שבוע בניה ירוקה: "בישראל יש רצון לקידום התחום, אך הוקמו רק 7 מבנים תקניים"

השבוע מצויין בעולם "שבוע בניה ירוקה". ענף הבניה צורך מעל -40% מהמשאבים בעולם. עלות הבניה הירוקה גבוהה ב-3% עד 5% מבניה רגילה
יונתן גורודישר |

מבנים צורכים עד 40% מצריכת המשאבים ואחראים לכ-20% מצריכת המים בעולם, הרבה יותר מכפי שאולי נראה, כך עולה מנתונים שפרסמה המועצה העולמית לבנייה ירוקה עם פתיחתו של שבוע הבניה הירוקה בעולמי.

סקטור הבניה מעסיק בין 5% עד 10% מכוח העבודה במרבית מדינות העולם ותעשיית הבניה נאמדת בכ-4.7 טריליון דולר ומהווה בין 8% ל-10% מהתמ"ג העולמי. סקטור הבניה צורך 3 מיליארד טונות של חומרי גלם מדי שנה, כ-40% עד 50% מצריכת המשאבים העולמית לפי הערכות. בנוסף, רבע מהעץ הנכרת בעולם משמש לתעשיית הבניה. מבנים צורכים בין 30% ל-40% האנרגיה הגלובלית והסביבה האורבנית אחראית לכ-20% מתצרוכת המים בעולם.

במדינות מסויימות, למשל בריטניה, מבנים אחראים ל-50% מכלל צריכת האנרגיה. במועצה, המבקשת להדגיש בכך את חשיבותה של בנייה ירוקה, מציינים כי בעזרת טכנולוגיה מתאימה מבנים ירוקים יכולים לצמצם את צריכת האנרגיה שלהם ב-30% עד 50%, להביא להפחתה של של 35% מפליטת גזי החממה ולצמצם את צריכת המים בכ-40%.

למעשה, אנו כבר נמצאים בעיצומו של שבוע הבניה הירוקה העולמי, שהשנה מתקיים בין ה-20 ל-26 בספטמבר. "הנתונים העולמיים מוכיחים חד משמעית את חשיבותה של הבנייה הירוקה", הגיבה לנתונים הילה בינייש, מנהלת המועצה הישראלית לבנייה ירוקה.

ומה קורה בישראל בתחום? ככל הנראה לא הרבה. "בישראל של 2010 יש רצון לקדם את הבניה הירוקה, אך העשייה בתחום עוד בשלביה הראשונים והדברים קורים עדיין בקצב איטי", מציינת בייניש. "כשמדברים על עובדות בשטח, בישראל קיימים עד כה רק 7 מבנים ירוקים שהוסמכו על פי התקן הישראלי לבניה ירוקה, תקן 5281", הוסיפה.

אחת הסיבות לכך שאנשים לא פונים לבניה ירוקה היא תוספת העלות הישירה. לפי נתוני המועצה, העלות הישירה של בניה הירוקה יקרה ב-3% עד 5% מעלות הבניה הרגילה.

"קיים פער משמעותי בינינו לבין מדינות מתקדמות בעולם, ודווקא בשל כך, אם נשכיל ללמוד מאותן מדינות, נוכל לבצע שינוי מהיר ואיכותי תוך זמן קצר", אומרת בייניש.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה