ראיון

אדם שוב: "מבין משרדי הפרסום הגדולים, אולי 3 יבצעו קמפיין מדיה חברתית טוב"

מנכ"ל ריפרש מסכם שנה מוצלחת מבחינתו, בשיחה עם אייס: "אנחנו מייצרים תוכן מוצלח, לא מודעה שתדחוף לגרון הלקוח את המוצר; עמלות המדיה הן רעה חולה בענף. אצלנו אין משחקים, לא לוקחים שקל יותר מהלקוח"
משה בנימין | (34)

אדם שוב, עיתונאי לשעבר מתנהל כיום כהגדרתו כחצי איש PR. כיאות לכזה הוא מתחיל את הראיון מיד בקידום הנושא החשוב מבחינתו, קמפיין בנק לאומי (מיליון סיבות טובות) ומציג בפניי את מכתב התודה (המרשים יש לציין) שנשלח אליו מגליה מאור ובו שביעות רצונו של הבנק מהצלחת המהלך.

שוב שהחל את קריירת התקשורת העצמאית שלו ביום שאחרי העיתונות, מחדר בקצה המסדרון במשרדי 'מגדל שוקי הון' עם עובד וחצי, מתחיל את 2011 לאחר שנה שבה המדיה החברתית הגיעה לנקודת רתיחה. 2010 חייכה לשוב זו הייתה השנה שבה ריפרש, משרדו המתמחה במדיה חברתית רשם זינוק משמעותי וכיום מטפל המשרד במספר לקוחות מובילים כמו בנק לאומי מפעל הפיס ו-AIG ומעסיק כ-15 עובדים. עד כמה חברות כמו שלך מאיימות בתחום המדיה החברתית על משרדי הפרסום הגדולים?

"אני חושב שהחברות נוגסות בתקציבי פרסום ושיווק אבל נוגסות לא פחות בתקציבי PR. התעשייה שלנו נמצאת בעמק שבין תעשיית הפרסום והשיווק וה-PR. כיום בתחילת 2011 אני לא יכול להגיד על מי זה ישפיע יותר, על תעשיית הפרסום או תעשיית יחסי הציבור. בשנים קודמות עבדנו לצד משרדי הפרסום ויחד איתם ואז ב-2010 התעשייה נכנסה למצב מלחמה. ממצב שלקחו אותנו כספקים הפכנו בן לילה לאויבים ומתחרים, אבל עדיין יש לא מעט משרדי פרסום גדולים שעובדים יחד אתנו. חלק מהם חתכו מאיתנו באגרסיביות ולא רוצים שנעבוד עם הלקוחות שלהם, אבל זה מקובל בשוק שיש בו סחר חופשי".

אתה יודע איזה 'כובע' יש לך על הראש, של חברת PR או מדיה חברתית ופרסום?

"התשובה במקרה שלי לפחות, היא חד משמעית, 50% PR ו-50% פרסום. בגלל שה-DNA שלי הוא של עיתונאי וזה לא השתנה כנראה. כשאנחנו עושים מהלך או קמפיין אנחנו בוחנים אותו גם בעיניים של מפרסמים וגם בעיניים של PR ויש דוגמאות: קח למשל את המקרה שבו גליה מאור רצתה להודיע שהיא פורשת המרוץ על לראשות בנק לאומי והם באו אליי ושאלו איך אנחנו משתמשים בכלים שיש לנו בתוך הפרשה העדינה הזו. בהתייעצות שהיתה בינינו לבין אבירם כהן דובר הבנק הוחלט: לא מכנסים מסיבת עיתונאים וגליה כותבת על זה טור בבלוג של בנק לאומי וכך קרה. התוצאה היתה מדהימה מבחינתנו: למחרת היום כל העיתונות הכלכלית לקחה את הטור של גליה מאור והדפיסה אותו מילה במילה ושנית, אף אחד לא היה יכול לעוות את דבריה או להוציא אותם מהקשרם, כמו שקורה לפעמים כשזה עובר בצינור של עיתונאי משום שהדברים קיימים ברשת, במקור. לא יכלו להציק לה בשאלות קשות מדי כי הייתה לה מדיה משלה והיא לא ניצבה בפני כל 'להקת העיתונאים צמאי הדם' וחוץ מזה גם החמיאו לבנק על חדשנותו שכמו ארגונים מסחריים גדולים באירופה ובארה"ב הם יודעים להשתמש בבלוג של הפירמה לצרכיו התקשורתיים".

הכול נשמע טוב ויפה אבל זה נשמע כאילו אתם הופכים את כל המקצוע למלאכותי על חשבון התקשורת האמיתית בין בעלי תפקידים לעיתונאים שמתפקידם לשאול את השאלות הקשות?

"תראה, לדעתי המהפכה הגדולה שאנחנו נמצאים בה עכשיו לא עושה טוב לעיתונות, ואני אומר זאת כעיתונאי לשעבר. אנחנו נמצאים בעיצומו של תהליך שבו מבוזר הכוח הגדול שהיה מרוכז בידי העיתונאים. חלקים מהכוח הזה עוברים למי שעד עכשיו צרך את המוצר של העיתונאים - הגולשים. גליה מאור לא ברחה משאלות, היא כתבה הכל בבלוג שלה ויש שם מקום לשאול שאלות והיא גם ענתה שם לשאלות, אבל וויתרה על המתווך שקוראים לו עיתונאי והצינור המאוד מסוכן לפעמים - שנקרא עיתונות".

אתה מגדיר את עצמך כ-50% פרסום ו-50% PR, למעשה מדובר בהיבט פרסונאלי. ה-DNA של חברת המדיה החברתית ייגזר מהעומד בראשה?

"באופן חד משמעי אפשר לומר שלא במקרה בראשות שני משרדי המדיה החברתית הבולטים עומדים 2 עיתונאים לשעבר (שגיא חמץ. מ"ב) כי האמת היא שכדי לעשות מהלך שיווקי, פרסומי היום אתה חייב להבין ולהבין לעומק את גלי ההדף שסביב העולם הזה שנקרא שיווק ופרסום ועיתונאים באים עם ההבנה הזו. הם מבינים לא איך לדחוף לאנשים מידע אלא איך לעניין אותם. בעולם הפרסום, וזה טבעי, אנחנו חיים בעולמות של הארד-סייל: 'קנה עכשיו, במבצע' וכו'..בעולם החדש שבו אנו חיים עכשיו אנשים בוחרים אם להיחשף לפרסומת. כשבן אדם נחשף למסר פרסומי בפייסבוק זה אחרי שהוא לחץ מרצונו הטוב 'לייק' ולא כמו בעיתון שבו הוא נאלץ לקבל את המידע הפרסומי. DNA של עיתונאי הוא כזה שיודע איך לייצר תוכן מצוין ומעניין שנותן ערך למי שקורא אותו ולא איך לייצר מודעה שתדחוף לגרון של הלקוח את המוצר, וזה בבירור משפיע על העבודה שלנו".

בענף הפרסום תופסים אתכם כבוטיק עם התמחות. כמה זמן אתה חושב שייקח למשרדים הגדולים להוציא אתכם מהמשחק אם במהלכי השתלטות ורכישה או על-ידי זה שירוקנו אתכם מתקציבים?

"אם המשמעות של המילה בוטיק היא שאנחנו עושים עבודה ממוקדת, טובה ועם יחס אישי אז אני מקבל את זה כמחמאה. אם בוטיק הכוונה היא להגיד שאנחנו חסרי משמעות בשוק אז צריך רק להסתכל על רשימת הלקוחות והיקפי הפעילות ולהבין שהמציאות מספרת סיפור אחר.

"זה לא סוד שמשרדי הפרסום ומשרדי יח"צ ביצעו ניסיונות בשנתיים האחרונות לרכוש אותנו וחברות דומות אחרות. זה לא קרה עד עכשיו, ולא כי יש לי איזושהי התנגדות עקרונית לזה. לא הייתה הצעה נכונה שכללה בתוכה משהו שיביא ערך מוסף אמיתי ללקוחות שלנו וגם כזו שתהיה מעניינת עסקית. אם הייתה כזו יכול להיות שהיינו לוקחים אותה. אני לא רואה תהליך שבו משרדי הפרסום המובילים ידרסו אותנו. עד עכשיו רק משרד פרסום אינטראקטיב הצליח לקחת לנו תקציב ולא ננקוב בשמו. לקוחות מבינים שסוג ואיכות הטיפול שהם יקבלו בסוכנויות עצמאיות שזו ההתמחות שלהם נמצא ב-LEVEL הרבה יותר גבוה ממה שהם יקבלו במפעל ענק. בינתיים אנחנו ממשיכים עצמאית ואנחנו צומחים בסדרי גודל שמשרדי האינטראקטיב בתחילת דרכם לפני 10 או 15 שנה יכלו רק לחלום עליהם. מדובר במאות אחוזים כל שנה וזה לא מ-5 שקלים ל-10 שקלים".

אתה טוען שקצב הצמיחה של משרדי המדיה החברתית גדול לאין ערוך לעומת משרדי האינטראקטיב בתחילת דרכם?

"כן, אבל במונחי היקף פעילות, לא במונחי מספרים במדיה. זה לא סוד שבתעשיית הפרסום המספרים הגדולים נמצאים בעמלות המדיה. בעיניי זאת רעה חולה, לעסו אותה מכל הכיוונים, ולעסו את בעיית השקיפות בה, אני יכול לומר לך לפחות לגבינו שבכל מה שקשור למדיה למשל, אנחנו אומרים ללקוחות כמה הם משלמים עמלה ולא מקבלים שקל יותר ולא שקל פחות, אצלנו אין את המשחקים האלה".

ומה קורה כאשר אתם קונים מדיה דרך גופי המדיה של עולם הפרסום?

"אנחנו מקבלים לפעמים עמלות גבוהות יותר כי אנחנו חיים בעולם הפרסום ושם, ברומא התנהג כרומאי. אתה לא יכול לחיות בעולם הזה ולעשות 'לא ראיתי, לא שמעתי, לא ידעתי' אבל כשאנחנו רוכשים את המדיה באופן ישיר הלקוחות יודעים בדיוק מה היקף העמלה שלנו".

משרדי פרסום הודו בעבר שבכל הקשור לדיגיטל הם נתפסו לעיתים לא מוכנים אבל מאז הכול השתנה והם יישרו קו. זה מה שיקרה גם במקרה שלכם במדיה החברתית?

"אנחנו מהצד השני התחלנו בעצמנו להיכנס לתחומים שהם פרסום מובהק לכל הדעות. אנחנו עושים עבודה מאוד יסודית בפילוח המדיה והאופטימיזציה עבור הלקוחות. אצלנו למשל לא תמצא מדיה שנקנית במשקל כמו במשרדי הפרסום. אגב, אני אומר בצורה הכי פתוחה וגלויה חלק ממשרדי הפרסום התחילו לעשות עבודה מצוינת בתחום הזה אבל עדיין, רק 3 משרדים מהעשירייה הראשונה עושים עבודה טובה עבור הלקוחות שלהם במדיה החברתית ועדיין - לא עד הסוף. בחלק מהמקרים הפעילות מעט מורכבת בגלל ניגוד האינטרסים בין הצורך לרכוש הרבה מדיה לבין הצורך שיש להקדיש כסף לפעילות שכזו שהיא יקרה בניגוד למה שנהוג לחשוב".

מדברים הרבה על מדיה חברתית. כמה כל השוק הזה מגלגל ב-2010?

"אם אתה כולל את המדיה שנרכשה בזירות המדיה החברתית אז זו לא תהיה הגזמה להגיד שמדברים על %10 או 20% מעוגת הפרסום באינטרנט (כ-90 מיליון שקלים. מ"ב). אפשר לומר שהחברות הבולטות בתחום הזה הרוויחו יפה מאוד בשנה האחרונה".

קמפיין בנק לאומי שלכם - הדבר המרכזי ביותר שעשיתם, התחיל עם פידבק חיובי ומשהו קרה לו בדרך. כותבים באתרים מובילים, גולשים בפייסבוק ואחרים יצאו נגדו בגלל טענות לניצול פופוליסטי של עמותות המשוועות לתרומות

"קודם כל בוא נעשה סדר. מתוך 1600 איזכורים באינטרנט 97% היו אזכורים חיוביים ורק 3% שליליים. יותר מזה, אם תסתכל על סרטון שהפיק אחד הפעילים נגד הקמפיין תראה שהוא קיבל 1500 צפיות. בערוץ היו-טיוב של הפרויקט אנחנו מדברים על 2.1 מיליון צפיות. אז אם אתה שואל אותי, בשורה התחתונה המספרים מעידים לאן נושבת הרוח".

ובכל זאת אתה מודע לעובדה שטור מוביל באתר אינטרנט זוכה לתהודה רבה יותר מכל אזכור חיובי כלשהו "תראה, היו אזכורים חיוביים ושליליים גם במדיה המסורתית. לעצם העניין, אני חושב שחלק מהביקורת שנאמרה בפרויקט הזה היא ביקורת שראוי להקשיב לה. אני בטוח ויודע שהבנק ואנחנו לקראת הפרויקט בשנה הבאה ננתח את כל דברי הביקורת שנאמרו לצד הדברים החיוביים. אני לא חושב שצריך לעצום עיניים ולהגיד יש לנו 2 מיליון צפיות ביו-טיוב אז לא מעניין אותנו מה יגידו המבקרים, רחוק מזה. אנחנו בהחלט מתכוונים להקשיב לדברי הביקורת שנאמרו".

"צריך להבין, העמותות האלו נאבקות יום יום, שעה שעה על תרומות. הן מחפשות תורם ואלו תורמים לפי מטרה וניצבים מול מסכן א' או מסכן ב', או מול מטרה ראויה א' ומטרה ראויה ב'. התלוננו למשל על למה עמותות צריכות לגייס מפורסמים ועל ה'כוכב נולדיות' של הפרויקט. הגברת נאווה ברק מקדמת את על"ם, צביקה הדר ועלמה זק מקדמים עמותה שעוזרת לילדים זה פסול שהאנשים המפורסמים האלה, במקום לדאוג לכיסם הפרטי נרתמים לעזור גם לעמותות? זה הופך את זה לכוכב נולד? בעיניי זה מקסים שאנשים מפורסמים מוכנים לנדב את זמנם ואת פרצופם למען מטרה ראויה. אני לא רואה בזה משהו שלילי ואם זה חיובי בחיים האמיתיים זה חיובי גם באינטרנט".

תגובות לכתבה(34):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 34.
    אבי נמני 17/01/2011 03:16
    הגב לתגובה זו
    ארליכית אוהבת אתכם ריפרשים!
  • 33.
    זאביק 16/01/2011 20:39
    הגב לתגובה זו
    אדם, ברוך הבא למרכז הנפשות הטהורות והמפרגנות - תעשיית הפרסום. קח נשימה עמוקה, תתעלם מכל הקנאים, ותמשיך לעשות את מה שעשית מעולה בשנתיים האחרונות: תשאיר אבק למתחרים ותעשה עבודה מצויינת.
  • 32.
    רוני 16/01/2011 16:22
    הגב לתגובה זו
    שנה מדהימה. השכנים
  • 31.
    אורלי חיון 16/01/2011 16:20
    הגב לתגובה זו
    אתה מוכשר בטירוף ועושה דברים יפים ומרגשים. רוץ קדימה. אוהבת
  • 30.
    יוסי 16/01/2011 13:55
    הגב לתגובה זו
    כל כך הרבה שחצנות לא נראתה מזמן. האיש הכניס את לאומי לסחרחורת שלילית בקמפיין העמותות. ניהל בכשלון חרוץ את סגירת הוול של הבנק כשהציבור הביע מחאה (רק על זה היה צריך לאבד את התקציב) ומוכר אפליקציות חסרות כל קריאטיב ללקוחות שלא מבינים כלום. פתאטי
  • 29.
    *+* 16/01/2011 13:38
    הגב לתגובה זו
    $
  • 28.
    אנטיפט לקקן 16/01/2011 13:33
    הגב לתגובה זו
    המדיה החברתית הינה במובנים מסויימים חזרה של המבוגרים לעולם הילדות. למי שאין מה להציע מלבד תחמנות וגלגול עיניים זה מתאים בול.
  • 27.
    תותח עללל (ל"ת)
    ריבי 16/01/2011 11:28
    הגב לתגובה זו
  • 26.
    א' 16/01/2011 11:28
    הגב לתגובה זו
    מביך כמעט כמו האיור
  • 25.
    יואב כהן 16/01/2011 09:28
    הגב לתגובה זו
    קודם כל תלמד איך מטפלים במיני משברים כגון דף הבית של לאומי ...תחזור לדה מרקר קפה שם תקבל את הבמה התאורטית שלך .
  • 24.
    רועי 16/01/2011 08:54
    הגב לתגובה זו
    שיהיו כאן חברות רציניות בתחום המדיה החברתית כמו באמריקה. ריפרש ללא ספק לקחה את העסק עשר דרגות למעלה ועל זה צריך להסיר את הכובע.
  • 23.
    כפרה 16/01/2011 03:36
    הגב לתגובה זו
    אוהבת אותך
  • 22.
    מאיר 15/01/2011 21:32
    הגב לתגובה זו
    כדרכו של אדם שוב גם הראיון הזה מבוסס בעיקר על פנטזיות והרבה רוח וצלצולים - החומרים שמהם הוא נבנה. האיש יהיר ושנוא נפשם של רבים ולא במקרה. אז אייס נותנים לו במה והוא נותן להם בתמורה הרצאות, ביג דיל. 15 עובדים? נו באמת. 8 וגם זה בקושי. קצת פרופורציות לא יזיקו.
  • 21.
    מוניקה סגב 15/01/2011 16:13
    הגב לתגובה זו
    זה ידוע בכול התעשיה שאדם משאיר אצלו עמלות חריגות מהמדיה ומספקים אחרים , דוחף ללקוחות שלו מוצרים יקרים במקום את הטובים כדי לגזור עמלה גבוהה יותר ... והמבין יבין
  • 20.
    פיצית 15/01/2011 13:40
    הגב לתגובה זו
    אהבתי את היצירתיות סחטן אדם!
  • 19.
    הטכנאי 15/01/2011 08:37
    הגב לתגובה זו
    כל הכבוד לאדם שוב שהצליח לצאת מביצה אחת, ולייצר לעצמו אחלה עבודה בביצה סמוכה. עולם הדיגיטל לכאורה יותר מדיד ומדוייק אך עדיין, אדם שוב היה מעדיף להיות על שער פירמה או G במקום כתבה ראשית באייס, וכל עוד זה כך, שיוריד טונים בבקשה וילמד קצת צניעות. ומשאלה אישית קטנה: רוצה לראות ולקרוא יותר אנשים שלא באו מגל"צ/ערוץ 2, התקשורת לא מבינה שהרווחים לטווח הקצר באים על חשבון הטווח הארוך.
  • 18.
    רוית יצחק 15/01/2011 07:33
    הגב לתגובה זו
    זה לא אתה שהיית פעם דתי חרדי? איך התדרדרת להיות כזה קפיטליסט איך?
  • 17.
    יואב 15/01/2011 01:19
    הגב לתגובה זו
    בנק לאומי השבוע ונעלו אותו אול מול מחאת מחנה הימין
  • 16.
    רומא 15/01/2011 00:15
    הגב לתגובה זו
    משישקו האיטלקי שטען תמיד שאתה צריך לנטוש את מקצוע העיתונות ולעבור לצד של הביזנס. נשיקות
  • 15.
    שאול 14/01/2011 23:08
    הגב לתגובה זו
    אבל מה לעשות. הוא עשוי מהחומר של דור מייסדי משרדי הפרסום הנוכחיים ובנוסף הוא מחזיק את המתודה החדשה של ניהול פרסום ושיווק. צופה לך הצלחה. רק אל תתפתה ותמכור. רקשדר קצת פחות יוהרה ועשה חשק לעבוד איתך.
  • 14.
    רצון רציו 14/01/2011 19:56
    הגב לתגובה זו
    אף אחד לא באמת חושב שיהיה שינוי מהותי במפת הפרסום בישראל. מה שהיה הוא שיהיה שום מהפיכה.
  • 13.
    קוקית 14/01/2011 17:48
    הגב לתגובה זו
    עזוב אותך מהביצה הקטנה ובוא אלינו אלינו לתפוח הגדול. נשיקות
  • 12.
    שירי 14/01/2011 17:23
    הגב לתגובה זו
    שאפו ע נ ק!
  • 11.
    קרינה 14/01/2011 17:12
    הגב לתגובה זו
    ((:
  • 10.
    רומי. 14/01/2011 17:01
    הגב לתגובה זו
    מה יקרה אחרי שאחד המשרדים ירכוש/יתמזג עם סוכנות מדיה חברתית. אני מהמרת שזה יהפוך אותן להרבה פחות שובבות ויצירתיות מכפי שהן כיום. לגבי ריפרש, סחטיקה. באמת סיפור סינדרלה.
  • 9.
    שאפו יא תותח! (ל"ת)
    רוני לוי 14/01/2011 15:46
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    דינדה 14/01/2011 15:23
    הגב לתגובה זו
    איך תוך שנתיים נוצרה כאן תעשייה שלמה. אם היסטוריית האינטראקטיב תחזור על עצמה יהיה כאן מעניין
  • 7.
    לא עובד באינטר-פארש-בלי-טיב 14/01/2011 15:21
    הגב לתגובה זו
    נראה לכם שאתם יכולים לקנות או "למזג" את מי שתרצו? אתה חי בסרט או יותר נכון בסדרה, ההיא עם דון דרייפר. זה היה שיאו של הפרסום המסורתי מאז הוא רק מתדרדר. אתם במקאן שלמור ובאומן פשוט עוד לא מבינים את מה שכתוב לכם מול העיניים. תמשיכו לשחק בעמלות ובקקה
  • 6.
    סחטיין. אני לעומת כל האחרים אפילו מפרגן לבחור (ל"ת)
    אבי 14/01/2011 15:13
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    עובד באינטראקטיב 14/01/2011 15:13
    הגב לתגובה זו
    הרבה רוח וצלצולים. כמו שאמרו לפני - אתה ושכמוך הם יתושים של המשרדים הגדולים. לפעמים עוקצים, אבל כשזה נמאס (וזה מתחיל להימאס) לוקחים גיליון עיתון, ועושים עליכם ריפרש...
  • 4.
    ריקי ד. 14/01/2011 14:44
    הגב לתגובה זו
    המשרדים הגדולים לא ייתנו למצב הזה להימשך, זה עניין של חודשים עד שייסגרו כמה הליכי מיזוג ורכישה של החברות המובילות בתחום הזה.
  • 3.
    אדם תעשה לי (ל"ת)
    ילד (חברתי) 14/01/2011 14:32
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    יצחק שוק 14/01/2011 14:23
    הגב לתגובה זו
    שלא יראו את הפרצוף הסלאבי שלו?
  • 1.
    לימור אטון 14/01/2011 12:02
    הגב לתגובה זו
    היתה לכם שנה מדהימה וללקוחות שלכם פעילות מרשימה. ד"ש ממני (: