EER הישראלית תסלק פסולת רדיואקטיבית מצ'רנוביל
חברת EER הודיעה היום (חמישי), כי חתמה על הסכם שת"פ עם חברת דורטק - אחת החברות המובילות בארה"ב בתחום כילוי אשפה רדיואקטיבית - לניהול פרויקטים בינלאומיים להקמה והפעלה של מתקני כילוי פסולת רדיואקטיבית (ברמה קרינה נמוכה) על בסיס טכנולוגיית ה-PGM של EER. החברות אף הודיעו, כי הפרויקט הבינלאומי הראשון אשר הן ינהלו במשותף יהיה בצ'רנוביל.
חברת DURATEK, אשר המטה הראשי שלה פועל בקולומביה, מרילנד, סיימה את שנת 2004 עם הכנסות של כ-300 מליון דולר. החברה מציעה מגוון פתרונות לטיפול בפסולת רדיואקטיבית ועם לקוחותיה נמנים משרד האנרגיה האמריקאי, משרד ההגנה האמריקאי, כורים גרעיניים, אוניברסיטאות, בתי חולים ומעבדות בארה"ב.
נשיא EER, משה שטרן אמר עם החתימה על ההסכם, כי "ההחלטה של DURATEK לאמץ את הטכנולוגיה שלנו, היא אבן דרך משמעותית בהתפתחותה של EER ובהפיכת טכנולוגיית ה-PGM לסטנדרט בינלאומי". שטרן ציין, כי "עוצמתה של DURATEK בשוק האמריקאי תסייע ל-EER למנף את הטכנולוגיה פורצת הדרך שלה ,שפותחה בשיתוף מדענים ממכון קרוצאטוב ומכון ראדון ברוסיה, לניהול פרויקטים מסובכים ומורכבים ברחבי העולם".
כאמור, הפרויקט המשותף הראשון של שתי החברות הוא פרויקט כילוי פסולת רדיואקטיבית (ברמת קרינה נמוכה) בכור האטומי בצ'רנוביל. כזכור לפני מספר חודשים הודיעה EER הישראלית כי חתמה על מיזכר הבנות בדבר השתתפות בפרויקט בינלאומי בכור הגרעיני בצ'רנוביל. מ-EER נמסר, כי ועדה בינלאומית שכללה מדענים בעלי שם עולמי, בחרה בטכנולוגיה שלה, לאחר שבחנה טכנולוגיות רבות לצורך הטיפול בפסולת הרדיואקטיבית כתוצאה מאסון צ'רנוביל.
הממשלה האוקראינית הודיעה, כי פרויקט זה הוא בשיטת ה-BOT לתקופה של בין 20 ל-25 שנים. ב-EER מעריכים, כי ההכנסה השנתית מהפעלת המתקנים שיבנו על פי מיזכר ההבנות האמור תעמוד על 35 מליון דולר לשנה, לאורך כל תקופת ההסכם. לדברי פרופסור ולרי גנדיינקו, שהינו ראש התחום לטכנולוגיות מתקדמות במכון קרוצאטוב, פרויקט זה ייצר מקומות עבודה רבים באוקראינה ומרבית מרכיביו ייוצרו באוקראינה.
ב-EER מציינים, כי בפגישתו האחרונה של נשיא אוקראינה, ויקטור יושצ'נקו, עם נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש לפני כשבועיים בוושינגטון, סיכמו השניים כי ארה"ב תכלול במסגרת חבילת הסיוע לאוקראינה גם מימון עבור פרויקט צ'רנוביל.
חברת EER הוקמה בשנת 2000, והיא מחזיקה בטכנולוגיה פורצת דרך בתחום סילוק פסולת רדיואקטיבית ברמת קרינה נמוכה, פסולת רפואית ופסולת עירונית. הפתרון של החברה מבוסס על טכנולוגית Plasma Gasification Melting שפותחה על ידי מדענים ממכון המחקר היוקרתי קורצ'טוב ברוסיה. בימים אלה משלימה החברה את הקמתו בישראל של המתקן הדגמה ראשון בעולם אשר יפעל בטכנולוגיה זו (ויטפל בפסולת עירונית בלבד). המתקן אשר נבנה בשפרעם יהיה בקיבולת של בין 500 ל-1000 קילו בשעה וישמש כמתקן הדגמה בעיקר לגורמים בינלאומיים אשר יתעניינו ביישום הפתרון ברחבי העולם.
בעלי המניות ב-EER הם אורדן תעשיות, המחזיקה בכ-20%, SFK המחזיקה בכ-8.5%, SFK טכנולוגיות, המחזיקה בכ-3% וכן קרנות בניהול החברה, המחזיקות בכ-% 4.4 נוספים, חברת השקעות יפנית מחזיקה בכ-14%, קבוצת המייסדים הכוללת את משה שטרן, (נשיא החברה) מחזיקה בכ-37% , חברת השקעות קוריאנית מחזיקה בכ-9%.