בין חרדים, חילוניים, דירת 4 חדרים ב-850 שקל וקוטג' בקצת יותר: עיר בבדיקה
העיר בית שמש עולה לכותרות בתקופה האחרונה כחזית מאבק בין חילונים לחרדים. Bizportal בדק מה קורה בעיר הירוקה בעלת השטחים הנרחבים העתידה לאכלס כ-200 אלף איש בעתיד הלא רחוק
יקי אמסלם, מנכ"ל חברת הבנייה אלמוג כ.ד.א.י אומר כי "בשנים האחרונות גברה הצמיחה הכלכלית, חברתית, תרבותית בעיר בית שמש והעיר הפכה יעד למשקיעים, יזמים, תעשיינים וסוחרים. נוספו מפעלים גדולים, חלקם עדיין בשלבי הקמה, ונוצרה תשתית כלכלית המאפשרת המשך פיתוח דמוגרפי וכלכלי של העיר על בסיס: חינוך, תעסוקה ואיכות חיים".
חברת אלמוג כ.ד.א.י זכתה לאחרונה בשיתוף חברת עמרם וקנין ובניו במכרז להקמת 106 יחידות דיור למגזר הדתי, באזור רמת בית שמש . מבדיקה שערכה החברה בעיר עולה, כי 78% מהתושבים, הינם מתחת לגיל 40, מה שצפוי כי קהל היעד שיתעניין בפרויקט הינם זוגות צעירים שזו להם דירתם הראשונה ומשפרי דיור בשנות הארבעים לחייהם. אמסלם מעריך כי מחירי הדירות בפרויקט יחלו ממחיר של 1.200 מיליון שקל לדירות 4 חדרים והחל מ- 1.5 מיליון שקל לדירות 5 חדרים, הדירות המיוחדות יחלו במחיר של 1.8 מיליון שקל.
אמסלם מציין כי "למרות מחלוקות שונות שנוצרו בין המגזרים השונים בעיר, החברות מאמינות כי בית שמש הינה בעלת פוטנציאל גדול למגורים ואיכות חיים מאחר וישנן עתודות קרקע שעדיין לא נוצלו לבנייה למגורים", ומוסיף כי כי "כיום ישנן בבית שמש 8,000 יחידות דיור ומתוכננות להבנות בתחום השיפוט החדש של העיר עוד כ- 29 אלף יחידות דיור". כמו כן, "בית שמש ממוקמת במרכז מפת מדינת ישראל בין המטרופולין התל אביבי לירושלמי המאפשר גישה מהירה לחלקי הארץ השונים, מה גם שהשלמת סלילת כביש 39 המחבר את הכניסה הדרומית של ירושלים עם העיר וכביש 6 חוצה ישראל העובר בקרבת העיר מאפשרים נסיעה מהירה ובטוחה יותר למקומות עבודה בצפון ודרום הארץ".
"עליית מחירים של עשרות אחוזים בשנים האחרונות" ארז כהן, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין אומר כי יש כמה תכניות הרחבה גדולות הנמצאות בשלבי פיתוח בעיר. רמות המחירים בעיר יחסית סבירות בהתחשב באופי האוכלוסייה, בין 750 אלף שקל ל-900 אלף שקל, לא נראה עליית מחירים דרמטית כי האוכלוסייה לא תוכל להרשות לעצמה רכישת דירה מעל מחיר של מיליון שקל, בשנים האחרונות המחירים בעיר עלו בעשרות אחוזים.
ממתווכים בעיר נמסר כי "בית שמש שונה מכל עיר בארץ, ישנן שכונות שהביקוש שלהן עולה בגלל כניסתה של אוכלוסייה חרדית. בבית שמש הישנה דירת 3 חדרים נמכרת ב-500 אלף שקל, בעוד בשכונת הנרקיס הקרובה לשכונות חרדיות דירת 3 חדרים נמכרת עבור 650 עד 700 אלף שקל בגלל הקרבה לשכונות חרדיות. ברמת בית שמש ב' החרדית נמכרת דירת 4 חדרים ב-850 עד 900 אלף שקל. קוטג' ב-1.4 מיליון שקל בעיר מתגוררת קהילה אנגלו-סכסית בעלת אמצעים הבוחרת להתגורר בשכונות שיינפלד ומגדל המים היוקרתיות. דירת 4 חדרים ברחוב שבטי ישראל, 80 מ"ר עם מרפסת שמש נמכרה לאחרונה ב-890 אלף שקל. במגדל המים נמכרה דירת 4 חדרים עם גינה, 100 מ"ר, משופצת ב-1.07 מיליון שקל וקוטג' 7 חדרים בשטח של 160 מ"ר נמכר ב-1.4 מיליון שקל.
מתי רוזנצוייג, דובר עיריית בית שמש אומר כי בית שמש הכפילה את עצמה 5 פעמים ב-15 השנים האחרונות ואוכלוסייתה גדלה מ-22 אלף נפש ל-100 אלף נפש וצפויה לגדול לכ-200 אלף נפש ב-10 השנים הקרובות. העיר טובלת בריאות הירוקות של הרי ירושלים ולכן מושכת אליה אוכלוסייה רבה, אנחנו דואגים שהבנייה המאסיבית לא תפגע בהן. העיר ממוקמת בצומת דרכים בין תל אביב לירושלים ואינה רחוקה מרחובות ואשדוד. האוכלוסייה הותיקה עובדת בירושלים והאוכלוסייה החדשה עובדת באזור המרכז ואף משתמשת ברכבת המגיעה לעיר.
רוזנצוויג מציין כי בקרבת העיר מצויים אזורי תעשייה רבים השייכים למועצה אזורית מטה יהודה. "הנושא בטיפול מול וועדת בדיקת גבולות, אנחנו מעוניינים לספח את האזור לעיר ולהקים בה מבני תעשייה נוספים. אנחנו מנהלים מו"מ עם חברת סימנס שרכשה לא מזמן את חברת הטכנולוגיה הסולארית סולל כדי שיקימו מפעל נוסף שיעסיק 500 עובדים. בנוסף, אומר רוזנצוויג כי "עיריית בית שמש פועלת עם רשויות הביטחון להקמת בית ספר לשוטרים בפאתי העיר שיאחד את כל בתי הספר לשוטרים בארץ, מיזם שיעזור לפתח את העיר על ידיי הקמת שכונה לכוחות הביטחון, מדובר בכ-8000 שוטרים שיגיעו לעיר כל יום".
"תהפוך לעיר הענייה בארץ" בניגוד לרוזנצוויג, איציק לוי, מנכ"ל חברת שיווק הנדל"ן אמבסדור ירושלים, אינו אופטימי בנוגע לעתידה של העיר: "העיר תהפוך לענייה בארץ, יש ברשותה קרקעות רבות שיאפשרו לה להפוך לאחת הערים הגדולות בארץ, לצערי על חשבון הסביבה היפה מסביב. עיריית בית שמש מאוד ענייה, יש בה הרבה בחורי ישיבות ולכן האבטלה בה גבוהה, סינדרום בני ברק במיטבו. מצד שני, יש עניין רב בעיר בקרב אוכלוסייה אנגלו-סכסית אמידה שלא יכלה להרשות לעצמה להתגורר בירושלים"
לוי מציין במורת רוח כי מצב החילונים בעיר אינו פשוט. "העיר במקור לא הייתה חרדית והם מרגישים שדוחקים אותם החוצה, מתייאשים בגלל הקיפוח בתקציבים".
לוי מתאר את סיפורם של האחים גרלובנצ'יק שרכשו לפני כשני עשורים קרקעות בין בית ג'מאל לשכונת רמת בית שמש בסכום מצחיק בהשוואה לשווים היום. "אושרה לאחים תכנית להקים באזור כמעט 4,000 יחידות דיור בחמישה מתחמים שבכל אחד יוקמו בין 600 ל-1,000 יחידות דיור. לאחרונה שיווקו האחים 1,000 יחידות דיור המיועדות לאוכלוסייה החרדית ובכוונתם למכור את המתחמים הנוספים כמתחמים שלמים שככל הנראה ישווקו לאוכלוסייה החרדית".