאומית עולה בהתמדה ועומד על כ-2.5%, כשבתחילת השנה עמד השיעור על 2.17% ובתחילת 2014 עמד על כ0.63%. התקדמות מטאורית לכל הדעות. בדרך למעלה חלף בקלילות מעל הדולר האוסטרלי, הקנדי ולאחרונה הין היפני. כשמעליו ניצבים כאמור, הליש"ט, האירו והדולר האמריקני עם 7.9%, 28.5% ו-44.7% בהתאמה.
הסעיף העיקרי בו היואן אינו עומד בקריטריונים של הIMF הוא שקיפות הדיווחים על רזרבות המטבע של סין, הבא לידי ביטוי למשל בהצמדה של היואן לדולר האמריקני ביחס של 6.2 ל-1 במשך כשנתיים עד לאוגוסט האחרון - מאמץ אשר עלה לסינים במעל לשמינית מיתרות המט"ח הדולריות שלהם, עד אשר החליטו להוריד את שווי היואן לעומת הדולר האמריקני ליחס של 6.4 ל-1 בשתי פעימות.
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מבחינת הסינים, מדובר בצעד לגיטימי לעבר שוק מט"ח חופשי יותר במקביל לשיפור בשקיפות, אך עבור העולם האירוע נתפש כהמשך במלחמת המטבעות והפגנת כוח. ובכן, חשוב לומר שבזמן שסין לא דיווחה על עליות ביתרות הזהב ברשותה במהלך השנה, פתאום באמצע השנה גדל המלאי בכ-600 טון.
המהלך לצירוף סין למועדון האקסקלוסיבי של ה-SDR הינו אמירה פוליטית בראש ובראשונה, אך אפילו ממעט הנתונים המוצגים כאן קשה להעריך האם מדובר במהלך שנובע מפחד בשל ההתקדמות המטאורית (של אומה אשר עד לא מזמן התפרנסה מתפירת נעליים ע"י ילדים) או מניסיון לחנך את הילד החדש לפני שהגולם יקום על יוצרו.
עושה רושם שמדובר בחבורת גמדים המבקשים לגנוב אבן יקרה מתחת לאפו של הדרקון האיום בספרו של טולקין, ויש לקוות שההמשך לא יהיה דומה בשום צורה לעלילת הספר ההוא.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.