
רווחים מול בטיחות הנוסעים: מה עומד על הכף במשבר של בואינג
שלושה שבועות אחרי התקלה החמורה הנוספת במטוס בואינג 737 מקס, מאפשרת רשות התעופה הפדרלית להחזיר את מטוסי הדגם לפעילות. מה גרם לתקלה, איך הגיבה המניה, מה גילו החוקרים, ואיך יסתיים מאבק האיתנים בין החברה לרשויות, שבמרכזו עומדים כסף גדול, מוניטין, ומעל הכל - הנוסעים
לפני כשלושה שבועות אירעה תקלה חמורה במטוס בואינג 737 מקס של אייר אלסקה כאשר אחת מדלתות החירום של המטוס התנפצה ונתלשה ממקומה. האירוע הסתיים לבסוף בנס, וה-FAA, רשות התעופה של ארה"ב, הודיעה על קרקוע כל המטוסים מדגם זה במדינה.
היום הודיעה ה-FAA כי היא עוצרת את התוכנית של בואינג BOEING להרחבת ייצור מטוסי 737 מקס, אך עם זאת סללה את דרכה של החברה להחזרת מטוסי הדגם הקיימים לפעילות בימים הקרובים. אבל מאחורי הקלעים ממשיכה להתנהל דרמה של ממש כשעל הפרק החברה, הרשויות, כסף גדול ומעל הכל – הנוסעים ובטיחותם.
מטוסי בואינג. צילום: בואינג
שורש הבעיה – הגדלת מיקור החוץ
הארט סמית', מהנדס עובד בואינג כתב בשנת 2001 ״נייר לבן״ (סוג של מסמך עדות) שזעזע את עובדי והנהלת בואינג, ובו טען כי ביצועי בואינג כיצרן מטוסים ראשי לא יוכלו להיות טובים יותר מביצועיו של הספק הפחות מיומן והנחות ביותר של החברה. בכדי להתרכז בהרכבה הראשית של המטוסים, ובכדי לחסוך בהוצאות, בואינג נקטה יותר ויותר במדיניות מיקור חוץ של הוצאת מכלולים ראשיים במטוסים ליצרני משנה בארה״ב וברחבי העולם כולו. בואינג לא סיפקה תשתיות נאותות לאותם יצרנים בכדי להבטיח את טיב הייצור ברמה הגבוהה הדרושה בעולם התעופה על פי הנחיות ה-) FAAרשות התעופה הפדרלית), ומדיניות זו גם הקשתה על בקרת טיב איכות הייצור במפעלי הספקים ברחבי העולם.
טיסת הבלהות של אייר אלסקה
טיסת בואינג 737 מקס של אייר אלסקה, במהלכה התעופפה דלת המטוס בגובה של כ-4 ק״מ במהלך ההמראה בפורטלנד, ארה״ב, היכתה גלים בתחילת ינואר ושוב העלתה את בואינג לכותרות. האירוע פוגע שוב במוניטין של החברה ומכה בה לאחר שתי התרסקויות קודמות של דגמים 737 מקס בשנים 2018 ו-2019, אירועים שבהם נהרגו 350 נוסעים. במהלך ההמראה נקלע המטוס לסערה בגובה נמוך יחסית, רעידות פקדו את מבנה המטוס, הדלת נתלשה, וכך הנוסעים הנסערים מצאו את עצמם חשופים ליניקת אוויר מתוך המטוס החוצה. למרבה המזל, הנוסעים היו עדיין חגורים למושבם והאירוע הסתיים בנזק מזערי - באובדן טלפונים ניידים שנשאבו החוצה ובנוסע שחולצתו נשאבה מעל לגופו. אילו קרה האירוע בגובה רב יותר במהלך שיוט המטוס בטמפרטורה של מינוס 51 מעלות צלזיוס, בהיעדר חמצן ובהפרשי לחצים גדולים יותר, המטוס היה מתבקע והנוסעים היו נספים כולם. המטוס היה רק מספר חודשים בשירות והספיק לבצע כ-190 טיסות עד התפרקות הדלת. ה-FAA הורתה לקרקע מיד 171 מטוסי 737 מקס 9, מהדגם בו קיימת דלת הפלאג לצרכי בדיקות וחקר תקלה, אלפי טיסות בוטלו ברחבי העולם והאיום על המוניטין של בואינג צף מחדש. יום אחד של קרקוע המטוסים מוערך בנזק של 1-2 מיליון דולר, לחברות התעופה ולבואינג.החוקרים מצאו ממצאים קשים
בדגמי 737 מקס 9, בואינג מאפשרת לחברות התעופה להתקין דלת פלאג במקום הדלת האחורית. מדובר בדלת קלה יותר שאינה מאפשרת פתיחת חירום ואינה הכרחית לפתיחת חירום במידה וכמות המושבים במטוס מופחתת לרווחת הנוסעים. מקטע הדלת מיוצר על ידי בואינג במיקור חוץ בחברת SPIRIT SPIRIT AIRLINES בארה״ב. חיבור דלת הפלאג נעשה באמצעות 4 מחברים ו-12 מתאמים בצידי הדלת. דלת הפלאג מיועדת לפתיחת תחזוקה בלבד בחברת התעופה.
מה באמת מעניין את מנכ"ל בואינג?
מאחורי הקלעים מתנהל מאבק איתנים בין בואינג לרשויות התעופה בארה״ב על הגדרת התקלה כבעיית איכות הייצור, מה שמעלה את השאלה - האם בטיחות הנוסעים נמצאת לנגד עיניו של מנכ"ל בואינג במקום הראשון, גם כאשר מאזן החברה עלול להיפגע קשות על ידי ביצוע תיקונים הדרושים בכדי לשפר את בטיחות הנוסעים? בבחינה הנדסית של אופן חיבור דלת הפלאג, ניכר כי בשיקולי התכן מהנדסי ומנהלי בואינג העדיפו את הוזלת הפתרון ההנדסי על ידי התקנת דלת הפלאג מהצד החיצוני של המטוס, דבר המאפשר גם תחזוקה קלה יותר לחברות התעופה בהחלפת מושבים מעת לעת. חסרונה של ההתקנה החיצונית הוא בהיותה תלויה בטיב תכן החיבור והקשיחים. אילו הייתה מבוצעת התקנה פנימית של דלת פלאג הגדולה במידותיה מהפתח ובהיותה נשענת על המשקוף אינה יכולה להישלף, לא היינו מדברים עלנוסע שחולצתו נתלשה מבעד לדלת פרוצה במהלך טיסה שהסתיימה בנס. לחברה המתחרה איירבאס פתרון התקנת דלת בשיטה הבטוחה יותר לנוסעים. לאור מידע זה, האם זוהי בעיית איכות או שתכן בטוח יותר נדרש? ברגים רופפים שנמצאו גם במטוסי 737 מקס 9 אחרים, יכולים להצביע על תקלת תכן הגורמת להתרופפות הברגים במהלך הטיסה עקב חוסר מומנט הידוק מספיק, אי אבטחת הברגים, או עקב תנועת מבנה גמיש בין חלקי המטוס המביאה להתרופפות הברגים ברעידות המטוס הקורות במהלך הטיסה ובעיקר במהלך רעידות קשות המתעוררות בכניסת המטוס לכיסי אוויר או סופות בגובה רב.האם הרשויות חזקות מספיק?
כאמור, מאבק איתנים מתנהל כעת על מוניטין, בטיחות נוסעים, תקציבים אדירים, מאזני חברה, משרות מנהלים ומחיר מניית בואינג בבורסות העולם. מאז תחילת המשבר האחרון נפלה מניית בואינג ב-20% משיאה לפני המשבר. בואינג החלה לאבד הזמנות מטוסים לטובת חברת איירבאס ומאבדת מוניטין כיצרנית המובילה בעולם.
- 1.כתבה יפה וכתובה היטב. (ל"ת)שי.ע 25/01/2024 22:01הגב לתגובה זו