שטייניץ: "אווירת 'העליהום' כנגד בכירים ואנשי עסקים מוגזמת ולא מוצדקת"
"אווירת 'העליהום' כנגד מנהלים בכירים ואנשי העסקים בישראל מוגזמת ולא מוצדקת", כך אמר שר האוצר יובל שטייניץ במפגש שערך עם בכירים. המשתתפים דנו במספר סוגיות הנוגעות במשק, כאשר השתתפות ערה נרשמה בדיון אודות השתתפות המגזרים השונים במעגל העבודה.
ערב חג סוכות נפגש שר האוצר עם מנהלים בכירים במשק הישראלי לדיון סגור. בדיון לקחו חלק עמיקם כהן יו"ר אל על, אליעזר שקדי מנכ"ל אל-על, ישראל יניב מנכ"ל דור אלון, ז'אק אלעד יו"ר הבנק הבינלאומי, מיכה גולדמן יו"ר מע"צ, טל רז מנכ"ל כלל פיננסים, עו"ד רם כספי, רון גוטלר יו"ר נייס, דוד אבנר המנכ"ל היוצא של פרטנר, גבי לסט יו"ר קבוצת דלק, רמי לוי הבעלים של רמי לוי שיווק ומאיר ניסנזון מנכ"ל IBM ישראל.
במהלך הדיון פנה שטייניץ אל בכירי המשק ואמר כי "אין ספק שהצמיחה של כלכלת ישראל היא הרבה בזכותכם. אווירת 'העליהום' כנגד מנהלים בכירים ואנשי העסקים בישראל מוגזמת ולא מוצדקת. יש בעיה של התלהמות מוגזמת גם בתקשורת הכלכלית וגם בכנסת".
"נאבקתי למען המגזר העסקי בדברים רבים, כגון מגבלה על שכר המינימום", אמר שטייניץ. נושא נוסף ששטייניץ סבור כי ההתעסקות בו מוגזמת הוא עניין הריכוזיות במשק, אשר בגנותו דיברו גם נגיד בנק ישראל סטנלי פישר וראש הממשלה בנימין נתניהו. "אני כן סבור שיש בעיה מסוימת של ריכוזיות במשק", אמר שטייניץ, "אך אני חושב שגם בה קיימת הגזמה."
שטייניץ התייחס בפגישה למצבו של המשק הישראלי נוכח המשבר הכלכלי. שר האוצר השווה בין המדיניות בעולם לבין המדיניות שננקטה בארץ ואמר כי "הן הקריבו את העתיד למען ההווה ויצרו גירעונות גדולים. אנחנו נהגנו שונה מיתר העולם, והחלטנו שהטווח הארוך חשוב יותר. בפילוסופיה של הכלכלה לאורה הלכנו, אם אתה מקריב את העתיד, אתה למעשה פוגע בהווה".
דיור ער במיוחד של המשתתפים נרשם בעניין שילובם של האוכלוסיה הערבית והחרדית במעגל העבודה. לדברי שטייניץ, התקציב הקרוב מטפל באופן יסודי ואינטנסיבי בבעיית ההשתתפות של החרדים והערבים בשוק העבודה. לדבריו, צה"ל יוכל להמשיך לתפקד גם ללא החרדים, אבל אם אלה לא ישתלבו בעבודה בתוך 20 שנה תהיה פגיעה בכלכלה."שילוב החרדים והערבים במעגל העבודה ייעשה בשתי דרכים", אמר שטייניץ, "ע"י הקטנת מספר העובדים הזרים בישראל ובאמצעות ניתוק הקשר הגורדי בין שירות צבאי ועבודה".
עמדה זו של שר האוצר עוררה אי-נחת רבה בקרב משתתפי הפגישה. עו"ד כספי הביע התנגדות לדבריו של שטייניץ וקרא למציאת פיתרון כולל ולא למיסוד המצב הקיים. "אי אפשר להסביר לציבור את מתן הפטור משירות צבאי. אם לא צבא, אז לפחות שירות לאומי. הגיע הזמן להכרעה היסטורית של שלוש המפלגות החילוניות". דוד אבנר, המנכ"ל יוצא של פרטנר, התייחס אף הוא לסוגיה ואמר כי הוא חש אי נוחות נוכח החלטת הממשלה ושאל "למה לסבסד מי שלא עושה צבא?".
נגה קינן, חברת נשיאות הפורום אמרה כי החלה בדיקה של הנושא בשיתוף צה"ל: "לא ברור שמדיניות זו של האוצר, באם תתקבל, לא תעורר בעיות רוחב קשות, בנכונות לשירות בצה"ל בכלל ולשירות קרבי בפרט. לא ברור שמדיניות זו תתקבל בציבור החילוני המחויב לשרת ועושה זאת באהבה ומתוך נכונות רבה. במידה ותיווצר מדיניות המוותרת לחרדים ולערבים על שירות צבאי או לאומי חליפי, תצטרך המדינה לפתח מדיניות העדפה ותמיכה מיוחדת באותם שמשרתים את המדינה". פורום ראשי המשק יקיים דיון פנימי בסוגיה, במטרה לגבש עמדה משותפת של הסקטור העסקי.
לסיכום הדיון, העלתה קינן את סוגיית תקרות התשלומים על ביטוח לאומי: "העלאת התקרות לא תביא גבייה גבוהה יותר של כספים להכנסות המדינה, ורק תעורר מנהלים להקים חברות ניהול. שכר המהלך ייצא בהפסדו", אמרה. שטייניץ השיב שהוא ייבחן מחדש את ההחלטה בנושא ואמר כי במידה ויהיה ניתן להגיע לאיזון תקציבי ללא העלאת התקרות "אני אשמח לתקן את זה".