חלופות השקעה בעולם: "כל עוד תימשך ההתאוששות, קוריאה תהיה אטרקטיבית"
כלכלות המערב מנסות עדיין להילחם בהשלכותיו של המשבר הכלכלי העולמי. המדינות, שבחלקן חוששות מחזרה למיתון, פועלות רבות על מנת להחזיר את המשק או להאיץ את הצמיחה הכלכלית ונלחמות באבטלה הגבוהה. לעומתן, מדינה מתפתחת שעשויה להוות אלטרנטיבה להשקעה היא דרום קוריאה.
"כל עוד תימשך מגמת ההתאוששות בכלכלה הגלובלית, אני מעריך שהכלכלה הקוריאנית תציג צמיחה עדיפה ותהווה השקעה אטרקטיבית". כך לפי איל סגל, מנכ"ל תכלית בית השקעות, המנהל בין השאר תעודת סל העוקבת אחר הבורסה בסיאול.
דרום קוריאה היא מדינה מודרנית, דמוקרטית ומפותחת, המונה 48 מיליון תושבים. מבחינה כלכלית, יש הרואים דמיון בינה לבין ישראל, בעיקר בשל תחום ההיט-טק המפותח במדינה. הכלכלה מבוססת רבות על ייצוא ונחשבת למובילה בייצור מוצרי אלקטרוניקה, רכב וספינות. התוצר השנתי בקוריאה הוא 1.1 טריליון דולר, מקום 13 בעולם, זאת בעוד שמבחינת שטחה היא מדורגת במקום ה-108. בישראל, לשם השוואה, התוצר הוא כחמישית משל קוריאה (כ-200 מיליארד דולר), זאת בעוד שמדורגת במקום ה-152 מבחינת שטח גיאוגרפי.
ממוצע הצמיחה השנתי של קוריאה בעשור האחרון עומד על 4.5%. צמיחה זו, אשר נראית נמוכה כאשר משווים אותה לצמיחה שנרשמת בסין או בהודו, אך סגל מציין כי כאשר מביאים בחשבון את "האינפלציה המרוסנת" במדינה, מדובר במספרים מרשימים.
"הייצוא הפורח של קוריאה הוא למעשה הגורם העיקרי לכך שכלכלתה הצליחה להימנע מכניסה למיתון שנתי בשנים שלאחר משבר הסאב-פריים", מציין סגל. "מתחילת השנה ועד יוני נרשמה צמיחה מרשימה בייצוא המקומי של כ-35% לעומת התקופה המקבילה אשתקד".
בעוד שבארצות הברית למשל, שיעור האבטלה עומד על למעלה מ-9.5%, בדרום קוריאה שיעור האבטלה הוא כשליש מכך. עם פרוץ משבר החוב באירופה, שיעור האבטלה במדינה הגיע ל-4.7%, אך חזר במהרה לרמה הממוצעת של העשור ועומד כעת על 3.2%. " מדובר בנקודת חוזקה משמעותית", מסביר סגל, "משום שבניגוד למצב ברוב הכלכלות המפותחות, בקוריאה אין בעיה של אבטלה והממשל המקומי לא צריך להקצות לכך משאבים".
עם זאת, גם בקוריאה לא הכל ורוד. התפתחות הכלכלה מביאה עימה גם בעיות ואתגרים. שיעור הילודה בקוריאה הוא נמוך יחסית ועומד על 9 לידות לכל 1,000 תושבים (בישראל למעלה מ-20 לידות לכל 1,000 תושבים). שיעור ילודה זה מציב את קוריאה מעט מעל גרמניה, הידועה בילודה נמוכה במיוחד. סגל מסביר כי אכן חשוב לעקוב ולראות כיצד המדינה מתמודדת עם הסוגיה: "האוכלוסייה הקוריאנית מתבגרת וללא טיפול בבעיה, צפוי אפקט שלילי על המדינה בעוד כעשור".
בבורסת סיאול, בירתה של דרום קוריאה, המדד המוביל הוא הקוספי. המדד כולל את 200 החברות המקומיות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר בבורסה. הסקטורים הבולטים בו הם הטכנולוגיה, חומרי הגלם והתעשייה, ביניהן חברות כמו יונדאי, LG וסמסונג. בעשור האחרון עלה המדד בלמעלה מ-200%, כאשר בשנת 2009 הוסיף כ-50%. כיום, מדד הקוספי נסחר ברמה של כ-1,830 נקודות, תשואה של כ-5% מתחילת השנה, רמה היסטוריות גבוהות יחסית. המדד נמצא במרחק של כ-10% משיא כל הזמנים, אותו רשם באוקטובר 2007.