מעוז: "בשוק חוששים מפאניקה מסוכנת בנושא הריבית שתוביל לסטגפלציה"

כלכלן ראשי באקסלנס נשואה תוקף את החלטתו של נגיד בנק ישראל להפחית את הריבית ב-0.75% ובכך לחתוך בפער הריביות. "קרנות גידור ובנקים משחקים בכסף ישראלי ומביאים לפיחות השקל"
אריאל אטיאס |

שלמה מעוז, כלכלן ראשי באקסלנס נשואה, גורס, כי פרופ' סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל, עשה טעות כאשר באבחת סכין הפחית הריבית ב-0.75% ל-1%, בהחלטת הריבית האחרונה והעמיד את פער הריבית בין ישראל לארה"ב על 88 נקודות בסיס (0.88%) בלבד.

מעוז סקר את החלטות בנק ישראל מאז החליט בערב נפילתו של בנק ההשקעות ליהמן ברדרס לעלות את הריבית ב-0.25%, למרות שהיו בידיו כבר נתונים לגבי ירידה בצמיחה העולמית וירידה במחירי הסחורות ולמרות שהבנקים המרכזיים של ארה"ב, יפן, אירופה ואנגליה בחרו להותיר את הריבית על כנה.

"בנק ישראל הבין שעשה טעות שלא הפחית הריבית בזמן והתחיל להוריד את הריביות בהפתעה", אומר מעוז. "עכשיו, בשלב זה החליט הנגיד להמשיך לחקות את האמריקאים, כפי שעשה בחודשים האחרונים, אפילו אין מקום להשוואה בין ארה"ב לישראל, והפחתת הריבית הגסה האחרונה הייתה הטעות של הבנק המרכזי שלא שמר על מידתיות בהתקרבו לאפס".

מעוז טוען שהריבית הנמוכה מעולם של ישראל, 1% בלבד כמו של קנדה - המדינה העשירה ביותר בעולם למעשה - דירוג האשראי של ישראל שנשאר ללא שינוי בעוד דירוג האשראי של מדינות הים התיכון בירידה, הצמיחה היחסית הטובה לעומת העולם והגרעון הנמוך יחסית של ישראל ביחס לתוצר לעומת העולם, יביאו לסטגפלציה.

"קרנות גידור ובנקים נוטלים הלוואות זולות בשקלים, מוכרים השקלים תמורת מט"ח בו עושים שימוש להשקעה במדינות מתעוררות אחרות עם ריבית גבוהה דוגמת טורקיה או דרום אפריקה. תוך כדי כך הם מביאים לפיחות השקל וחידוש הדרגתי בשיעור האינפלציה", אומר מעוז.

"ציבור החוסכים בישראל במקביל מקבל ריבית כמעט אפסית עבור חסכונותיו מהמערכת הבנקאית, מה שגורר ירידה בהכנסות מהון, בעיקר אצל האוכלוסייה שאינה נוהגת להשקיע בשוק ההון אלא מפקידה כספים במערכת הבנקאית", אומר מעוז וקובע כי עקב כך "נקבל עוד ווקטור לירידה בצריכה הפרטית והעמקת המשבר הכלכלי כפי שהיה בסינדרום היפני".

"אבל במשק קטן כמו של ישראל התוצאה תלווה באינפלציה יחסית גבוהה לתקופה של מיתון, כלומר סטגפלציה. עד שבנק ישראל יבין התופעה ויעלה הריבית המשק הישראלי עלול באמת להצטמק כפי שהבנק המרכזי צופה וכן הנבואה תגשים את עצמה", אומר מעוז.

לאור כל זאת, באקסלנס נשואה צופיים, כי בנק ישראל לא יפחית הריבית פעם נוספת בסוף החודש. "אומנם בנק ישראל טוען כי החלשות השקל עד כה אינה מאיימת על השגת יעד האינפלציה ועל היציבות הפיננסית, אך אנו טוענים כי בחודשיים האחרונים המדדים היו גבוהים ממה שנצפה בשוק ההון בגלל הפיחות וכי הפיחות יבוא לידי ביטוי גם במדדים הקרובים. עלינו לזכור כי המשק הישראלי בבסיסו קרטליסטי בשוק העסקי ומונופוליסטי בתחום הממשלתי ומכאן שאפשר להעלות מחירים גם בתקופה של ירידה בפעילות הכלכלית".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה