ג'י.פי.מורגן: הבנקים מתמודדים עם "התראת מינוף מערכתית" של 325 מיליארד דולר

כלכלני בית ההשקעות מתריעים מפני גל של חריגות במינופים. לגבי דוח המשרות: "הדבר ללא ספק מאותת על מיתון"
אריאל אטיאס |

הבנקים בוול סטריט מתמודדים עם "התראת מינוף מערכתית" (margin call) שעשויה לרוקן מהבנקים הון של 325 מיליארד דולר בעקבות התמוטטות משכנתאות הסאב-פריים בארה"ב, כך אמרו כלכלני בית ההשקעות ג'י.פי.מורגן בדוח שפרסמו ביום שישי, לאחר סגירת המסחר.

ג'י.פי.מורגן, ששלח התראת גרעון לחברת Thornburg Mortgage, אחרי שהמלווה פספס את התראת המינוף, אמר שעוד התראות מפני גרעון ומנופים צפויים. חברת המשכנתאות Carlyle Group גם נכשלה לעמוד ברף ה-37 מיליון דולר השבוע.

מינוף או Margin הוא מצב בו הסוחר מבצע פעולות מסחר בכסף אותו הוא לווה. רמת המינוף המותרת נקבעת ע"י כל ברוקר מול לקוחותיו וע"י המדינה לגבי הברוקר. במקרים בהם ישנה חריגה מהמסגרת המותרת יקבל הברוקר "קריאה לסדר" ע"י קבלת "Margin Call" בו הוא מתבקש להסדיר את יתרת הביטחונות.

"הצטמקות אשראי מערכתית הינה בדרך, מונעת בעיקר ע"י מחיקות הבנקים עבור משכנתאות הסאב-פריים", כך עולה מדוח שחיבר האנליסט כריסטפור פלאנאגאן. "אנחנו נאפיין את הסיטואציה הזאת כהתראת מינוף מערכתית".

משבר האשראי שהחל לפני כשנה צפוי להעצים לאחר פרסום דוח המשרות האמריקני החלש לחודש פברואר, "הדבר ללא ספק מאותת על מיתון", כתבו הכלכלנים בג'י.פי.מורגן.

אכן, מרווחי אגרות החוב הקונצרנים התרחבו לשיאים חדשים ביום שישי, ועלו על רמות שנראו באוקטובר 2002 במהלך גל פשיטות הרגל שבא לאחר התמוטטות בועת הדוט.קום. המעסיקים האמריקנים קיצצו במשרות בחודש פברואר, חודש שני ברציפות, כאשר חתכו 63 אלף משרות, הירידה החודשית החדה ביותר בכמעט 5 שנים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה