הרשות השנייה על דו"ח שטרום: השקיפות מחייבת
הביקורת וההמולה סביב נושא עמלות היתר המשולמות על-ידי זכייניות ערוצי הטלוויזיה המסחריים למשרדי הפרסום, מגיעה לישורת האחרונה עם פרסום דו"ח שטרום, לאחר בחינת הנושא לעומק במשך כ-8 חודשים.
תחילתו של המהלך לבדיקת הנושא בטענתן של זכייניות ערוץ 2 ו-10 על כך שאינן מסוגלות לעמוד במחויבויות ההפקה והתוכן אליהן נדרשו עם קבלת הזיכיון מאחר וההוצאות גדלו. אחת הסיבות שעלו לגידול בהוצאות היו הגידול המשמעותי בגובה עמלות היתר ("סופר קומישן").
בשל כך, החליטו, כאמור, ברשות השנייה לבדוק את הנושא לעומק ומינו של עו"ד דרור שטרום, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים, מטעמם להיפגש עם נציגי הפרסומאים, הזכייניות והמפרסמים ולהציג מסקנות סופיות. טענת גורמים ברשות השנייה היא כי מטרת הבדיקה היסודית לדאוג לכך שהציבור הישראלי יוכל ליהנות מטלוויזיה איכותית ולשם כך קיימת חשיבות בהשקעת כספים בתוכן איכותי והפקות מקור, במקום בעמלות המשולמות על פרסום.
אם עד כה היה קיים ערפול בקשר הזה שבין זכיינית-פרסומאי-מפרסם, בא דו"ח שטרום במטרה ליצור שקיפות בנושא ולהרים את המסך, אך יחד עם זאת מעמיד את הפרסומאים על רגליהם האחוריות בטענה כי פרטי הדו"ח אינם מדוייקים.
מעיקרי מסקנות הדו"ח עולה, כי בעוד בשנת 1995 (שנת הזיכיון הראשונה) עמדו עמלות היתר על 15%, בשנת 2005 גדלו העמלות בכמעט 15%. חשוב לציין, כי לא כל הסכום מופרש למשרד הפרסום וחלק לא מבוטל חוזר, בין היתר, ללקוחות המשרד (המפרסמים) - עובדה שאינה מקבלת דגש בדו"ח.
כמו כן, ממליץ שטרום לחשוף את גובה העמלות לציבור ולהגדיר בצורה קשוחה יותר את אופן העברת המידע על עמלות בסיס ועמלות יתר מהזכייניות לרשות.
כעת, לאחר הגשת מסקנות הדו"ח, על חברי מועצת הרשות השנייה לעיין בדברים לפרטי פרטים ולהסיק את מסקנותיהם בדבר המשך טיפול בנושא כרגולטור ציבורי והאם לאפשר הקלות בתוכן לזכייניות. יו"ר הרשות השנייה, נורית דאבוש, סיכמה היום את הדברים ואמרה: "אין לנו כוונה להתערב ביחסי הפרסומאי-לקוח. ויותר מכך, אין לי רצון לקדם חקיקה במקום שיש רגולציה מול זכיין. התערבות חקיקתית היא מיותרת בעיני".