"מדד מלניק" למצב המשק עלה ב-0.1% בחודש ספטמבר

לדברי פרופ' מלניק מהמרכז הבינתחומי הרצליה, הפעילות המשקית מתרחבת בשיעור מתון. ניכרים סימנים של האטה בפעילות המשק
שי יוכט |

"מדד מלניק" למצב המשק עלה בחודש ספטמבר ב-0.1 אחוזים. לדברי פרופ' רפי מלניק, דיקן בי"ס לאודר לממשל במרכז הבינתחומי הרצליה, הפעילות המשקית ממשיכה להתרחב אך מסתמנת האטה. עוד הוא מוסיף, כי כל רכיבי המדד של החודש האחרון היו שליליים ועלולים לבשר על ירידה בשיעור הצמיחה של המשק.

לדבריו, התפתחות מדאיגה, שצוינה גם בהודעות הקודמות, היא הפסקת ההתרחבות של הייצור התעשייתי שמהווה בסיס ליצוא במשק. רמתו של מדד הייצור התעשייתי בחודש אוגוסט 2007 דומה לזו של הרביע האחרון של 2006 ולמעשה, הייצור התעשייתי לא גדל בשלושת הרבעים הראשונים של 2007. כמו כן, לראשונה, מסתמנת התייצבות של מדד הפדיון בענפי המסחר והשירותים. ההתייצבות מושפעת בעיקר מהצריכה הפרטית, אחד הגורמים הראשיים של צמיחת המשק.

רכיבי מדד ספטמבר כוללים: ירידה של 0.4% במדד הייצור התעשייתי בחודש אוגוסט, לאחר עלייה של 2.5% בחודש יולי; ירידה של 0.6% במדד הפדיון של ענפי המסחר והשירותים בחודש אוגוסט, לאחר ירידה של 0.9% בחודש יולי; ירידה של 1.5% במדד היבוא בחודש ספטמבר, לאחר ירידה של 2.6% בחודש אוגוסט, וירידה של 0.6% במספר משרות השכירים בסקטור העסקי בחודש יולי, לאחר ירידה של 0.2% בחודש יוני.

"מדד מלניק", שפותח ע"י פרופ' רפי מלניק, דיקן בית ספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי הרצליה, מאבחן בזמן אמת את רמת הפעילות ואת התפניות בפעילות המשקית בישראל. "מדד מלניק" מורכב מנתונים בסיסיים, שמתפרסמים על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

פרופ' רפי מלניק (Ph.D. אוניברסיטת ברקלי) כיהן ככלכלן בכיר במחלקת המחקר בבנק ישראל, והיה משנה למנהל מחלקת המחקר של הבנק. "מדד מלניק" פורסם לראשונה במסגרת מחקרו של פרופ' מלניק "מחזורי עסקים בישראל". פרטים נוספים על "מדד מלניק" ניתן לקבל מהמחקר "מחזורי עסקים בישראל" יוני 2002, רבעון לכלכלה, תשס"ב 2, עם עובד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה