אתר Bizportal בודק את הטייקונים: האם שרי אריסון הכתה את המדד?
"תעקוב אחר תנועות בעלי העניין, הם יודעים דברים שאתה לא", זה מה שתמיד אומרים למשקיע הקטן. אז לקראת סוף שנת 2007, אתר Bizportal בודק עבורכם האם הידע העודף של בעלי העניין באמת עוזר להם לקנות סחורה בזול. מתחילים באשה העשירה בישראל, שרי אריסון, אשר שולטת בשלוש חברות ציבוריות גדולות - בנק הפועלים, שיכון ובינוי ותעשיות מלח (החל מהשנה).
7 תנועות בעלי עניין ביצעה אריסון מאז תחילת השנה בשלוש החברות הנ"ל גם יחד. כמובן שחלק ניכר מהפעולות שביצעה אריסון היו כתוצאה מהתחייבויות מהסכמים קודמים או תגובה למהלכים של מתחרים, אבל גם המשקיע הקטן פועל כתוצאה מהתחייבויות (השתחררות של קופת גמל, קרן השתלמות וכדומה).
אין ספק שמבט חטוף בגרפים של מניות שלושת החברות, מגלה לנו מי הייתה המניה ה"טובה" יותר בשנה החולפת מבין השלוש אך בכל זאת, בואו נבדוק ברמה של תשואה מנקודת הקניה.
שיכון ובינוי
בתחילת חודש מאי, השלימה אריסון (באמצעות אריסון אחזקות) את רכישת המניות בחברה מידיהם של מרבית חברי גרעין עובדי קבוצת שיכון ובינוי ועוזי ורדי-זר, יו"ר החברה. המניות, שהיוו כ-21.86% מהחברה, נרכשו תמורת כ-550 מיליון שקל ולפי מחיר של 6.18 שקלים למניה ( בתוספת הפרשי הצמדה וריבית). המהלך היה חלק מהסכם שנחתם כבר בנובמבר 2006, לפיו תרכוש אריסון את אחזקות העובדים בחברה. בנובמבר רכשה אריסון כ-20% במחיר זהה (6.18%) ועשתה מהלך נאה של כ-15% עד לחודש מאי וזו הייתה רק תחילת הדרך.
נציין עוד, כי המהלך התקבל כשינוי תפיסה אצל אריסון, אשר נראה היה כי בכוונתה למצוא רוכש לחברה, זאת לאחר מספר שנים של תוצאות חלשות והפסדים כבדים. עם זאת, כניסתו של אורי שני לחברה (מנכ"ל), ללא ספק הביאה לשינוי ואריסון אוחזת במושכות, גם אם ההנפקה של שיכון עובדים כשלה והמניה מדשדשת מזה מספר חודשים. הרווח על הפעולה שעשתה אריסון בחודש מאי ועד היום (יום ב') - 25 מיליון שקל - מהלך של כ-32.7%.
בנק הפועלים
אין ספק שזו לא הייתה השנה של מניית הבנק הגדול במדינה (לשעבר). בעוד המעו"ף רשם תשואה של מעל 10%, מניית הבנק רשמה ירידה של כ-2.5% מאז תחילת השנה. 3 תנועות בעלי עניין ביצעה אריסון במניית הפועלים, שלוש רכישות בסכום מצטבר של קצת יותר ממיליארד שקל.
רכישה ראשונה השנה הייתה גם הגדולה והדרמטית. בתאריך ה-15. לחודש מארס דיווח הבנק על השלמת רכישת מניות הזרים, לאחר שיום קודם לכן ניתן האישור של המפקח על הבנקים, אשר אפשר את השלמת העסקה. מדובר בעקה שנרקמה כבר בחודש ספטמבר 2006, לפיה תרכוש אריסון 40.2 מיליון מניות ממספר גופים אמריקנים (המהוות 5.5%) בשער ממוצע של 17.64 שקל (מחיר שוק לספטמבר 2006). העסקה הביאה את האחזקה של אריסון לשיעור של 19.63%.
רכישה שניה של אריסון ממניות הפועלים הייתה ב-18 לאפריל, אז רכשה אריסון ממניות הבנק בסכום של 171.2 מיליון שקל ובשער ממוצע של 21.4 שקל למניה, שער גבוה במעט ממחיר השוק באותו היום. רכישה שלישית הייתה בחודש ספטמבר, אז רכשה אריסון ממניות הבנק בסכום של 121.3 מיליון שקל ולפי שער ממוצע של 19.25 שקל.
אם לסכם, על הרכישה הראשונה הרוויחה אריסון, נכון להיום, סכום של 1.2 מיליון שקל, על השניה הפסידה קצת יותר 1.2 מיליון שקל ועל השלישית הפסידה קצת יותר מ-400 אלף שקל. בסיכום כולל, רשמה אריסון הפסד של קרוב לחצי מיליון שקל על התנועות במניית הפועלים.
תעשיות מלח
הסיפור של תנועות בעלי העניין שביצעה אריסון במניות מלח קשור כמובן לשליטה בבנק הפועלים ולמאבק מול משפחת דנקנר, אשר הייתה בעלת השליטה בחברה עד חודש יוני האחרון. כבר בחודש ינואר הגיעה אריסון להסדר לרכישת מניות משפחת דנקנר במלח (64%) תמורת כ-886 מיליון שקל. ברשות תעשיות מלח הוחזקו 3% ממניות גרעין השליטה ועוד 3% מניות רגילות והמהלך העניק לאריסון שליטה בלעדית בבנק.
ועכשיו למספרים, אריסון רכשה את השליטה במלח לפי שער של 35 שקל למניה (מחיר הגבוה כמעט ב-10% ממחיר השוק באותו היום) ועוד באותו היום רכשה ממניות מלח בסכום נוסף של 263 מיליון שקל ובשער ממוצע של 32.5 שקל והרימה את אחזקתה מ-60.66% ל-81%. בחודש ספטמבר הגדילה אריסון את האחזקה ל-82.2% כשרכשה מניות ושוב בשער של 35 שקל למניה.
אם לסכם, המחיר של מניית מלח עומד כעת על כ-27 שקל והדבר משקף לאריסון הפסד של 6.9 מיליון שקל על תנועות בעלי העניין שלה במניה. נכון שהתנועות היו למטרה אחרת לגמרי. ובכל זאת הפסד זה הפסד. עוד נציין, כי מחיר מניית מלח הוא נמוך אפילו יותר ממחיר המניה בתחילת 2006.
אז כמה יצא?
שנה בהחלט לא פשוטה עברה על אריסון, כאשר שיכון ובינוי הייתה זו שלמרות כשלון ההנפקה של שיכון עובדים, הביאה את הערך המוסף מבחינת מחיר המניה אבל עם דשדוש במניות מלח ופועלים, מתשואת המעו"ף (28%) היא מאוד מאוד רחוקה . בסיכום שנתי הרוויחה אריסון סכום צנוע ביותר של 28.2 מיליון שקל על תנועות בעלי העניין שלה.