קופות הגמל רשמו חודש חיובי: התשואה השנתית עדיין שלילית
קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הגדולות בישראל רשמו במאי חודש שני ברציפות של תשואות חיוביות, אך גם בו אין די כדי למחוק את הפסדי תחילת השנה, כך עולה ממדד "מיטב" המסוגל לתת אומדן מקורב מאוד לתשואות שהשיגו קופת הגמל.
מדד "מיטב" רשם תשואה נומינלית ברוטו משוקללת של כ- 1.0% ל- 1.5% בחודש מאי והעלה את התשואה המצטברת של תעשיית קופות הגמל בחודשים ינואר עד מאי לכ- 1.5%-. הנתונים הסופיים יפורסמו ע"י קופות הגמל עצמן, מאוחר יותר החודש.
חשוב לציין, שהסתכלות על תשואות קופות הגמל במונחים ריאליים מציגה תמונה יותר עגומה, בהמשך לעלייה של 1.5% במדד המחירים לחודש אפריל. דבר ששחק את כל התשואות שהניבו קופות הגמל בחודש האחרון והעצים את הירידות שספגו הקופות במהלך השנה.
חודש מאי התנהל בתנודתיות ניכרת ונחתם בעליות נאות במדדים המובילים. סערות והפתעות שהתרחשו בישראל ומעבר לים לא חסרו החודש ויחד עם עונת הדוחות הכספיים שעמדה במוקד תשומת הלב, השפיעו על המסחר בבורסת תל אביב וגרמו למדדים לדלג כמעט מידי יום בין שני צידי המתרס, השלילי והחיובי. העליות בשוק המניות המקומי, יחד עם העליות שנרשמו באיגרות החוב הצמודות, הן הגורם העיקרי לתשואות החיוביות שהתעשיה צפויה להציג.
חודש סוער בשוק ההון
בסיכום חודשי רשמו רוב המדדים המובילים עליות נאות: מדד ת"א 25 עלה ב- 3.4% ומדד ת"א 100 הוסיף 4.0%, מדד ת"א 75 עלה בשיעור של 6.0%. לעומת זאת, מדד יתר 50 ירד ב- 5.5% ומדד יתר 120 רשם גם הוא ירידה של 4.5%. ברמה הענפית בלטו לחיוב, מדד ת"א נדל"ן 15, שטיפס ב- 10.7%, ומדד הבנקים שעלה בשיעור של 5.2%.
בשוקי המניות בחו"ל היה הבדל ניכר בין שוק המניות האמריקאי לאחרים. מדד הדאו ג'ונס ירד ב- 1.4%, ה- 500S&P עלה ב- 1.1% והנאסד"ק עלה ב- 4.6%. הניקיי ביפן עלה ב- 3.5%, ה – DJ STOXX 50 באירופה ירד ב- 1.7%. התשואות בבורסות חו"ל הינן במונחי המטבע המקומי, לכן, נוכח התיסוף החד בשקל מול מטבעות אלה, התשואה במונחי שקלים טובה פחות.
באפיק המט"חי, שמיוצג בשיעור נמוך יחסית בקופות הגמל, בדרך כלל 4.0% עד 7.0% (פרט לחשיפה מט"חית עקיפה, למשל ע"י אחזקת מניות בחו"ל), רשם הדולר, היחלשות מול השקל בשיעור של 5.7%. מול האירו רשם השקל תיסוף של 6.1%. צמודי המט"ח הקונצרניים ירדו ב-4.5% וצמודי המט"ח הממשלתי (איגרת חוב אחת בלבד) ירדו ב-5.9%.
איגרות החוב הממשלתיות הצמודות למדד עלו בחודש מאי ב-1.6%. האג"ח הארוכות ל-7 עד 10 שנים עלו ב- 1.7%, האג"ח לטווח פדיון של 5 עד 7 עלו ב- 1.0%, האג"ח לטווח פדיון של 2 עד 5 שנים עלו, גם הן, ב- 1.0% ואיגרות החוב לטווח הקצר של 0 עד 2 שנים עלו ב-0.5%. איגרות החוב הקונצרניות הצמודות למדד עלו ב- 1.6%. מדד איגרות החוב הממשלתיות השקליות עלה ב- 0.6% והוא מייצג עלייה של 0.8% בשחרים, עלייה של 0.1% נרשמה בגילונים, ועלייה של 0.2% במק"מים.
ההשפעה של כל אלה מתבטאת, כאמור, בתשואה נומינלית ברוטו משוקללת של תעשיית הקופות כולה בין כ- 0.8% ל- 1.3%.